RIVM-hoofd verwacht maximaal 600 coronapatiënten op de IC, wil versoepelingen terugdraaien

Aura Timen, hoofd van het Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, wil de versoepelingen van 26 juni voor korte tijd terugdraaien. Dit zou de enorme stijging van de besmettingscijfers tegengaan. Toch is er veel onzekerheid over het nut van dit voorstel.

Voor het RIVM, dat vrijwel uitsluitend naar cijfers en de eigen rekenmodellen kijkt, is het schrikken geblazen. Het reproductiegetal (de R-waarde) van het coronavirus staat momenteel op 2,17. Dat betekent dat elke 100 besmette personen het virus aan 217 anderen doorgeven. Logisch dus dat Timen, vanuit haar perspectief, op de rem wil trappen.

Het RIVM-hoofd verwacht namelijk dat dit uiteindelijk gaat betekenen dat er de komende tijd tussen de 150 en 600 ic-bedden bezet zullen worden door coronapatiënten, meldt ze tegenover De Telegraaf. Het is alleen de vraag in hoeverre deze verwachting is gebaseerd op het verleden, toen nog bijna niemand was gevaccineerd en we nog niet met de Delta-variant te maken hadden.

Het lijkt om een schrikreactie te gaan bij Timen, vooral omdat ze de meest recente versoepelingen terug wil draaien, maar niet voor een volledige lockdown of andere draconische maatregelen pleit. Ze is er kennelijk van overtuigd dat het sluiten van de horeca om 22.00 uur, het beperken van visites tot vier personen en een maximumaantal bezoekers voor binnenruimtes voldoende zal zijn om het virus in te dammen. En waar zouden we dat dan voor doen? Om te voorkomen dat de ic’s de eerstkomende tijd niet door (maximaal) 600 coronapatiënten bezet zullen worden.

Als dit daadwerkelijk de verwachting is dan klinkt haar advies als een zwaar overtrokken reactie, ineffectief bovendien. Daarnaast heeft ze kennelijk weinig vertrouwen in de effectiviteit van vaccins. Ook benoemt ze niet uit welke groepen die verwachte ic-patiënten bestaan. Hebben we het hier nog steeds over (gevaccineerde) 60-plussers? Of hebben we het over (gevaccineerde) 30-minners met een overlevingskans van boven de 95 procent en met een korte herstelperiode?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Laten we het land nou niet weer op slot gooien omdat er mensen zijn die het vaccin hebben laten liggen. Bovendien is dat sowieso niet vol te houden, aangezien het virus echt niet weggaat!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. vlekkenoplosser

  600 patienten is minder dan de helft van de capaciteit ! Vanwaar weer deze paniek ?

  Overigens kunnen we dan nu vast stellen dat de 16 miljoen uitgedeelde vaccinaties falen !

  1. ElGuapo

   Nergens voor nodig die paniek.

   1. vlekkenoplosser

    klopt
    h**ps://www.telegraaf.nl/nieuws/1336378109/minder-coronapatienten-opgenomen-in-ziekenhuizen

    I REST MY CASE !

    Paniekzaaiers en doemdenkers voelen zich belangrijk. Opheffen dat OMT (onzinnig management team)

    1. toetssteen

     @vlekoplosser
     Juist, bij de echte cijfers blijven in plaats van luchtfietserij.

  2. Antihedo

   Hoe verklaar je dan de grote daling van het aantal besmettingen die we sinds de start van de vaccinatie tot voor kort gezien hebben?

   1. Emile Takma

    Uit Gods genade?

    1. ElGuapo

     Momentopname!
     Maar raak alsjeblieft wel in paniek. Sluit jezelf op, absoluut geen contact meer hebben met mensen zodat we dat voortplantingsproces bij jullie ook gelijk tackelen.

    2. vlekkenoplosser

     als je in vaccinaties gelooft geloof je alles

     😂

   2. vlekkenoplosser

    hoe veklaar jij de stijging van de besmettingen na 18 miljoen vaccinaties vaccinatiewappie

  3. hans-e-pans

   In de ziekenhuizen hebben ze enige tijd geleden toen het aantal IC-bed bezettingen flink terugliep het aantal IC-bedden teruggebracht naar ongeveer 1100.

   Wat moet je daar als nuchtere en tot nadenken instaat zijnde Nederlander van denken?

 2. RvdBe

  Of er voltrekt zich een horrorscenario voor de lockdown/vaccinatiesympathisanten: tienduizenden besmettingen en hoegenaamd geen ziekenhuisopnames, hoe motiveer je dan de aso,s die hun “solidariteits”spuitje weigeren?
  Rest dan alsnog te straffen voor ongehoorzaamheid naar model Macron.

  1. Emile Takma

   “hoe motiveer je dan de aso,s die hun “solidariteits”spuitje weigeren?”

   Dat is inderdaad een probleem, het betreft namelijk zeer dom volk.

   1. ElGuapo

    Volk wat alsnog slimmer is dan Emile.

    1. vlekkenoplosser

     zelfs een amoebe is slimmer dan de strónt vlé®k

   2. Nostradamus

    En Emile laat zich maar al te graag volspuiten door Mark en Hugo. Misschien krijgt hij er wel voor betaald.

   3. RvdBe

    Valt tegen he, eerst wordt er halleluja geroepen vanwege de dalende besmettingen welke toegeschreven werden aan de geslaagde vaccinatiecampagne, nu lopen de besmettingen weer op en ligt het ineens weer aan de lage vaccinatiegraad volgens ons dynamic duo Neppie en Jokkie.

   4. vlekkenoplosser

    ga jij je derde en vierde spuitje maar halen strónt vlé®k anders is je vaccinatiepaspoort als nog waardeloos domme jongen !

   5. JoopvdJoop

    Bizar,de arrogantie.
    U bent een algoritme lijkt mij.

   6. usb3.0

    Het volk waar tamil het over heeft, zal gedwongen worden, dus niets geen vrije wil meer, nou dan weet je wel toch, tamil is fascisten hond waarvan ik mij heel goed kan voorstellen dat er mensen zijn die zijn gezicht echt finaal in elkaar zouden willen trappen

 3. Joko

  Naar analogie van…
  Impfung macht Frei

 4. leukeditter

  het heeft niks met een virus te maken…maar dat weten inmiddels 60% wakkere mensen wel

  1. Jack Flash

   Ik sprak hier 1,5 jaar geleden over de onzichtbare vijand.
   Gelukkig wordt hij nu voor steeds meer mensen zichtbaar.

   1. usb3.0

    Klopt Jack, ze houden het niet geheim…

  2. Gebande K0K

   Maar wie is die onzichtbare vijand?
   Gates, Soros, Schwab, Biden, v Dissel, BBB, WEF, Rothschild, Bilderberg of gewoon Rutte en Kaag?

   1. Jack Flash

    Sinterklaas & zwarte Piet kokkie.
    😂

 5. tata

  De druk op de (IC) zorg was altijd leading; nu gaat het om de hoeveelheid besmettingen. De bakens zijn verzet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.