VNG gaat aankomende verkiezingen nieuw elektronisch telbaar stembiljet testen, maar lijkt nu al flop te worden

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoopt dat er bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar voor het eerst geëxperimenteerd kan worden met elektronisch telbare stembiljetten. Dat klinkt leuk, maar wie het biljet bekijkt ziet dat er al snel veel mis kan gaan.

Het stembiljet lijkt in zijn huidige vorm als maar groter te worden, en dat maakt het tellen er niet makkelijker op. Op zich dus logisch dat er geëxperimenteerd gaat worden met een compacter, makkelijker te tellen stembiljet. Tot je het gedrocht ziet…

Nog los van het mogelijke wantrouwen dat mensen richting elektronische telmachines hebben, is dit stembiljet natuurlijk gedoemd te mislukken. Het lukte veel mensen al niet om per post te stemmen, dus het hele proces van ‘kies een partij, zoek de kandidaat op en vul het nummer van de kandidaat in’ zal ook wel te moeilijk zijn.

En wie geen moeite wil doen of ergens halverwege het zoekproces het nummer van de kandidaat weer vergeten is, die zet gewoon een bolletje bij nummer 1. En vul je maar één bolletje in, dan is de stem ongeldig.

Gelukkig zal er in slechts vier kleine gemeentes geëxperimenteerd worden, dus de schade zal beperkt blijven. Maar het lijkt er sterk op dat dit stemproces niet eerst is uitgetest met doorsnee burgers. Het idee komt, zo lijkt het althans, rechtstreeks uit de koker van de VNG. Daarbij is een gestroomlijnd proces het uitgangspunt geweest, in plaats van eenvoudig gebruik voor de burger.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Wat dat betreft zet het meer zoden aan de de dijk om blockchain-technologie te onderzoeken, om te kijken of het stemproces op die manier vergemakkelijkt kan worden. Waar digitaal stemmen in het verleden nog wel eens fraudegevoelig bleek te zijn, is dat met dit soort technieken niet meer het geval. Een open source-systeem zou in principe iedere twijfel weg kunnen nemen, omdat voor iedereen inzichtelijk kan worden gemaakt of er gesleuteld is aan bepaalde uitkomsten, terwijl iedere stemmer gewoon anoniem kan blijven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. halo1

  Je vraagt je soms af of dat hele stemmen niet sowieso een farce wordt: versplinterd, gemanipuleerd, vervalst enz. Vorm gewoon gedegen zaken-regeringen, die NL als een bedrijf leiden, wel graag minder naief-links s.v.p, eventueel weg te stemmen per simpel ja/nee-referendum.

  1. JoopvdJoop

   Is niet meer serieus te nemen idd.
   Zorg er eerst maar voor dat de opkomst meer dan 70% is.
   Zoals Derksen al zegt,”kutland” .

 2. usb3.0

  Stemmen is voor bühne, en elektronisch stemmen is zeer zeer zeer fraude gevoelig natuurlijk.

  1. vlekkenoplosser

   het rode potlood is nog fraude gevoeliger

   1. usb3.0

    Logisch want je kunt dit systeem niet vertrouwen, belangrijk is wel dat we blijven stemmen

    1. Monty

     ”belangrijk is wel dat we blijven stemmen”
     ”Stemmen is voor bühne”

     Usb3.0000 draagt ook water naar de zee.
     Ondanks dat hij weet dat het nutteloos is blijft hij lopen.

    2. Heinzelmann

     1x is genoeg. Je kan niet aan de gang blijven.

 3. LifeBuddy

  De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft een Grote Hekel aan een Eerlijke Democratie en draait op deze manier het Volk nog verder de Nek af.

 4. Brenda Welsh

  Stemmen moet natuurlijk niet een Sudoku oplossen worden. Dan ben je uren bezig in dat stemhokje.

  1. ElGuapo

   Over hokje gesproken….terug nu!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.