Column Paul Cliteur: De Nederlaag van het Westen in Afghanistan (en in eigen huis)

De nederlaag van de westerse machten (niet alleen de VS) in Afghanistan tegenover de Taliban noopt tot bezinning. Al twintig jaar probeert het Westen salafistische, fundamentalistische of islamistische groepen en stromingen te bestrijden. Maar met bitter weinig succes. Die strijd is een verhaal van 20 jaar falen. Ook Nederlandse politici hebben geen idee hoe dat aangepakt moet worden. Alle betrokken ministers (de premier, de minister van sociale zaken en integratie, de minister van buitenlandse zaken) happen in het woestijnzand. Hoe kan dat? Kan dan werkelijk niemand ze van enig deskundig advies voorzien?

Nu Tariq Ramadan in de gevangenis zit is het misschien een idee Lale Gül tot minister van integratie te verklaren. Dat zou wel helpen. Maar als zij bedankt (en dat zal zij zeker doen), dan zou men misschien in Den Haag wat verlichte literatuur kunnen gaan lezen. Ik heb een tip: Alexandre del Valle’s Het avondlandcomplex: een kleine verhandeling over de bevrijding van schuldgevoelens (2014).

Del Valle’s in het Frans geschreven werken zijn zo goed als onbekend in Nederland, maar gelukkig is dit ene korte overzichtsessay voorhanden in het Nederlands. Wat het werk van Del Valle kenmerkt, is dat hij veel aandacht besteedt aan de psychologie. Het is de psychologie van het falen die hij blootlegt. Zijn werk doet je begrijpen waarom we happen in het woestijnzand. Biden, Kaag, het gehele Westen. Ik geef één voorbeeld van een uitspraak uit zijn rijke analyses. Een uitspraak die betrekking heeft op “integratie”:

Het is allemaal heel basaal. Niks bijzonders eigenlijk. Althans, dat zou het moeten zijn. Maar kennelijk moet het toch gezegd worden. Wat Del Valle volgens mij bedoelt met die uitspraak over nieuwkomers van wie integratie gevraagd mag worden, is dat zij een zeker respect aan de dag leggen voor nationale regels. Die nationale regels verschillen van land tot land. Iemand die dus uit Egypte (of Turkije of, enfin, noem maar op) naar Nederland komt, zou bepaalde Egyptische regels moeten “achterlaten”.

Ouders met een migratieachtergrond zouden hun kinderen ook niet geheel moeten opvoeden in de Egyptische regels, maar in de Nederlandse. Als die bereidheid niet aanwezig is, dan wordt het heel moeilijk samenleven.

Waar schuurt het? De meest krasse manifestaties van die moeilijkheden hebben we de afgelopen 20 jaar gezien (het is maar een voorbeeld) rond godslastering. Op godslastering staat in sommige landen de doodstraf. In Nederland is godslastering gedecriminaliseerd. Waar we echter tegenwoordig mee geconfronteerd worden in Nederland (en nog sterker in Frankrijk) is moord en doodslag door “private milities” als reactie op godslastering (Theo van Gogh, cartoonaffaires, Charlie Hebdo). Eigenlijk komt het hele “terroristisch probleem” daarop neer. Op reacties op godslastering. Op de Taliban die op reis gaat naar Europa om daar humanitaire interventies te plegen. Ingewikkelder is het echt niet.

Wat betekent dat voor integratie, het punt waarvoor Del Valle de aandacht vraagt in de door mij geciteerde uitspraak? Dat betekent dat een niet (of slecht) geïntegreerde Europese bevolking de kansen voor de successen van terrorisme in Europa aanzienlijk vergroot.

Wat moet gebeuren? Om heel concreet te worden: een nieuwkomer kan in Nederland (en in elke andere Europese natie, denk ik) leven volgens de regels van de (om maar iets te noemen) de sjiitische islam. Maar wat je niet kunt , is de fatwa over Rushdie (1989) steunen door de sjiitische imam (of ayatollah) Khomeini. Dus die “Khomeinistische traditie” (als we het zo mogen noemen), een traditie die zo’n enorme school heeft gemaakt in deze wereld, van het bestraffen van godslastering met een doodsvonnis, moet worden losgelaten.

De strijd tegen de radicale islam, de Taliban, IS, het salafisme, heeft dít als inzet. Die strijd moet worden gewonnen. Liefst in Afghanistan, maar als dat niet kan dan wel in Nederland en Frankrijk.

Is dat een probleem dan? Dat is een enorm probleem. Want zelfs als het Westen Afghanistan met rust zal laten, dan zal Afghanistan Nederland niet met rust laten. Sommigen vinden dat prima. Chickens coming home to roost.

De overwinning van de Taliban in Afghanistan betekent niet alleen iets voor Afghanistan, maar ook iets voor Nederland. In deze wereld, een wereld zonder grenzen, een wereld met uiterst zwak nationaal gezag, gelden de wetten van Afghanistan namelijk ook een beetje in Europa. Dat bewijzen de aanslagen. De strijd over de radicale islam zal op Europese bodem worden uitgevochten. Met een totaal verzwakte politieke en bestuurlijke elite in Europa. Een elite met een totaal gebrek aan richtingsbesef. Een bestuurlijke elite die bij een film zit weg te dromen als Nederlandse burgers hadden moeten worden geëvacueerd. Een elite die het nationaal belang helemaal niet voor ogen heeft, omdat men denkt dat “nationaal belang” een “fascistisch” concept is. Een elite die in demissionaire status zich concentreert op het in elkaar knutselen van een Madurodam-akkoord terwijl de wereld in brand staat. We hebben niet alleen een Taliban-probleem, we hebben een eliteprobleem. Ook daarover gaat het boek van Del Valle.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Monty

  ”Die strijd is een verhaal van 20 jaar falen.”

  Trap onze militairen maar in de rug.

 2. sonny

  De Arabische lente heeft helemaal niets gebracht, een of meer neutronenbommen hadden meer effect gehad, en vooral minder slachtoffers aan westerse kant!
  Olifanten kan je moeilijk leren tapdansen!

 3. Albert Egberts

  “Die nationale regels verschillen van land tot land. Iemand die dus uit Egypte (of Turkije of, enfin, noem maar op) naar Nederland komt, zou bepaalde Egyptische regels moeten “achterlaten”.

  Ouders met een migratieachtergrond zouden hun kinderen ook niet geheel moeten opvoeden in de Egyptische regels, maar in de Nederlandse. Als die bereidheid niet aanwezig is, dan wordt het heel moeilijk samenleven.”

  Van een jurist van Cliteur zou mogen worden verwacht dat hij kan aangeven wat hij met die ‘regels’ bedoelt, anders dan de regels van de wet.

  Van immigranten kan niets meer worden verwacht dan dat zij zich aan de wet houden. Als je vindt dat ze zich aan meer ‘regels’ moeten houden hoor ik graag van Cliteur welke regels hij aanvullend in de wet wenst op te nemen.

  1. AIbert Egberts

   “Van een jurist van Cliteur zou mogen”

   Escaped from the language lab.

 4. Albert Egberts

  “Al twintig jaar probeert het Westen salafistische, fundamentalistische of islamistische groepen en stromingen te bestrijden. ”

  De bezetting van landen als Afghanistan en Irak door het Westen had niet tot doel het bestrijden van de fundamentalistische islam. Het is duidelijk dat Cliteur hoopt dat dit het doel was maar dat was nog openlijk, noch heimelijk het geval.

 5. Rieks

  Wat moet gebeuren, vraagt Cliteur zich af nadat hij een aantal problemen heeft besproken zoals godslastering, mislukkende integratie. Zijn gevolgtrekkingen (mogelijke oplossingen) zijn teleurstellend. We moeten gewoon constateren dat integratie niet lukt, om allerhande redenen. Een probleem dat voorts almaar groter wordt met de grotere aantallen die binnenkomen en dus steeds veeleisender zullen worden. Natuurlijk moeten we kiezen voor eigen, nationaal belang en daarom is de enige oplossing die werkt het niet binnenlaten van deze vreemdelingen. Oost Europa kiest voor eigenbelang hoor je soms als kritiek op hun hekken en prikkeldraad bij de grenzen. Neen, Oost Europa heeft wijsheid en wij zijn gewoon dom. Oost Europa weet waartoe het leidt als je grote aantallen moslims binnenlaat. En, Oost Europa heeft zichzelf lief, is patriottistisch in de goede zin van het woord.En dan komen we inderdaad bij onze politieke elite die simpelweg dom, naïef en behept is met het weg-met-ons virus. Deze politieke elite schaft Nederland af.

  1. Albert Egberts

   “We moeten gewoon constateren dat integratie niet lukt, om allerhande redenen.”

   We hebben in onze geschiedenis, Joden, Molukkers, Surinamers, Antillianen en Chinezen laten instromen en die zijn allemaal voortreffelijk geïntegreerd. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat Afghanen, Marokkanen, Turken en wie dan ook dat niet zullen doen. Een deel van hen bewijst dat overigens ook al heel duidelijk.

   Onzin dus.

   1. vlekkenoplosser

    geweldig , de strónt vlé®k vertelt dat intergratie met diverse groepen geslaagd is maar dat de ideologie de is-lam niet wenst te integreren.

    het niet integreren ligt dus niet aan de ?Nederlanders die een smeltkroes geworden met de “nieuwe ” bewoners maar kennelijk aan de is-lam die weigert om te integreren maar de dominante boven alle groepen Dank je wel voor de bevestiging van Wilders zijn pleidooi strónt vlé®k

    De is-lam is een verderfelijke ideologie die niet in het westen past zelfs niet na de derde generatie import ! zelfs de strónt vlé®k is tot deze conclusie gekomen.

    hulde , hulde , hulde waaruit volgt minder is-lam, minder is-lam, minder is-lam.

    We willen immers niet al die goed geïntegreerde groepen slachtoffer laten worden van de dominantie van de is-lam

   2. AIbert Egberts

    “We hebben in onze geschiedenis, Joden, Molukkers, Surinamers, Antillianen en Chinezen laten instromen en die zijn allemaal voortreffelijk geïntegreerd.”

    Vergeef mij deze tr0llende reactie. Ik weet ook wel dat ik uit mijn dikke duim zuig. Van alle door mij genoemde nationaliteiten zijn alleen de Molukkers geïntegreerd. De rest spuugt op onze normen en waarden.

   3. usb3.0

    Gelukkig heeft tamil minstens 4 allochtonen met een niet westerse achtergrond opgenomen in zijn huis

 6. AntiPartijKartel

  Monty, het falen van 20 jaar Afghanistan is niet gericht tegen de militairen. Die hebben hun werk proberen te doen.
  Het is de politiek die er een potje van maakt.

 7. Bes Tolen

  Albert Egberts. Uw volstrekt onzinnig geleuter over integratie en meer zulke onderwerpen, kunt u kwijt op DDS. Nog op meer websites actief? Zo ja, welke?

  1. Albert Egberts

   @Bes Tolen,
   Kunt u in logisch Nederlands formuleren waar u met mij van mening verschilt? Het moet u toch bekend zijn dat het alleen maar uitschelden van de opponent in de inhoudelijke discussie niet alleen een ongeldig argument is maar ook slechts zwakte in het inhoudelijk debat onthult?

   1. Eindbaas

    Albert, je zit nu al de godganse dag op een blog je vingertjes blauwte typen. Heb je wel door hoe ongelooflijk triest je bent?

    1. Albert Egberts

     Nog zieliger lijkt me, Eindbaas, dat je mee wilt doen aan een debat waar je de intelligentie niet voor bezit.

     Waarom ga je niet iets doen wat je wel kunt, figuurzagen of zoiets.

     1. usb3.0

      tamil wordt om z’n oren geslagen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.