Deugcensuur gaat toenemen: Twitter slaat handen ineen met persbureaus in strijd tegen desinformatie

Het sociale medium Twitter heeft zojuist bekend gemaakt te gaan samenwerken met persbureaus Reuters en Associated Press (AP) om gezamenlijk de strijd aan te gaan tegen desinformatie. De Twitter-top is namelijk van mening dat gebruikers van hun platform veelal betrouwbare informatie moeten kunnen vinden als ze daar naar op zoek zijn. Beide persbureaus gaan Twitter helpen met achtergrondinformatie en context bieden bij actuele thema’s. In andere woorden: onwelgevallige nieuwtjes kunnen een negatieve beoordeling verwachten.

Het sociale medium Twitter zal een volgende stap nemen in de alsmaar groter wordende censuur van Big Tech-bedrijven. Het AD meldt dat Twitter via Reuters en AP nieuwswaardigheden gaat ontleden en van ‘context en achtergrondinformatie’ gaat voorzien. De grote vraag is natuurlijk wat zij onder deze termen verstaan. Krijgen we bij ieder klimaat kritisch nieuwsbericht een bepaalde melding te zien?

Twitter geeft aan dat wanneer een onderwerp trending wordt er zo snel mogelijk een begeleidende tekst moet komen over dat onderwerp. Het techbedrijf is van mening dat hun gebruikers recht hebben op ‘geloofwaardige informatie’, dat laat een woordvoerder van het bedrijf weten.

“Mensen ervaren elke dag een reeks openbare gesprekken op Twitter en we doen er alles aan om ons werk voort te zetten om geloofwaardige informatie en context te verbeteren”

Uiteraard kan men enkele vraagtekens zetten bij het plaatsen van context bij trending onderwerpen. Want het zal lang niet altijd blijven bij alleen een simpele factcheck, het plaatsen van ‘achtergrondinformatie’ is vandaag de dag helaas niks meer dan een ideologisch frame dat wordt geplaatst bij een onderwerp. Twitter heeft in het verleden al vaak genoeg bewezen zeker niet de meest objectieve houding aan te nemen. En met gevoelige thema’s als klimaat en BLM zou het men niet moeten verbazen als we worden overladen met linksige deugcontext.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Op deze manier wordt ook Twitter, stapje voor stapje, steeds meer een platform dat onwelgevallige meningen en feiten in een verdomhoekje probeert te plaatsen.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. vlekkenoplosser

  joop en nu hebben het voortouw al genomen in Nederland

  1. halo1

   Ik laatst bij Joop ..met afwijkende mening: meteen geblokkeerd. Meer ervaringen?

  2. Xyz1234

   Nu censureert al geruime tijd. Het was een sport om de algoritmes te omzeilen, maar ben er uiteindelijk maar mee opgehouden. Tegen een dergelijke manier van modereren is geen kruid gewassen. Het ministerie van waarheid begint steeds duidelijkere vormen te krijgen.

   1. Beukman

    Dit klinkt alsof je het er ook wel naar gemaakt hebt dat ze jou censureren, X.

    1. Flengan

     Onzin.

 2. vlekkenoplosser

  joop en nu hebben het voortouw al genomen in Nederland

 3. Beukman

  Begrijpelijke stap van twitter. De verspreiding van nepinformatie tav covid-19 in de VS bijvoorbeeld, leidt op het moment tot de dood van duizenden mensen die in het nepnieuws zijn getrapt, en zich niet hebben laten vaccineren.

  Parallelle ontwikkeling: het nieuwe sociale mediaplatform GETTR waartoe Trumplisten hun toevlucht hebben genomen, wordt op het moment overspoeld door extremistische jihadisten. GETTR heeft zich in haar korte bestaan altijd laten voorstaan op de freedom of speach. Ik ben benieuwd hoe lang het zal duren voor ze het voorbeeld van twitter gaat volgen en degenen die misbruik maken van die freedom – de jihadisten – eraf kukelt.

  1. halo1

   Het blijft natuurlijk altijd poly-interpretabel en subjectief (vriend-vijand-schema). Maar bij Joop ging het om een neger, die zijn stemrecht tijdelijk was kwijtgeraakt wegens een overtreding. Daar natuurlijk: schande! Ik:logisch, hij had toch een overtreding begaan! En dan meteen “niet conform onze enz.”: geblokkeerd. Kijk.. dat is dus gewoon onacceptabele intolerantie…de dood in de pot voor iedere discussie. Daarom ben ik ergens wel blij met figuren als jij en Takma c.s..die houden de discussie wel scherp… nu nog zonder schelden (van onze kant)..

   1. Flengan

    “nu nog zonder schelden (van onze kant)..”

    Spreek vooral voor jezelf bruinridder! De forumdebiel en zijn handlanger Bukman hebben geen enkel krediet meer.

   2. Beukman

    Dank voor je bemoedigende woorden halo.
    Over joop kan ik geen zinnig woord zeggen, daar kom ik nooit. Hoe dan ook valt joop moeilijk te vergelijken met twitter.
    Twitter en Facebook zijn enorm invloedrijke informatiekanalen. De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat de mantra “Iedereen moet alles kunnen zeggen” niet meer werkt. Zelfs het anarchistische reddit is daar door schade en schande achter gekomen. Nu GETTR wordt overspoeld door jihadistische propaganda, ben ik benieuwd hoe lang dát platform nog prat blijft gaan op zijn alles-mag-mantra.

    1. vlekkenoplosser

     De politiek correcte gedachte van bukhol mogen verkondigd worden de rest moet verwijderd worden. bukhol heeft met zijn politieke gedram het absolute gelijk Aan zijn kant. Tenminste denkt de arrogante decadente onwetende miesgasser dat. Voorlopig kan de mitsgaders inhoudelijk op geen onderwerp overtuigen. Een papegaai spreekt niet altijd de waarheid

     1. DubbelZout

      Moet je horen wie het zegt
      U vindt dat iedereen met een andere mening zijn smoel moet houden
      En dat ik gelijk heb gaat u hieronder bewijzen

  2. usb3.0

   COVID ís nep informatie, heel veel mensen plegen zelfmoord door de COVID leugens.
   Nepnieuwsverspreiders als beukhoër zijn een serieus gevaar in onze maatschappij, het zijn angstpredikers die serieus last hebben van zware angststoornissen..

   1. Flengan

    BAM!

   2. Beukman

    Over angststoornissen kan jij je beter druk maken dan ik, Universele Busjesman.

    Spoedig, als jij het tijdelijke voor het eeuwige hebt verwisseld nadat je bent gestikt door zuurstofgebrek als gevolg van corona, zal Petrus jou tegenhouden bij de Hemelpoort, en zal de toorn Gods op jou neerdalen als striemende bliksemschichten. Toorn vanwege alle zonden die jij hebt begaan maar nooit hebt willen opbiechten.
    Wil je dit alsnog doen? “Te laat!” zal Petrus jou toesnauwen, “Te laat!”
    Waarop Hij blaast op zijn gouden klaroen, en Lucifer terstond naar boven komt om jou op te halen, ik hoef je niet te vertellen waar naartoe.

    1. Flengan

     Kletskoek van een zure bejaarde die voorbijgaat aan de essentie en het fundament van de Schepper. Donder toch op Bukman! Vunzige leugenaar.

 4. maraton

  Iedereen heeft recht op zijn eigen riool om zijn troep te lozen.
  Niemand is verplicht er uit te drinken.
  Op DDS mag ook ruim met fecalien gesmeten worden.
  Altijd door gebruikers die door hun spaarzame argumenten heen zijn.

  1. Flengan

   Tot zover jouw eenzijdige analyse waarin je haarfijn voorbij gaat een de zuigpraktijk van de forumvervuiler numero uno! De forumdebiel, imbeciel en forummongool Ernst Emile etc. Maar vooruit, zolang hij hier rondzuigt krijg jij je zin.

   🙂

 5. Nederland is naar de kloten

  Ja hoor het AP – ANP dat zijn informatie krijgt van het ultra linkse Democratische Bloomberg en andere linkse slinkse persbureaus.

  De big thech media krijgt steeds meer en meer macht. Wat er nu juist gaat gebeuren is dat nieuws verspreid gaat worden vol leugens halve waarheden en verdraaiingen.

  Nieuws dat hun goed uitkomt en ook al is het fake nieuws.

  Hoe lang prikt het volk dit nog?

  Welkom in 2021

 6. Wally

  O das fijn zeg. Al zag men het wel aankomen natuurlijk, want woke accepteert naar goed slinks gebruik ieders mening. Tenminste…zolang je mening OOK hun mening is. Dat is dus de vrijheid van meningsuiting in dit land. Fijn hoor…..

  1. Echtepleb

   Divers in uiterlijk, niet in mening hé

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.