Thierry Baudet: ‘FVD offert zichzelf op voor een hoger ideaal… Geen status, geen leuk baantje’

Op Twitter heeft Thierry Baudet uitgelegd waar Forum voor Democratie in zijn ogen mee bezig is in de politiek. Want als rechtse partij kun je ook water bij de wijn doen en heel netjes tussen de lijntjes kleuren. Dan mag je ‘meedoen.’ Is dat niet veel aantrekkelijker? Niet voor FVD. De partij heeft bewust de keuze gemaakt om anders te zijn. 

“Als je fundamenteel ingaat tegen het hele narratief, de hele richting waarin men zich begeeft,” creëer “je voor jezelf geen leuk baantje en geen fijne status,” aldus Baudet op Twitter. Dat is ontegenzeggelijk waar. En je ziet dat dit ook gebeurt met FVD. De partij wordt nu geïsoleerd in Den Haag, en de kans dat de betrokkenen na hun politieke carriere welkom zijn bij de mainstream ergens is behoorlijk klein.

Maar, stelt Baudet, dat is een bewuste keuze die hij en zijn team gemaakt hebben. Want, inderdaad, je hebt dus geen kans op een “status” in de mainstream, “maar daar tegenover staat wél dat je de mensen een visioen biedt van hoe het anders zou kunnen.”

Hoe anders? Nou, “dat ze een wereld voor zich zien die óók had kunnen bestaan (als onze elites ons niet zouden verraden).”

Kortom, als je als echt rechtse partij in de politiek zit sta je voor een keuze: “Tussen zelfopoffering voor een hoger ideaal (dat doet FVD) of eigenbelang ten koste daarvan.”

Dit is natuurlijk Baudets huidige visie in een notendop. Toen FVD in campagne voerde dachten Baudet en co. dat ze één en ander konden veranderen in Den Haag. Ze hoefden alleen maar te laten zien dat het huidige beleid wanstaltig was en dat het beter én anders kon en voila, het zou veranderen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

In de tussenliggende jaren zijn ze gaan beseffen dat dit helaas niet zo werkt. Den Haag wil helemaal niet veranderen. Als nieuwe partij ga je Den Haag niet veranderen; Den Haag gaat jou veranderen. En als dat het partijkartel niet lukt, nou, dan word je gewoon het slachtoffer van een cordon sanitaire. Klaar. Simpel. Einde oefening.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. HD

  Tja, je kunt je beter laten ombouwen, of nog beter lid worden van D66.
  Maar het allerbeste is dat laatste en een Palestijns paspoort.

  1. Monty

   “dat ze een wereld voor zich zien die óók had kunnen bestaan (als onze elites ons niet zouden verraden).”

   ‘Forumland’, met eigen munt, datingapp en scholen.

 2. Emile Takma

  “De partij wordt nu geïsoleerd in Den Haag, en de kans dat de betrokkenen na hun politieke carrière welkom zijn bij de mainstream ergens is behoorlijk klein.”

  Ja, en dat komt omdat de charlatan Baudet steeds verder van het pad raakt. De man ontwikkelt zich tot een gestoorde nar:

  ht*ps://www.youtube.com/watch?v=XxS4koePJIc&t=5s

  1. Beukman

   Er is een cοսp gaande waarin de tοtale macht zich over ons uitrοlt als een paraplս.

   Het lijkt wel een sketch met John Cleese.

  2. leukeditter

   er is 1 gestoorde nar en dat ben jij takkewijf..verzuip in de gracht aub

 3. wijsneus

  “En als dat het partijkartel niet lukt, nou, dan wordt je slachtoffer van een cordon sanitaire. Klaar. Simpel. Einde oefening.”

  En als dat het partijkartel niet lukt, nou, dan wordt je eruit geschoten ala de heer Fortuyn. Simpel. Einde oefening.

 4. Gebande K0K

  Ik heb medelijden met zijn volgelingen.

  1. Nostradamus

   Ik heb medelijden met de Baudet-bashers.

   De man heeft wel degelijk vele goede punten. Alleen waren die tegen de regerende elite die echt wel maniertjes vinden om iemand klein te krijgen. Dit is ze helaas gelukt en Thierry heeft er nogal moeite mee om met die situatie om te gaan.
   Ik hoop dat hij zich herpakt, de rust vind en toch weer wat voor het land kan betekenen waar het land al zolang op wacht.

   Wat we eigenlijk nodig hebben is een nieuwe Pim.

 5. rafi

  Langere tijd geleden alweer, ik meen nog voor ‘de era Pim’, zo rond Baudets kleuterschooltijd, werd ik verbaasd door een of andere riedel die erop neerkwam dat ‘we’ in Nederland ALLEMAAL een ‘gemeenschappelijk dak’ van dezelfde (is nu gebleken links-liberale) normen en waarden delen waarbinnen integratie plaats zou moeten vinden. Dat, die voor onze grondwettelijke burgerrechten en -vrijheden vijandige mantra, was het begin van de totalitaire staat, die nu meer en meer via de huidige, bloedeloze revolutie van bovenaf vorm begint te krijgen.

 6. marcel_2011

  Alle lof voor Baudet. Hij durft tenminste tegen de stroom in te zwemmen. De rest van de politici zijn net als Emile Takkevent helemaal van het pad af.

 7. Nederland is naar de kloten

  Inderdaad als bij de PVV of Forum Voor Democratie hebt gewerkt dan wordt het moeilijk om een nieuwe baan te vinden en vaak heb alles wat je hebt opgebouwd een ernstige deuk gekregen.

  Je moet dan ook over een flinke dosis enthousiasme, doorzettingsvermogen en vaderlandsliefde beschikken.

  Een vooral tegen een flinke storm van kritiek kunnen.

  Thierry Baudet heeft aangetoond dat hij ondanks de mislukte staatsgreep binnen zijn partij het heeft doorstaan.

  Ik hoop dat al zijn inzet een keer wordt beloond en zijn inzet niet meer nodig zal zijn als Nederland weer gebalanceerd koers gaat varen.

  Geen linkse woke cultuur en geen linkse rechtssysteem dat uit D66ers bestaat.

  Zolang nederland op de VVD en D66 blijft stemmen dan is mijn topic naam van toepassing, “Nederland is naar de kloten”

  1. Monty

   ”Inderdaad als bij de PVV of Forum Voor Democratie hebt gewerkt dan wordt het moeilijk om een nieuwe baan te vinden en vaak heb alles wat je hebt opgebouwd een ernstige deuk gekregen.”

   Dit is eigenlijk best vreemd, want volgens Wilders en Baudet staat het grootste gedeelte van ons land achter hun standpunten.

   Zouden hier dan geen werkgevers bij zitten.
   Het lijkt mij sterk dat alleen werkgevers links zijn.

 8. J. Punt

  Velen die kritiek hebben op de moedige en vastberaden mening van Baudet zijn over het algemeen figuren die niet uitblinken in zelfvertrouwen en doelgericht handelen. Wachten op anderen, veilig kritiek spuien en wachten tot ze van autoriteiten toestemming krijgen om naar het toilet te gaan, anders lukt en durven ze niet!

  1. Nederland is naar de kloten

   Ik heb sinds Wilders de VVD verliet op hem gestemd,

   Geert hobbelt achter de politieke kudde aan als het om het Corona beleid gaat. 17 maart heb ik voor het eerst niet op Geert Wilders gestemd maar op FVD.

   Dat hij geen afstand heeft genomen tegen het het belachelijke Corona beleid en achter de politieke kudde aanhobbelt dat neem ik hem zeer kwalijk.

 9. RvdBe

  De laatste partijen die opstaan tegen de fluwelen dictatuur: PVVen FVD.
  De regenten mogen god op hun blote knieën danken dat hun moordaanslag op Fortuyn destijds zo goed gelukt was, anders had het kwartje wel eens de andere kant op kunnen vallen.

 10. EvertB

  “Maar daar tegenover staat wél dat je de mensen een visioen biedt van hoe het anders zou kunnen.” ….“dat ze een wereld voor zich zien die óók had kunnen bestaan (als onze elites ons niet zouden verraden).”

  Een visioen? Dat is een subjectieve ervaring van iets dat zintuigelijk niet waarneembaar is, maar voor de persoon zelf werkelijkheid lijkt te zijn.

  Het komt allemaal rechtsfilosofisch over. Leuk en uitdagend om met idealistische vergezichten te spelen. Zoveel hoofden, zoveel zinnen, zoveel werkelijkheden.
  In politiek-praktische zin kun je er niets mee, en dat hoeft voor Baudet ook niet, maar wat is de toegevoegde of nuttige waarde ervan? Continu ophef creëren over de door elites geordende samenlevingen en deze voortdurend aanwakkeren? Subjectieve ervaringen of waarnemingen zijn onuitputtelijk.
  Voorlopig lijkt mij Baudets wens om Forumland op te richten en in te richten al een hele grote uitdaging.

  1. sonny

   Evert
   Visioenen, subjectieve beelden?
   Inderdaad, geen boeren en vee meer, geen pfas, stikstof, co2, import/export, handelsbalans, welvaart, economie allemaal weg!
   In Azie veel vreugde en welvaart, dankzij het afstand nemen van de ‘woke’ en ‘groene’ surrealistische cultuuromslag!

   1. EvertB

    Gelukkig sta jij met beide benen op de grond, @sonny, en lijk je niet zo snel vatbaar voor hypothetische, dromerige beschouwingen van Baudet.

    Toch lijk je ook met jouw uitleg van een visioen terug te gaan naar de periode vóór de oerknal. Dat zie ik niet gebeuren: PFAS blijft voorlopig, evenals stikstof en kooldioxide (gelukkig wel, maar mag het wat minder?) en vee zullen we ook houden maar wel in fors gekrompen aantal (minimaal 50 procent minder).

    En boeren? Ik spreek hen veel. We zullen véél meer boeren nodig hebben in een natuurinclusieve landbouw. Minder landbouwmachines, minder kunstmest, minder bestrijdingsmiddelen (minder, minder, minder).
    En dus veel meer handmatige werkzaamheden.

    1. Harry Haller2

     EvertB wil kortom terug naar paard en wagen, de osgetrokken ploeg en de plaggenhut. Een komkommer voor €14,50 en een kropje sla voor € 22,-

     Veel gekker zul je ze niet snel tegen komen.

     1. EvertB

      Wel een leuke schilderij dat jij uitbeeldt met je beschrijvende woorden, Harry!

      Tot jouw verwachte prijszetting zal het echter niet leiden al vind ik het wel humoristisch.
      In een systeem van natuurinclusieve landbouw valt dat namelijk allemaal reuze mee. Omdat er geen reden is voor schaalvergroting hoeft er veel minder geploegd te worden. Het fosfaat-, stikstof- en mestprobleem is verleden tijd.

      Je verhoogt met kleine stapjes de CO2-heffing op alle producten zodat machines, kunstmest en transport automatisch duurder worden dan arbeid. Daarmee bespaar je jaarlijks zo’n 10 miljard euro aan inkoop van deze hulpmiddelen.

      Tel daar nog de maatschappelijke kosten voor de intensieve veehouderij (zo’n 3 miljard), en de kosten voor de gehele landbouw (10 à 20 miljard) bij op. Tot slot heeft de bestrijding van mond-en-klauwzeer, varkenspest, vogelgriep en Q-koorts de Nederlandse belastingbetaler honderden miljoenen gekost.

     2. Harry Haller2

      EvertB is niet gek, hij is een vliegtuig.

     3. EvertB

      Ja, een modder-Fokker.

     4. Harry Haller2

      🙂

 11. Monty

  ”Ze hoefden alleen maar te laten zien dat het huidige beleid wanstaltig was en dat het beter én anders kon en voila, het zou veranderen.”

  Echter hebben ze dit niet op een overtuigende manier aan het volk weten over te brengen. Anders hadden ze wel meer als 8 zetels weten binnen te halen.

  Als ze een meerderheid wisten te behalen zouden ze alles voila kunnen veranderen.

  Maar misschien bieden de komende verkiezingen uitkomst.

  1. sonny

   Monty,
   Het domme electoraat heeft geen begrip van politiek en linkse misleiding!
   Jammer, toch?

 12. DubbelZout

  Thierry stopt voor groen en rijdt door bij rood
  Zoiets ?

  1. vlekkenoplosser

   mogelijk omdat hij weet dat je eraan komt

 13. Monty

  “dat ze een wereld voor zich zien die óók had kunnen bestaan (als onze elites ons niet zouden verraden).”

  ‘Forumland’, met eigen munt, datingapp en scholen.

  1. sonny

   Monty,
   Forumland, een land zonder stemrecht voor kleurlingen, mensen met een migratieachtergrond en moslims!
   Ja, dat spreekt mij aan!

   1. Branzino

    @Sonny
    “Ja, dat spreekt mij aan!”

    Die indruk had ik ook al. Maar dan moet je het echt buiten Nederland zoeken, want mensen met zulke ideeën willen we hier niet. Tenminste een meerderheid in Nederland wil dat niet.

 14. ikweetwatikwil

  Ga door PVV en FVD Er staan meer achter jullie dan de linksen denken. We willen geen Polen en Antillianen met moordzuchtige neigingen.
  Aan geschokte en krokodillentranen huilende politici hebben we niets.

 15. Mr.blauw.sky

  Nee smerige insinuatie-rat, Volkert Van Der G handelde niet in opdracht van het kabinet, de EU of de Bilderberg groep …

 16. Antihedo

  Ik snap het wel. Thierry heeft nu een vet betaalde baan van belastinggeld en hoeft daar bijna niets voor te doen. Af een toe een debatje bijwonen als de camera’s er op staan en verder lekker geen bal uitvoeren.

 17. P. Puk

  Baudet is een gestoorde mafkees. Hoe help ik een partij om zeep. En dan dat stompzinnige taaltje van hem. Wat een idioot.

 18. Emile Takma

  ht*ps://twitter.com/rent_an_idiot/status/1413129252258545679?s=21

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.