VoermansBuitenhof

Hoogleraar kritisch op ongrondwettelijke fratsen kabinet: 'Drie nieuwe staatssecretarissen benoemen die Kamerlid blijven, Grondwet wordt overtreden'

Geen categorieaug 11 2021, 16:00
Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht te Leiden, is uiterst kritisch op de benoeming van drie nieuwe staatssecretarissen in het demissionaire kabinet. Want opmerkelijk genoeg blijven alle drie de nieuwe staatssecretarissen ook hun zetels in de Tweede Kamer behouden én laat dit nu net niet mogen volgens de Grondwet. Het demissionaire kabinet trekt zich net zoals gedurende de missionaire tijd weinig aan van de onze grondwettelijke regels. Een kwalijke ontwikkeling.
Het kabinet, met al haar fratsen en kwakkelend beleid, wordt gedurende de coronacrisis nauwlettend in de gaten gehouden door Wim Voermans. Geruime tijd uit de Leidse hoogleraar flink wat kritiek op de fratsen die worden uitgehaald door Rutte en consorten - van de avondklok tot de meest recent benoemingen van nieuwe bestuurders in het demissionaire kabinet.
https://twitter.com/wimjmvoermans/status/1425382748081082369?ref_src=twsrc%5Etfw
Voermans verwijst naar een kritisch stuk dat haarfijn laat zien hoe het huidige kabinet de Grondwet en andere wetten links laat liggen. Volgens de wet kan je niet tegelijkertijd Kamerlid en minister of staatssecretaris zijn, immers kan er dan geen sprake zijn van 'controle', want in theorie controleer je jezelf dan. In plaats van één inconstitutionele daad heeft demissionaire kabinet er al drie op zijn naam staan. Drie Kamerleden zijn geïnstalleerd in het kabinet en zijn tegelijkertijd nog steeds Kamerlid, iets wat helemaal niet zou mogen.
"De basisregel is echter: de ambten zijn onverenigbaar. Ook de wetsgeschiedenis is daar volstrekt duidelijk over. Inmiddels zijn drie op 17 maart gekozen Tweede Kamerleden na hun beëdiging als Kamerlid staatssecretaris geworden. Op het moment dat zij op 31 maart Kamerlid werden, waren zij geen minister of staatssecretaris, op grond waarvan een uitzondering mogelijk is. Feitelijk zou door het aanvaarden van een onverenigbare functie hun Kamerlidmaatschap van rechtswege eindigen, maar zij blijven gewoon lid van de Tweede Kamer. De regel is stilzwijgend opgerekt. Voortaan kunnen na de verkiezingen talloze Kamerleden alsnog toetreden tot het demissionaire kabinet en dan tevens Kamerlid blijven."
Ook PVV-leider Geert Wilders is uiterst kritisch op de huidige gang van zaken, volgens de politicus gedraagt het demissionaire kabinet zich alsof ze missionair zijn. Volgens Wilders moet het kabinet snel op het matje geroepen worden door de Kamer voor deze fratsen.
https://twitter.com/geertwilderspvv/status/1425346245367844867?ref_src=twsrc%5Etfw
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Enkele maanden geleden zei Rutte al lachend dat hij als demissionair premier 'niet meer naar huis kan worden gestuurd' en daardoor haast onschendbaar is. Ondanks dat hij dit als flauwe grap bedoelde lapt hij de wetgeving aan zijn laars. Wat onze rechtsstaat en democratie alleen maar schaadt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten