Prijs van een huis minder belangrijk dan maandlast

Wie het nieuws een beetje volgt, kan het niet ontgaan zijn: elke maand wordt het record van de huizenprijzen weer gebroken. De gemiddelde prijs die je betaalt voor een woning blijft maar stijgen – in een duizelingwekkend tempo. In mei 2021 lagen de prijzen maar liefst 12,9% hoger dan een jaar eerder. Waar gaat dat naartoe?

Oorzaken exploderende huizenprijzen

Over de oorzaken van de exploderende huizenprijzen wordt van alles gezegd. De wet van vraag en aanbod staat daarbij centraal: er is veel vraag en te weinig aanbod. Dat aanbod bestaat uit bestaande woningen (huiseigenaren die hun woning te koop zetten) – en nieuwbouw. Het totaal van dat aanbod is duidelijk te klein voor het aantal mensen dat een woning wil en kan kopen. Daardoor lopen de prijzen hard op.

Wanneer is de grens bereikt?

Naarmate de huizenprijzen stijgen zou de vraag moeten dalen. Iedereen heeft immers een grens qua prijs die hij wil en kan betalen voor een woning. Vanaf een bepaald prijsniveau móet de koper wel afhaken, simpelweg omdat het niet meer te financieren is.

Aantal woningverkopen gedaald

Vooralsnog lijkt dat niet aan de orde: de vraag is nog steeds veel groter dan het aantal woningen dat te koop staat. Wel blijkt uit de cijfers dat het aantal transacties in mei behoorlijk gedaald is: er wisselden 12,1% minder huizen van eigenaar dan in mei 2020. Dit zou kunnen aangeven dat voor een deel van de kopers de grens wel bereikt is – het kan ook te maken hebben met een correctie voor het grote aantal woningverkopen in de eerste drie maanden van dit jaar..

Maandlasten hypotheek bepalend

De prijs die voor een huis geboden wordt heeft een sterk verband met het bedrag dat mensen kunnen betalen. Het lijkt niet zo zeer te gaan om de koopsom op zich – wel om de maandlasten van de bijbehorende hypotheek. Die lasten worden voor een groot deel bepaald door de stand van de hypotheekrente. Alhoewel die rente de laatste tijd wel enigszins stijgt kunnen we nog steeds spreken van een historisch laag niveau.

Lage hypotheekrente leidt tot hoge huizenprijzen

De lage hypotheekrente zorgt ervoor dat de maandlasten van hoge hypotheken toch goed te dragen zijn. En dat de maximale hypotheek voor veel Nederlanders op een niveau ligt waarmee ze – ondanks de hoge huizenprijzen – nog steeds een huis kunnen kopen. Zolang dat lukt vinden ze het niet zo belangrijk welk bedrag ze precies neertellen voor dat huis.

Liever hypotheek dan huur betalen

Dat is heel begrijpelijk: het is nagenoeg onmogelijk om een betaalbare huurwoning te vinden. Veel mensen betalen liever hetzelfde bedrag voor een hypotheek dan aan huur. In de maandlast van een hypotheek zit immers een deel aflossing, of zoals ze ook wel zeggen ‘Een eigen huis komt naar je toe’.

Risico op restschuld

Daarbij hoort wel een kanttekening: met een eigen huis loop je ook risico. Als de huizenprijzen door welke oorzaak dan ook instorten – dan kan er bij verkoop van de woning sprake zijn van een restschuld. Het is nog niet heel lang geleden dat er heel veel huizen ‘onder water’ stonden en verkopers een schuld overhielden. Het is en blijft belangrijk dit voor ogen te houden bij het kopen van een huis.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Arbeider65

  De laatste alinea. Maar als ik mijn huis niet verkoop dan heb ik toch geen last van onder water? Ik kan, de hypotheek rente , voor langere tijd vast zetten op een bepaald tarief. Dus, wat is het probleem? Werkloos raken, kan. Maar zolang ik de maandelijkse lasten nog kan ophoesten is er toch geen probleem?

 2. Nikita

  500.000 lenen blijft 500.000 lenen en vroeg of laat ontploft het in je gezicht.

  1. vlekkenoplosser

   Het klopt wat je zegt echter je conclusie is onjuist.

   Uitgaande dat je en huis koopt om in te wonen zal de inflatie over de looptijd van je hypotheek je bezit ruimschoots hebben doen groeien. Die 500K zal dan hooguit 250K vertegenwoordigen

   Uitgaande dat je en huis koopt om in te wonen betaal je momenteel (regio Noord Holland buiten Amsterdam) voor 50 tot 60 m2 nieuwbouw omme nabij 2 ton. 2 ton lenen levert een bruto maandlast op van 600 euro. Na belastingvoordeel wordt dit netto 570 euro.

   Waar huur je in de randstad een nieuw appartement voor 600 euro ?

   Veel jongeren hebben een BKR registratie voor wanbetalen, telefoons , studieschuld enz enz Dan wordt het een stuk moeilijker. Maar als je nu een leuk startersappartement kan kopen met de huidige rente zeg ik vast zetten over 30 jaar en lekker gaan wonen. Speculatiebeding uitzingen en je spaarpotje vullen. Aflossen heeft weinig zin ten opzichte van de maandkosten. L E E F

   het is voor de huidige jongeren met 1 % rente een stuk simpeler als in mijn tijd met 12 % starttarief en daarna 15 jaar vast voor 7,8%

   De stelling dat de aanschafsprijs minder van belang is dan de netto maandlast klopt derhalve

 3. halo1

  Het is een kip-ei-verhaal: 100000 euro lenen tegen 2 % kost je dus maar 2000 gulden, maar dat drijft natuurlijk toch de huizenprijzen op..die 2 %-rente is eigenlijk abnormaal.

  1. vlekkenoplosser

   2 % rente ? begin eens bij 0,8 % , dankzij de ECB loopt alles uit de pas
   Het verschil van 2 ton lenen bruto/netto (belasting teruggave ) bedraagt maandelijks in de orde van bgrote van 30 euro

   Door de negatieve rente op lang lopende staatsobligaties krijgen landen momenteel geld omdat ze geld lenen. De landen geven dus geen vergoeding meer omdat ze jouw geld tijdelijk mogen beheren maar omdat jij je geld geeft aan die landen mag je er maandelijks wat bij doen.

   Volledig krankzinnig

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.