Varkensproductie krimpt in Nederland, Spanje neemt het heel blij over

Er wordt de laatste tijd veel gezegd en geschreven over een mogelijke “inkrimping van de veestapel” in Nederland. Dat zou nodig zijn om “de stikstofuitstoot” te verminderen. Daarnaast zijn er natuurlijk linkse partijen die het verkleinen van de veestapel óók willen omdat ze de veehouderij dierenmishandeling vinden.

Boeren zeggen daar maar al te vaak op dat als zíj́ geen vee houden – of in ieder geval minder vee – dat ándere landen zich hier dan ook gewoon in gaan specialiseren.

Caroline van der Plas van BBB deelt nu een artikel – door een tweet van een ander te retweeten – waaruit blijkt dat dit inderdaad zo is.

“Door een combinatie van milieu, dierenwelzijnsregels en vergrijzing krimpt de veehouderij in Nederland en Duitsland,” schrijft Kees van Dooren. “Spanje neemt de wegvloeiende varkensproductie in Noordwest-Europa welwillend over.”

Volgens de Rabobank heeft Spanje in 2020 9% meer varkensvlees geproduceerd dan het jaar ervoor. En deze ontwikkeling is niet nieuw. Uit de gegevens blijkt dat de Spaanse varkensproductiesector steeds groeit, elk jaar weer. Dit terwijl de sector in ons land juist afneemt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Stanly2000

  We laten ons de kaas van het brood eten. Ga zo door NL!

  1. hans-e-pans

   Dit doet me denken aan de kippenhokken die niet meer nodig waren omdat de kippenstand hier in Nederland zo nodig ingekrompen/gesaneerd moest worden volgens oa de milieulobby/maffia waarna ze gierend van de lach werden overgenomen door rijke stinkerds uit de, volgens mij, de Ukraine.

   Daarna waren de kippen daar slechter af dan in Nederland. Allen was hier een groot deel van de kippenboeren gesaneerd/uitgekocht en de rijke stinkerds uit de, volgens mij, Ukraine werden daarna nog rijker. Een soort “de een zijn brood is de ander zijn dood”.

 2. Emile Takma

  Het is beter dat de primaire vlees-productie zich verplaatst naar minder dichtbevolkte gebieden in Europa. Dit land is eenvoudig te dicht bevolkt voor deze tak van industrie. Het gevolg is dat de schaarse natuurgebieden bezwijken over de plaatselijk te hoge stikstofuitstoot.

  1. Augustus

   Waarom dan niet het probleem van de overbevolking aanpakken, in plaats van de symptomen zoals het gebrek aan land voor veeteelt? Raakt dat wellicht een gevoelige snaar voor de wereldverbeteraar?

  2. usb3.0

   Ze zouden tamil even bij een stel boeren neer moeten zetten op een aardappel kistje met een megafoon

  3. Vrijedenkert

   Die schaarse natuurgebieden zullen ook bezwijken door import van grote hoeveelheden immigranten dus volgebouwd worden.
   Boeren moeten om veel meer redenen verdwijnen dan alleen maar uitstoot maar dat wordt er gemakshalve niet bij verteld…

 3. Branzino

  “Boeren zeggen daar maar al te vaak op dat als zíj́ geen vee houden – of in ieder geval minder vee – dat ándere landen zich hier dan ook gewoon in gaan specialiseren.”

  Deze redenering lijkt erg veel op de dief die in de gevangenis tot inkeer komt en zich voorneemt nooit meer te stelen. Weer vrij, leest hij dat er nog steeds veel gestolen wordt. Hij besluit vervolgens dat zelf dan ook maar weer te gaan doen, omdat zijn bekering tot goed gedrag immers geen enkel effect heeft, omdat anderen zijn plaats gewoon overgenomen hebben.
  In de klimaatdiscussie speelt een dergelijk verschil in perceptie ook.

 4. Vrijedenkert

  Kijk maar eens hoeveel Nederlandse boeren er allemaal al vertrokken naar zijn naar voormalige Oostbloklanden om hun bedrijf daar voort te zetten…
  Het opdoeken van Nederlandse agrarische bedrijven betekent gewoon letterlijk de produktie verschuiven naar andere landen!
  De uitstoot blijft en de wereldbevolking blijft groeien dus de produktie zal globaal niet afnemen maar meegroeien.

 5. Levie

  Opgeruimd staat netjes, daar is ruimte zat en ook lekker warm. Deze sector heeft ons al meer gekost dan het heeft opgeleverd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.