Minister Blok prikt door symboolpolitiek D66, GroenLinks en PvdA heen: ‘Kolencentrale sluiten kan niet zomaar’

D66, GroenLinks en de PvdA wilden weer even snel en goedkoop scoren met een stukje symboolpolitiek, door op te roepen om snel een kolencentrale te sluiten. ‘Nederland moet zich namelijk wel aan de Urgenda-uitspraak houden’, is de gedachte. Maar demissionair minister Blok zet ze weer even met beide benen op de grond en zegt: “Nog dit jaar een kolencentrale sluiten kan niet zomaar.”

D66, GroenLinks en de PvdA lijken klimaatbeleid vooral als politiek instrument (symboolpolitiek) te willen gebruiken. Ze zijn er zelf kennelijk heilig van overtuigd dat je ‘gewoon’ even snel een kolencentrale kunt sluiten en dat we Nederland daar een stukje schoner mee maken. Dat zo’n kolencentrale energie produceert en dat we die elektriciteit dan dus ergens anders vandaan zouden moeten halen om het verlies te compenseren, komt niet bij ze op.

Het zal ze werkelijk geen bal uitmaken of we die stroom dan uit Franse kerncentrales of Duitse bruinkoolcentrales halen, als de Nederlandse CO2-uitstoot maar omlaag gaat. En dan hebben we het nog niet eens over de implicaties van het idee dat een overheid zomaar eenzijdig de activiteiten van een bedrijf stopzet, zoals Blok aangeeft bij de NOS. Iets wat (zelfs al zou het kunnen) volgens de VVD en het CDA ‘een paar honderd miljoen euro’ zou gaan kosten.

Het is helemaal prima dat die linkse partijen zo voor het klimaat zijn, maar laat ze dan eens met degelijke voorstellen en ideeën komen! Daar gaat het bij die lui namelijk áltijd mis en zo ondermijnen ze ook het draagvlak voor hun eigen ideeën.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ze roepen al jaren dat er een enorm gevaar op komst is, maar weigeren effectieve maatregelen zoals de bouw van kerncentrales. Een beetje minder vlees, wat korter douchen, hele weilanden volgooien met zonneweiden en een 250 meter hoge windmolen naast de deur, is dan wel weer helemaal toppie (behalve als het om hun deur gaat natuurlijk).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Emile Takma

  Blok geeft aan dat een versnelde sluiting van centrales niet kan worden besloten door een demissionair Kabinet. De rest is gewauwel.

  1. Rood

   FTO leugenaar, zuiger, hufter, psychopaat, Van Velenamen

   1. september

    blablablablabla

  2. vlekkenoplosser

   nee hoor strónt vlé®k , de rest is de rekening die per centrale kan oplopen tot 3 miljard euro domme jongen.

   Wat kan de strónt vlé®k verklaren over de uitstoot van een kolencentrale t.o.v bijvoorbeeld gas of bio-massa !

 2. Cootje

  Blok van de VVD zegt gewoon netjes loop naar de kl.o ,ten met het sluiten van de kolencentrales , en die Arabische merrie met haar moslimbroederschap gevolg en tutje Ploumen kunnen fluiten naar hun idealen , Rutte gaat gewoon de oppositie in en het cda doet er niet aan mee

 3. plakband

  Het lijstje linkse idioteriën is onvolledig.
  De biomassacentrale ontbreekt.

 4. dumbfarmer

  moet toch geweldig zijn… om niet gehinderd te worden door praktische zaken terwijl je allerlei schijnoplossingen roept.

 5. rafi

  Natuurlijk ook geen immigratiebeleid a la Denemarken of Australie voeren, maar de grenzen wagenwijd open laten. Joh, het gaat links echt niet om het milieu en de natuur, maar puur om afbraak, chaos scheppen. Zelfhaat, dan wel haat jegens anderen, die hen vroeger pestten op het schoolplein. Ik vind het ook vaak lelijke mensen om te zien, gefrustreerd. Ja, haat maakt lelijk, ook in fysieke zin. Zoals een oud wijf ook op haar pekineesje gaat lijken.

 6. Bolkestein

  Met deze D’66- en Groen Linksregering kan dat zomaar wel. En zo zullen we nog veel te maken gaan krijgen met zomaar electriciteitstekorten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.