Rechtbank Overijssel legt ‘weibewijs’ op: boeren moeten gecontroleerd worden op vergunning om koe de wei in te laten

Een klap in het gezicht voor boeren in Overijssel! De provinciale rechtbank heeft milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) gelijk gegeven in een zaak van MOB tegen de provincie Overijssel. Beweiden en bemesten is vergunningplichtig, en de provincie moet handhavend optreden ook al legt dat een disproportionele druk op de ondernemer.

Volgens MOB moeten boeren, die dicht bij stikstofgevoelige natuur zitten, strak gecontroleerd worden op hun vergunning om koeien de wei in te laten. Dit ‘weibewijs’ werd door de provincie niet gehandhaafd, omdat dit in lijn was met het advies-Remkes en de positie van het ministerie van Landbouw.

“Het ministerie kondigde recent zelfs aan in te zetten op méér weidegang, waarmee de stikstofemissie van de melkveehouderij fors wordt verminderd”, stelt LTO Nederland op hun site. De rechter vindt het kennelijk belangrijker dat boeren omkomen in het papierwerk, zelfs als hun onderneming daarmee op de klippen loopt, dan dat de uitgestippelde lijn van de commissie Remkes en de overheid worden nageleefd.

De uitspraak van de rechter lijkt wel relatief makkelijk aangevochten te kunnen worden, als kan worden aangetoond dat koeien de wei in laten onlosmakelijk verbonden is met agrarische bedrijfsvoering (niet erg moeilijk…). Als dan ook nog eens kan worden duidelijk gemaakt dat dit ook al de norm was voor boeren vóórdat de Natura 2000-gebieden werden aangewezen (ja, echt), dan zou de Provincie een eventueel hoger beroep moeten kunnen winnen.

Het is natuurlijk volstrekt belachelijk dat de Provincie nu mankracht beschikbaar moet gaan stellen om boeren op hun vergunning te controleren, terwijl praktisch iedereen in de samenleving juist voor meer loslopende koeien in de wei is. Dit soort geouwehoer schaadt het kleine beetje vertrouwen dat de boeren nog hebben in de overheid, vooral omdat niemand hier wat aan heeft.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De provincie Overijssel moet hiertegen in hoger beroep gaan, want het is ook in hun eigen belang. En dan kijken mensen er nog steeds raar van op dat boeren het idee hebben dat ze actief worden weggepest…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. Emile Takma

  Een koe is een door jarenlang doorfokken in de bio-industrie totaal misvormd wezen dat enorme hoeveelheden gras moet verstouwen om dagelijks 50 liter (!) melk te kunnen geven. Het gevolg is dat het dier kilo’s stikstof uitplast in weilanden die, als ze, zoals in dit geval, dicht bij natuurgebieden liggen grote schade aan de natuur veroorzaken. De rechter kon met het oog op de stikstofrichtlijnen onmogelijk tot een andere uitspraak komen.

  Het eventuele hoger beroep van de provincie maakt dus geen schijn van kans.

  1. usb3.0

   tamil is een wettisist in hart en nieren, en wil iedereen een bewijs opleggen..

   1. EmiIe Takma

    Ik heb deze theorie eens gehoord van een veganist.
    Ik weet zelf niets van dieren en ik ken koeien alleen uit kinderboekjes. Ik heb nog nooit een echte koe gezien.

    1. Flengan

     🙂

    2. LifeBuddy

     Ja EmieIe. takkeventje poept alleen maar sLinkse praat. De arische sLinkse Nep regering en gemeenten halen alles uit de kast, om die goedkope grond van de boeren in hun bezit te krijgen en er daarna Dure bouwgrond van te maken. De boeren hebben het wettelijke recht om gemeente ambtenaren uit hun functie te ontheven, wegens onwettige praktijken.

    3. leukeditter

     is je vrouw er niet?

    4. Echtepleb

     Ik nog nooit een echte vluchteling, en toch zit Nederland er vol mee.

  2. usb3.0

   tamil heeft nog nooit een boer gezegd hoe tamil erover dacht, mijn terechte vermoeden zal zijn dat met tamil volledig de vloer wordt aangeveegd, tamil is een ziek hond die in ernstige mate last heeft van angststoornissen en daar wil hij iedereen mee belasten

  3. Cootje

   Maar jij bent ook een product wat misvormd door het leven gaat en dat blijft zelfs geld kosten zo jong en al afhankelijk van een uitkering , het klinkt hard maar zo gehandicapt hadden ze het kwakkie beter op een hete plaat kunnen gooien was het met een sisser afgelopen , gewonde en mismaakte dieren blijven geen geld kosten , weer zo D66 rechter die de bedrijven molt , de schade van geldverslindende milieu gekte worden buitensporig proportioneel en mollen onze economie en wie moet er dan voor onze gehandicapte zorgen?

  4. Xyz1234

   Grote schade? Dat argument wordt alleen gebruikt door fanaten om op die manier het leven van boeren zo moeilijk mogelijk te maken zodat boerenland kan worden afgepakt waar vervolgens complete woonwijken op gebouwd worden, die volgens diezelfde hypocrieten compleet onschadelijk zijn voor de natuur er omheen.

  5. Cootje

   Als je als transgender. Een koe was geweest , had je al lang in Epen een speciale behandeling gehad gaat nu niet meer deze afdeling is gesloten

  6. ElGuapo

   Een hele dag al aan het reageren om te irriteren zie ik zolderkamerimam x.

   Ga werk zoeken dan draag je nog wat bij.
   Nu draag je ondanks de 100+ reacties per dag die allemaal nergens op slaan en afgeschoten worden niks bij.

   1. september

    Dat is wel deze Emile en niet deze EmiIe die komt hier niet zoveel

  7. Flengan

   De schlemiel heeft zijn boertje weer gelaten en kijkt tevreden naar de reacties op zijn gezwets.

   1. EmiIe Takma

    Ik ben al flink bezig geweest en de week is nog jong, Flengan. Ik verheug me nu al op morgenvroeg. Dan kan ik weer de hele dag een nietsnut uithangen op een online blog. Ik troI jullie gewoon omdat het kan. Dat het mij een trieste loser maakt, neem ik op de koop toe.

    1. usb3.0

     Wij zullen jouw van harte afmaken in onze reacties EmiIe

    2. Flengan

     @EmiIe: Ja het leven valt niet mee hè?

     😉

  8. Gerda2

   Takma, er zit helemaal geen stikstof in de urine van een koe.

   1. Ab Infinitum

    @Gerda, Als de poep en plas van een koe bij elkaar komen, ontstaat er stikstof die schadelijk is voor de natuur. De oplossing: een speciaal koeientoilet om de urine mee op te vangen zodat die niet met de poep mengt! … Op zo’n koeienflats komen ook veel wurmen op af. Van de plas ontstaan brandplekken in het gras, ook van de boer in het gras plast.

    1. usb3.0

     Schadelijk voor de natuur? wat een onzin de natuur heeft natuurlijke dingen nodig

     1. Ab Infinitum

      Mag @Gerda2 ook zelf antwoorden usb3.0 over…

     2. Vanduinen

      Het is anders gesteld met de urine van mensen, deze zijn prima voor planten. Alleen drøgsrestanten, medicijnrestanten zijn weer schadelijk. Dat bij elkaar
      doet de natuur geen goed.

    2. vlekkenoplosser

     domme idioten begrijpen niet dat koeien voorzien in hun eigen levensbehoefte. De koe bemest zijn eigen lunch want onbemest gras groeit niet .

     achterlijke linkse idioten komen straks voor uitlaat vergunnigen en een duivenbelasting. linkse randdebielen zijn volledig krankzinnig

    3. Gerda2

     Klopt, Ab Infinitum.
     Ik las daar vandaag een stukje over.
     Er wordt al gebruik van deze z.g. toilet gemaakt in de stal.

   2. Emile Takma

    Jawel, in de vorm van ureum (NH2)2CO)

    1. vlekkenoplosser

     en strónt vlé®k , wat is het probleem van die verbinding domme jongen ?

     Waarschijnlijk bedoelt de domme jongen CH₄N₂O en dat komt vrij bij eiwitwisseling van bijna elk levend wezen. Een lichaamseigen stof strónt vlé®k !

  9. leukeditter

   hou je bek en blijf van onze boeren dorpsgek

  10. dumbfarmer

   Typische reactie van iemand die waarschijnlijk nog nooit een koe van dichtbij gezien heeft en hoe zo’n beest verzorgd moet worden, laat staan ook maar eens serieus gekeken heeft hoe een boerenbedrijf tegenwoordig functioneert behalve de flauwekul vanuit die subsidie hobbyclubjes geroepen wordt (die overigens ook geen flauw idee hebben waar ze over bezig zijn behalve het ene regeltje dat hun toevallig uit komt).

 2. Vrijedenkert

  Koe binnen of buiten, ze blijven gewoon schijten en dan ga je niet stoppen met vergunningen…
  Een vergunning om je eigen koeien op eigen weide te mogen laten grazen heeft niks te maken met millieu of uitstoot maar is gewoon geldklopperij en proberen boeren weg te pesten te verjagen!

  1. ElGuapo

   Het ook gewoon geldklopperij.
   Vergunning nodig om vervolgens op elk klein puntje wat niet voldoet aan belachelijk eisen een boete te geven.

 3. Paardenmiddel

  Gewoon niet luisteren en de koeien lekker naar buiten sturen.

  1. ElGuapo

   De vrije wil van de koe. Hekken open en laat maar lopen.

 4. Nico Bee

  De boer wikt; de D66-rechter beschikt!

 5. Promeush2

  Het wordt steeds belachelijker hier in Nederland. Het meest natuurlijke is gewoon dat koeien buiten in de wei lopen. Daar kijken we ook naar.

 6. Nikita

  Kan iemand Herpes hier uit zijn lijden verlossen. Het is intens zielig hoe dit gevalletje zich dagelijks door zijn verongelijktheid zijn heen moet worstelen.

  1. Emile Takma

   Wie is Herpes?

   1. vlekkenoplosser

    rond je bek kijken in de spiegel strónt vlé®k

    1. Flengan

     BAM!

     🙂

 7. janszm

  Mensen, gooi alle beleefdheid, beschaafd gedrag etc opzij. We moeten klappen uitdelen aan degenen met dit soort idiote opvattingen. Links Nl. aan de schandpaal.

 8. dumbfarmer

  simpele oplossing toch.. de ‘oprah winfrey’ methode: jij een vergunning, jij een vergunning, iedereen een vergunning!
  Einde probleem.

 9. Madpo

  Dit land met zijn bemoeials op elk gebied is totaal de weg kwijt en rijp voor een massaal bezoek aan de psych. Ik hoop op een enorme zinkhole waar de hele bende in verdwijnt. Wat een klootjesvolk!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.