Volkskrant slaat alarm over Madagaskar: ‘Hongersnood door klimaatverandering!’

Het is weer eens zo ver. De linkse media hebben een tragedie gevonden die ze gebruiken kunnen om het klimaatevangelie te verkondigen. Niet omdat het klimaat er daadwerkelijk iets mee te maken heeft, maar omdat het zo’n fantastische manier is om die radicale plannen aangenomen te krijgen.

De Volkskrant bericht dat het vreselijk misgaat op Madagaskar. Er heerst namelijk een hongersnood. En dat komt door, niet schrikken!, klimaatverandering. Ja, dat beweert de krant echt:

In Madagaskar voltrekt zich een humanitaire ramp ‘van bijbelse proporties’. Het land is droog, leeggevreten door sprinkhanen, weggeblazen door de wind, en meer dan 1 miljoen mensen worden door honger bedreigd. En dat is een direct gevolg van de klimaatverandering, in een wereld waar miljardairs voor de lol naar de ruimte reizen.

En:

Naar schatting 1,1 miljoen inwoners worden door honger bedreigd, zeker 14 duizend mensen verkeren in de meest ernstige ‘catastrofale’ fase (5) van ondervoeding. Zonder hulp verdubbelen deze aantallen in enkele maanden, zo waarschuwt directeur David Beasley van het Wereld Voedselprogramma (WFP) al weken op internationale podia.

Wat betreft klimaat, er bestaan geen twijfel over bij de Volkskrant dat het de oorzaak is van al deze ellende:

De humanitaire ramp ‘van bijbelse proporties’ die zich in ‘Grand Sud‘ van Madagaskar voltrekt is een rechtstreeks gevolg van klimaatverandering.

Helaas voor de krant zijn er oplettende lezers als Ahmed Aarad. En die wijst niet naar “het klimaat,” maar naar een heel andere oorzaak:

Sinds mensen aankwamen op het eiland, 2.000 jaar geleden, is 90% van het bos verdwenen. Lees: gekapt. In de periode van 1950 tot 2000 alleen al heb je het over 40%. Deel daarvan is 80% van core forest – dat zijn bomen die verder dan 1 kilometer van de rand van het bos staan.

Met andere woorden, het “bos” is helemaal uitgehold.

Als we dan kijken naar de impact hiervan lezen we dit:

“Ontbossing (door instabiele agriculturele tactieken) kan de grond uitputten, erosie vermeerderen en waterbronnen vervuilen,” aldus het rapport waar Aarad naar linkt.

Kortom, hij heeft nogal een punt… Maar gek genoeg wordt er in het Volkskrantartikel niets gezegd over de ontbossing op Madagaskar. Wel worden er “experts” en “burgers” geciteerd die allemaal beweren dat het “door klimaatverandering” komt, maar niemand die naar de ontbossing wijst en zegt: “Dat helpt ook niet!”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

In een vervolgtweet vraagt Aarad de auteur van het artikel, ene Carlijne Vos, om haar pulpstuk in te trekken. De kans dat dit gebeurt is natuurlijk nihil. Want dit heeft niets met feiten van doen. Het is slechts klimaatpropaganda; het is bedoeld om mensen angst aan te jagen zodat ze alle vergaande plannen van de boven-ons-gestelden, het WEF voorop, accepteren; ook als hen dat financieel ruïneert.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

53 reacties

 1. Joko

  Grappig dat de deugkrant een merkwaardige vergelijking toepast. De krant spreekt van Bijbelse proporties. Inderdaad, ik heb de Bijbel er eens op nageslagen en de ene rampspoed na de andere wordt daar beschreven. Echter geen woord over klimaatverandering. Het is lang geleden. De mensen verplaatsen zich toen niet motorisch. Zelfs dolven ook al geen steenkool. Het hele promotiecircus rond de klimaatverandering wordt weer uit de kast getrokken. Hoe meer erover geschreven wordt, hoe minder ik ervan wakker lig.

  1. Oepsie

   Ik weet zeker, dat koning Julian het gaat oplossen. Of is hij ook met vakantie? En voor de oude handophouders en betweters? Ongezien een slagroomtaart!

 2. Harry Haller2

  In het VK-artikel wordt ook een vrouw geciteerd (moeder van 7 (!) kinderen) en een man (vader van 15(!!) kinderen).

  Doe daar godverdomme eens een keer wat aan!

  Alle problemen zijn terug te voeren op overbevolking. Draai dus eerst die kraan dicht voor je gaat dweilen.

  1. Monty

   Jij hebt natuurlijk makkelijk praten met je AOW en pensioen vanaf je Duitse bergtop.

   Maar heelveel mensen op de wereld hebben niet zo’n sociaal vangnet.
   Die moeten het nog steeds hebben van hun kinderen en aangezien de kindersterfte in die landen hoger ligt dan bij ons en gezondheidszorg minder is hebben ze ook meer kinderen hopende dat er enkelen oud genoeg worden om later voor hen te zorgen.

   Als je niet zo wereldwijs bent is dat natuurlijk moeilijk in te beelden hoe veel mensen op de wereld zo moeten leven.

   1. Harry Haller2

    Dat ouwe lülkoekverhaal hoorde ik 60 jaar geleden al voor het eerst vertellen, Monty. Dat het inmiddels allang achterhaald en niet meer geldig is, ontgaat jou natuurlijk volledig want jij staat stil in de tijd.

    Los daarvan: iedere aanpak in het kader van de klimaatverandering loopt stuk op het immer groeiende contingent mensen. Daar MOET dus eerst wat aan gebeuren.

    1. Monty

     Zelf na 60 jaar is dit nog steeds niet veranderd.

     Maar vanaf je Duitse bergtop zie je dat natuurlijk ook niet.
     Is ook negens voor nodig. Iedere dag is je bordje gevuld.
     Het is de mensen hun eigenschuld natuurlijk.
     De sloebers.

     1. Harry Haller2

      Je bent een onnozele hals die niets weet en begrijpt, domme Monty. Je lült alleen maar ouwe ontwikkelingshulpmeuk na.

     2. Cootje

      Met je arme sloebers , er gaat miljarden aan ontwikkkeling hulp naar die landen , en ze zijn allemaal corrupt , zelfs hier in de Europese unie Bulgarije , Roemenië , Balkan , Oekraïne , Cyprus , Griekenland , Spanje , Italië , Portugal .maar wordt allemaal getolereerd omdat de multinationals er zaken mee kunnen doen , en de leiders daarvan pro westers zijn , moraal ridders van het ergste soort.

     3. Cootje

      Als je werkt en niet onder en boom gaat liggen is je bordje gauw gevuld , maar gratis en voor niks zijn de enige woorden die ze kunnen , het bordje bij de stichting Oxfam de goede doelen clubjes , kun je bij de feestjes de gevormde kinderen er bij krijgen voor het vermaak , bordje goed gevuld door de misbruiken van de elite verenigingen

   2. Dirk Jansen

    Serieus Monty?

    Dus als je in armoede leeft ga je maximaal kinderen krijgen die ook in armoede leven om uiteindelijk zelf van een verzorgde oude dag te kunnen leven in armoede…
    Hypocriete egoïsten zijn het!

    1. Monty

     Makkelijk kletsen natuurlijk als je niks te kort komt in ons land.
     Maar durft eens verder te kijken in de wereld.

     1. Cootje

      Dat interesseert mij geen bal , ik heb niets met arme mensen die moeten bedelen om te kunnen leven , de natuur is harder als er geen voedsel of water is , hier laten ze ze bungelen om te kijken of er in de toekomst nog goedkoop werkvee bij zit , ik begin al in Europa wie zijn eigen broek niet kan ophouden die valt maar om en ze kunnen allemaal fokken maar dan moeten ze er een ander niet mee opzadelen , oxfam geeft in die landen van die leuke kinderfeest je,

     2. Monty

      @Cootje
      ”Dat interesseert mij geen bal , ik heb niets met arme mensen die moeten bedelen om te kunnen leven”

      Dit geeft duidelijk aan wat voor soort mens jij bent.

     3. Harry Haller2

      Wat doe jij zelf Monty, behalve hier zeiken en anderen de maat nemen?

     4. Dirk Jansen

      “Makkelijk kletsen natuurlijk als je niks te kort komt in ons land”

      Pardon? Je kent mij en mijn verleden niet. Dus daar kun jij niet over oordelen.
      Daarentegen weet ik dat jij alleen de leuke en veilige havens van je buitenland tripjes kent. Neem fijn lekker een ander de maat jochie.

    2. Cootje

     In 1920 woonde er 2,5 miljard mensen op onze aarde nu haast 8 miljard en binnen 15 jaar 10 miljard , laten de orkanen de zeespiegel verhogen , epidemieën , in allerlei vormen , insectenplagen maar werkn naar een halvering is en zijn alle discussies opgelost , etterde wonden moet je hard bestrijden anders etteren ze voort ,

     1. Monty

      ”laten de orkanen de zeespiegel verhogen , epidemieën , in allerlei vormen , insectenplagen maar werkn”

      Ben jij bereid je leven te geven voor de andere helft van de wereldbevolking.

      Of wil je bij de overlevenden horen?

     2. Flengan

      “laten de orkanen de zeespiegel verhogen”

      Onbewezen onzin! Het klimaat laat zich niet regisseren.

     3. Cootje

      Ik kan goed voor me zelf zorgen , en een halvering lucht op op het wereld toneel , jij sponsort liever de goede doelen die hebben van die feestjes dat wie een kindje wil mag het houden , zit buiten Sidney Smeets bij D66 nog zo internationaal figuur ex Oxfam directste lid.

     4. Cootje

      Ik heb de zelfde instelling als Rutte met de toeslagen slachtoffers, ik kan namelijk niet vreten van een ander ik heb altijd gezorgd dat ik niet mij hand op hoeft te houden en dat ik niet afhankelijk ben van een ander , ik heb pas een hekel aan mensen die naar zulke landen gaan om cultuur te snuiven en dan in de bar zitten te vertellen dat het goedkoop daar was en dat een meisje van 18 niet veel kost voor een paar uurtjes , en de speciale groep gaat voor jonger , moraal ridders , kinderen baren voor de handel n gewoon wegkijken , gewoon in die landen blijven en een hek er om heen , een natuurlijke halvering lost het probleem op.

     5. Harry Haller2

      Monty is een zalvende evangelist die de vraagvorm als stijlmiddel heeft gekozen.

      Het valt me trouwens op dat we Meriadoc Brandebok (de zalvende grefo) bijna nooit meer horen en Monty des te vaker.

      Zou dat toeval zijn?

   3. Nostradamus

    Dan moeten ze een sociaal vangnet creëren zoals we hier ook gedaan hebben. Oh wacht, dat gaat natuurlijk niet in een openlijk corrupt land als Madagascar.

    Harry heeft gewoon gelijk.

    Ik voel mij door jou net een jood in iNationaal SOCIALISTISCH Duitsland of een negroïde in Madagascar.
    Welke val je eigenlijk het meeste over?

    1. Monty

     ”Ik voel mij door jou………”’

     Angsthaas, pak dan gauw je koffers en verhuis naar Forumland zolang het nog kan.

     1. Nostradamus

      Daar ben ik al. Misschien moet jij verhuizen. 😛

     2. Monty

      ”Daar ben ik al”

      En dan nog steeds klagen dat je jezelf een Jood of Neger voelt?

      Je bent dus gewoon een beroeps klager het zal nooit goed zijn. Zelfs niet in Forumland.

     3. Nostradamus

      Ach Mindie, context. Boeit jou niet.

      Boeroepsklager hoort eerder bij jouw soort. Het soort dat niets goed kan beargumenteren.

      Maar waar val je het meeste over? Jood of neger?

      Liedje voor jou: h**ps://www.youtube.com/watch?v=fCMwlorNEZk

   4. Cootje

    Maar de moraal ridders doen huilie huilie als Bolsonara een paar stukjes oerwoud omkapt omdat zijn arme volk sojabonen kunnen telen , en dat eiland ligt aan de andere kant van de wereld laten die ook maar hun bomen omkappen hebben ze genoeg mooi chantage middel tegen de milieu idioten

  2. Emile Takma

   Hoge kinderaantallen correleren in zeer hoge mate met armoede.

   Haller kan ook niet alles weten, maar dit is een niet zo intelligente opmerking.

   1. Joko

    Daaro. Hier gaat het importvolk door met kinderbijslag bij elkaar seksen. Dat heeft met armoede niet te maken, wel met hebzucht. Jij tapt uit het linkse propagandavaatje.

   2. Flengan

    Moeders waakt over uw kinderen! De lachwekkende psychopaat roert zich vanuit zijn vunzige zolderkamer.

  3. Branzino

   @Harry Hakker
   Ik geef de oplossing die al vaker beschreef, nog maar eens. Overbevolking los je op door drie soorten maatregelen, die door rijke landen geïnitieerd moeten worden:
   1. Een betere gezondheidszorg leidt tot minder kinderen, want een lagere kindersterfte zorgt ervoor, dat men minder kinderen verwekt.
   2. Een beter onderwijssysteem, want beter opgeleide mensen krijgen minder kinderen, omdat ze meer betere mogelijkheden hebben om in hun levensonderhoud te voorzien.
   3. Een sterkere economie, want als mensen een beter leven hebben met minder zorgen voor het dagelijks brood, hebben ze minder kinderen nodig om mede in dat levensonderhoud te voorzien.

   Simpele projecten, wel duur, en na grondig wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd.

   1. Harry Haller2

    Branzino, ik zou zeggen: deel om te beginnen eerst eens miljoenmiljard condooms uit, verstrek de anticonceptiepil, dring aan op sterilisatie, geef op grote schaal voorlichting, geef kinderbijslag voor het NIET MEER krijgen dan twee kinderen, etc. Pas dan hebben die linkse deugmiddeltjes van jou enige zin. Anders blijft het ’t paard achter de wagen spannen.

    1. Emile Takma

     Haller heeft de spiraal van armoede en kindertal niet door komt daarommet de domme aanbeveling om anticonceptiepillen en condooms uit te delen.

     Zucht!

     1. Oepsie

      Jammer, dat jouw ouders er geen toegang toe hebben gehad. dat zou een hoop ergernis gescheeld hebben speklapje!

     2. Harry Haller2

      Takma, al 75 jaar lang wordt de ontwikkelingshulp gegeven die de middelen omvatten waar Branzino het over heeft: betere gezondheidszorg, beter onderwijs, hogere welvaart (wat meer uitputting/welvaart tot gevolg heeft). Tot nu toe heeft niets geholpen. Je kletst dus zoals altijd uit je nek en gelooft nog steeds in de achterlijke PvdA sprookjes van internationale solidariteit en evenredige verdeling van rijkdom.

      Zucht!

   2. Harry Haller2

    Branzino: bovendien gaat het niet alleen om Madagaskar. Ook in Europa en Nederland zou sterk aan geboortebeperking moeten worden gedaan, want we groeien dicht!

    Maar het tegendeel gebeurt: we moeten (economisch) tot in het oneindige doorgroeien, hebben daarvoor steeds meer mensen nodig (om te produceren en consumeren) en creeren daarmee onafwendbaar onze eigen ondergang.

    1. Branzino

     @Harry Hakker
     Allemaal suggesties die de moeite van het overwegen waard zijn. Maar als bijv. R.K. kerk deze niet steunt of andere instanties stribbelen tegen, wordt het niks. Maar ontwikkelingshulp wordt al gegeven. Als de genoemde doelen gaan meespelen is er al veel gewonnen. En tegen die doelen zal niemand in het openbaar bezwaar hebben.
     Ook in Nederland speelt inderdaad e.e.a. En dezelfde maatregelen zullen effectief zijn, al zal de manier om die in de praktijk te brengen verschillen. Maar veel kinderen worden in arme gezinnen geboren. Arme gezinnen zijn vaak laag opgeleid. Zie daar de aangrijpingspunten voor verbetering.

     1. Harry Haller2

      Branzino: in eerste instantie moet het rijke westen stoppen met te denken in termen van oneindige groei, maar gaan denken in termen van gezonde krimp.

 3. Adriaen van Bergen

  Dan mogen de Esten ook wel gaan uitkijken.
  Hun bossen verdwijnen in onze biomassa centrales.
  Heeft de Volkskrant daar al een artikeltje over?

 4. Nostradamus

  Het zal mij niets verbazen als China, Monty of Groen Extreem Linksch achter de bomenkap zit.

 5. Bes Tolen

  Het ligt toch voor de hand, dat ze daar op Madagaskar sprinkhanen gaan eten? Die zijn er blijkbaar te over. Volgevreten en al. Het vangen zal wel het probleem zijn. Ja, zo kom je niet van je probleem af in Madagaskar.

 6. Mistgabel

  We zitten met een stelletje leugenaars in de top opgescheept.

  Dat hele zootje in de VS en EU, alle leiders van die landen moeten verdwijnen.
  Allemaal corrupte van het grote geld.

 7. Mistgabel

  Een en al hoax die klimaat shit.
  Liegen en bedriegen dat zooitje bovenin.

  Wanneer komen we van die pathologische leugenaars af.

 8. Winfrida

  De overstroming in Duitsland, Belgie en Nederland. Waarschijnlijk ook door boskap? Boomwortels houden de grond bij elkaar. Dus minder verschuivingen. Laten zij daar eens iets aan gaan doen.

  1. Mistgabel

   Boom Boom en KO gaat #Merkel Merkel op bezoek in #watersnoodramp gebied #Schuld, begint verhaal over #klimaatverandering, en dan vraagt de burgemeester van dorp of hij even wat mag zeggen… komt met jaargangen van eerdere overstromingen, en zegt in kort “u verteld onzin”

   h*tps://twitter.com/i/status/1416793748374237184

   1. Dirk Jansen

    Top linkje Mist! Jammer dat het gezicht van Merkel niet meer te zien is.

    Helaas ook deze tegengekomen… niets over gehoord. MSM uiteraard…

    ht*ps://twitter.com/DVanLangenhove/status/1409847689072758788

    1. Branzino

     @Dirlk Jansen
     Je moet natuurlijk wel eerst de MSM lezen voordat je oordeelt of er wel of niet iets over wordt geschreven. De Telegraaf, het AD, het Duitsland Instituut, het Noord Hollands Dagblad, Trouw, e.a. deden er in ieder geval verslag van.

   2. Branzino

    @Mistgabel
    Dit fragment is ook op CNN vermeld (edition.cnn.com/2021/07/19/world/netherlands-germany-flood-defense-warning-system-intl-cmd/index.html). De burgemeester wijst op de onvoorspelbaarheid van dergelijke rampen. Maar daar wordt de burgemeester door Jeff da Costa in tegengesproken: “His views on the predictability of floods, both on the long-term scale and the immediate scale of being able to provide immediate warnings, are completely wrong, and may go to show one of the difficulties in communicating risk to people or municipal officials who fundamentally don’t understand environmental risk.”
    Jeff Da Costa is een hydrometeoroloog aan de University of Reading in het VK.

    In het CNN-artikel wordt verder op de opmerkelijke situatie in Nederland gewezen: geen doden en geen gewonden a.g.v. een andere aanpak en waarschijnlijk eeuwenlang leven met en in het water. De ramp, want dat was het wel, wordt goed georganiseerd aangepakt. De gevolgen zijn voor direct betrokkenen zeer ingrijpend, maar verder meevallend, zeker vergeleken met Duitsland en België.

    1. Mistgabel

     Stond in de Clinton News Network bedoelt u.

     Als er een nepnieuws brengt is het CNN wel.

     1. Branzino

      Er staan links bij om het waarheidsgehalte te kunnen verifiëren. Maar daar heb je waarschijnlijk ook argumenten tegen. Het komt er overal op neer, dat de Duitsers en de Belgen de catastrofe niet zo slim hebben aangepakt en in het vervolg beter een voorbeeld aan de Nederlanders kunnen nemen. Uit beleefdheid wordt dit door Nederland heel diplomatiek uitgedragen.

      Misschien kun je wat voorbeelden noemen van nepnieuws door CNN. Alleen als informatie voor mij, want ik leer graag bij.

 9. Jan Heyn

  Het zal de OmVolkskrant weer eens niet zijn. Die gasten hebben werkelijk totaal geen idee waar Madagascar ligt en hoe het er daar uitziet.
  Nergens ter wereld zo vruchtbaar als op Madagaskar en nergens ter wereld zoveel vis in de zee dan rond Madagascar.
  Daar voedsel uit en af halen kost echter wel wat moeite en dat wensen ze er daar niet voor te doen.
  Wachten liever op de NGO’s met gratis voedsel.

  1. Mistgabel

   DeelvanhetVolkkrant.
   Volksverlakkerijkrant
   LinkerVolkskrant.

   Afijn, gewoon een nepnieuwskrant.

 10. Janna47

  Het is inderdaad vreselijk wat daar gebeurt. Maar geef nou eindelijk eens een keer de echte daders de schuld en grijp niet alsmaar naar de makkelijkste weg, het klimaat.
  Het klimaat doet wat het wil en dat is van alle tijden, mochten jullie dit nog niet begrepen hebben….mensen kunnen daar niks mee. Denken ze wel, maar utopie dus.
  De elite en regeringen van dit soort landen treffen hier schuld en niet zo’n beetje ook. Criminelen zijn het..gaan over lijken ….vreselijk!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.