Wybren van Haga verraadt zijn FVD-kiezers.

Tijdens de verkiezingscampagne had ik bijzonder goed contact met Wybren van Haga, toen de nummer twee van Forum voor Democratie. Hij deed het geweldig, ik was blij met de wijze waarop hij tegen het dictatoriale wanbeleid van het kabinet streed, en hij was heel aanspreekbaar. Prima dus.
Het was voor mij dan ook een schok dat hij zich kort na de verkiezingen afsplitste en in mijn ogen meteen een grote fout maakte door zich op te stellen als kartelknuffelaar.

Afijn, foutjes zijn snel gemaakt. Misschien dat hij zich daarna zou herstellen. Toch? Je moet zo’n man een kans geven. Dat deed ik dus ook. Oké, mijn hart is verpand aan FVD, maar misschien dat Van Haga toch een kracht voor het goede zou blijken te zijn uiteindelijk met zijn eigen club.

Dat deed hij op zich wel aardig. Hij bleef zich verzetten tegen het dictatoriale coronabeleid van het kabinet, en maakte zich hard voor ondernemers. Hij was duidelijk geen FVD’er meer, maar goddank ook geen GroenLinkser ofzo. Misschien dat het dan toch nog goed zou komen, dacht ik.

Nou nee. Want wat hij vandaag gedaan heeft bij de officiële lancering van zijn nieuwe partij is wal-ge-lijk. Opeens is hij, zegt hij in gesprek met De Telegraaf, niet meer voor een harde Nexit. Nee, daar moet eerst maar een referendum over komen, pas dan kan er mógelijk iets gedaan worden.

BVNL zegt dus niet eens dat, als er zo’n referendum komt, het zich aan de kant van de “Nexiteers” zal voegen. Sterker nog, hij stelt dat BVNL liever heeft dat Nederland lid blijft van de EU!

Ongelooflijk.

Maar wacht, het wordt nog erger. Want Van Haga neemt het opeens ook op voor de PCR-test. Oké, zegt hij nu, massaal testen van mensen zonder symptomen moet niet met die test, maar als iemand snotterig is, ja, dan zou die wel getest moeten worden met dat onding.

Dat dat uit de mond komt van Van Haga is ronduit schokkend.

En dan. Tenslotte. Het meest misselijke van allemaal is dit:

Wat is de grootste politieke fout geweest?

(Lange stilte) „Nou, toch uiteindelijk mijn associatie met Forum. Dat is heel snel een mislukking geworden. Dat heb ik echt verkeerd ingeschat. Ik heb verkeerd ingeschat hoe daar door andere politici, en door mensen in het land naar werd gekeken. De consequentie daarvan was toch wel groot, ja.”

Wanstaltig. Niemand houdt van backstabbers, Wybren. En al helemaal niet als iedereen weet dat de backstabber in kwestie keihard liegt.

Want als Van Haga zich niet had aangesloten bij FVD was hij nooit teruggekomen in de Tweede Kamer. Hij kreeg al die voorkeursstemmen omdat men hem zo goed bij FVD vond, als tandem met Baudet.

Als hij voor de verkiezingen snel BVNL had opgetuigd en mee had gedaan, was de ‘partij’ weggevaagd; zowel door FVD als door JA21 al was het maar omdat die twee clubs gewoon sterke organisaties hadden; organisaties die Van Haga zelf niet zomaar even had kunnen opzetten.

Van Haga weet dat heus ook. Maar toch wil hij FVD op deze manier een duw geven.

Ik heb niet snel een probleem met mensen, en kan veel van ze accepteren. In dit geval zijn er na de dingen verkiezingen gebeurd die impact hebben gehad en de relatie op scherp hebben gezet. Soit. Dat kan. Maar wat ik niet door de vingers kan zien is dat z ede geschiedenis snel even herschrijven ter meerdere eer en glorie van zichzelf en daarbij hun eigen kiezers eigenlijk uitmaken voor rotte vis.

Want ja, dat is wat Van Haga doet met dit interview. Hij geeft zelfs aan te denken dat de kiezers die hij had mogelijk vervangen waren geweest door ándere kiezers als hij niet op de FVD-lijst had gestaan. Dit omdat er volgens hem ook heel veel kiezers waren die wel op hem wílden stemmen, maar dat toch maar niet deden omdat hij FVD’er was.

Met andere woorden, bedankt voor je stem, FVD-kiezer, maar fuck you. Oh, en vervolgens doet hij daar nog een schepje bovenop door te stellen dat FVD en JA21 “in de extreem conservatieve hoek” zitten, en dat hij “daar niet mee geassocieerd wil worden.”

Wat? Dat was allemaal al jaren deel van FVD’s gedachtegoed! Maar nu is dat opeens vies en wanstaltig? Opeens moet er dan toch Gedeugd worden?

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Van Haga speelt het heel slim door een “ondernemerspartij” op te zetten. Zeg maar, een VVD van Frits Bolkestein. Het kan hem op termijn best wat opleveren. Maar de manier waarop hij dit nu speelt in De Telegraaf is, zoals een kiezer die op hem stemde bij de verkiezingen vanmorgen aan mij vertelde, “echt onkies.” Je zet je eigen kiezers niet zo te kakken. Punt.

UPDATE

Van Haga heeft naar aanleiding van die artikel gereageerd. Hij laat weten aan DDS dat zijn woorden niet zo bedoeld waren als geïnterpreteerd.

“Ik waardeer de kiezers van FVD zeer,” zegt Van Haga. “Het zijn allemaal mensen die hoopten dat de FVD top Nederland ten goede zou veranderen. Wat ik fout heb ingeschat is dat de FVD top daar niet in geïnteresseerd bleek te zijn. Het doel was ophef en dat bleek ook uit het essay van Baudet daarover. Ik denk dat de kiezers beter verdienen dan dit en daarom ga ik met BVNL wél opkomen voor de belangen van de hardwerkende Nederlanders. Het is niet voor niets dat de nummers 2, 3 en 4 zich niet meer konden verenigen met de partijleider.”

“Als de EU niet drastisch verandert ben ik, als ultieme consequentie, voor een Nexit. Ik vind het echter bizar dat Mark Rutte nooit ons veto inzet om zaken te verbeteren. Een Nexit alleen na een referendum.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. tata

  Door de mand gevallen. Is slechts uit op eigen gewin.

  1. Augustus

   Inderdaad, uiteindelijk blijft Haga gewoon een typische VVD-achtige leugenaar. Maar dat geldt voor vrijwel alle politici. Groenlinkers die stiekem met het vliegtuig gaan, D66ers die het liefst in roomblanke feestjes aanwezig zijn en FvDers die eigenlijk wel wat EU vriendjes hebben. Politiek is door en door rot.

 2. Emile Takma

  De enige nuttige functie van de huisjesmelker en oplichter Haga is dat hij zorgt voor verdere versnippering van het rechts-populistische wereldje. We hebben nu FvD, PVV, Hendrika, Ja21 en de club Haga. Een deerniswekkende stoet van waardeloze politici die gelukkig geen deuk in een pak boter schoppen.

  1. Harry Haller2

   Dat Emile Takma door het ontbreken van competenties in het geheel niet in staat is een dergelijke conclusie te trekken, valt slechts zijn Dunning Kruger syndroom aan te rekenen: de man is zo dom dat hij nauwelijks weet wat hij uitkraamt.

   1. Emile Takma

    “Dat Emile Takma door het ontbreken van competenties in het geheel niet in staat is een dergelijke conclusie te trekken”

    Dat kan slechts blijken uit een inhoudelijke weerlegging. De opponent voor psychisch beperkt uitkafferen is slechts het weerwoord van een zwakke debater.

    1. usb3.0

     haller2 heeft gelijk dan is het een grote kracht ipv zwakte

  2. Borreby Duytsch

   Dat zal je blijven herhalen he, Takma?😁
   Iedere keer dit zelfde riedeltje wat overloopt met onmacht en afgunst.
   We weten nu wel dat je een hekel aan Van Haga hebt hoor.

  3. Xyz1234

   Ik denk dat een versnippering juist goed is. Hetzelfde trucje is gedaan aan de communistisch / globalistische kant van het politieke spectrum. In die zin moet je het de globalisten nageven dat ze meesters zijn in het misleiden van de kiezer.

   1. Mr.blauw.sky

    O? De communisten blijken nu iineens dentiek te zijn aan de kapitalistische globalisten?

   2. Emile Takma

    “Ik denk dat een versnippering juist goed is.”

    Daarmee ben ik het eens. De rechts-populistische poppenkast is alleen nog goed voor vermaak in de media. Politiek hebben ze nul invloed. Dat is een goede zaak.

   3. Flengan

    “Daarmee ben ik het eens.”

    Niemand heeft interesse in waar het forumgedrocht het wel of niet eens is.

   4. usb3.0

    Het is natuurlijk een grove schande dat men hier pleit voor versplintering..

 3. Freba

  Ooit schreef ” Het Mannetje Met Het Kleine Snorretje” bijna 100 geleden dat politici net poppende vlinders zijn. Vier jaar poppen in het Parlement en daarna als jong vlindertje wegfladderen naar een goed betaald baantje. Kennelijk niets verandert. Zo gaat dit n.l. al duizenden jaren. Wie eenmaal aan de macht geroken heeft, kan zoiets kennelijk niet loslaten. Van Hage is net zoals de “rest” een ras opportunist; voortdurend bezig met zijn eigen agenda.

  1. Borreby Duytsch

   +1

  2. Tepelkloofje

   “Nearly all men can stand adversity, but if you want to test a man’s character, give him power.”

 4. Het Spijt Mij

  zoals “een” kiezer die op hem stemde bij de verkiezingen vanmorgen aan mij vertelde, “echt onkies.” Je zet je eigen “kiezers” niet zo te kakken.

  Het spijt mij oprecht deze opmerking te moeten maken, maar een vogel maakt nog geen lente.

 5. janrama

  Haga, waardelos figuur, jammer dat Miichael niet de oorzaak van alle problemen benoemt .
  Een steeds gekker gedragende lijsttrekker waardoor steeds meer mensen hem niet meer serieus nemen.
  Zorgend voor een partij op stervend na dood.

 6. KippiX

  Jammer! Ik twijfelde bij de laatste tweede Kamerverkiezingen of ik op hem of nog trouw op Wilders zou stemmen. Ik vond Wilders namelijk teveel met het coronaverhaal meegaan en Wybren verzette zich daar juist hard tegen. Zelfs tot bijna in het stemhokje twijfelde ik en uiteindelijk heb ik gelukkig toch weer op Wilders gestemd omdat het gegeven is dat ik het nooit 100% met een partij eens kan zijn en dat ik respect heb voor Wilders zijn doorzettingsvermogen, ondanks zijn van levensbelang zijnde beveiliging van meer dan 16 jaar.
  Wat kun je je dan verkijken op zo’n Van Haga.

  1. nexit_nooit

   KippiX 1 uur geleden
   De verkiezingen van het ep is net zo veel te vertrouwen als de laatste drie TK verkiezingen. Maar aanhangers van de eu zien dat niet.

   U werkt dus mee aan iets wat volgens u onbetrouwbaar is.
   Uw verhaal klinkt onbetrouwbaar.

 7. Fortiori

  Het is wel laat dat Wybren er achter is gekomen dat het Forum niets meer dan theater is. Terwijl er toch wel enkele DDS lezers waren die hiervoor gewaarschuwd hadden. Dus hierin is hij tekort geschoten. Mr. Hiddema moest het nog wat cachet geven. En Thierry ?, voor hem een studentengrap, een politieke partij oprichten.

 8. Marija

  Van Haga is ten voeten uit een huisjesmelker,
  Is slim, gaat voor de poen en maakt daaraan alles ondergeschikt.
  Het kiezersvolk denkt niet na en vergeet zijn strapatsen.
  Het zal hem wel lukken wat hij voor ogen heeft want hij gebruikt alle mogelijkheden om zijn winst te halen.
  Niet vergeten: link mannetje.

 9. Nederland is naar de kloten

  Ik had 17 maart ook op die verrader gestemd ook ik vond hem heel goed debatteren. Toen was hij zogenaamd opgestapt vanwege die 5 mei poster.

  Ik heb nog nooit eerder zoveel spijt van mijn stem gekregen.

  Wat een verrader de hufter, als het die poster niet was geweest dan had hij wel een andere aanleiding gevonden een excuus om op te stappen.

  Het enige voordeel is dat er nu 4 partijen zijn op rechts PVV, FVD, JA21 en Groep Van Haga.

  1. Fortiori

   Van de PVV het minst profijt. 💥 Bam.

   1. Nederland is naar de kloten

    Ik stemde al op Geert Wilders toen hij de VVD verliet.

    Dat mee hobbelen achter de politieke kudde betreft het Corona beleid betreft, dat is mij zwaar tegen gevallen en heeft mij bewogen om op FVD te stemmen.

    FVD is met zijn heldere gezonde blik de enige die naar de gehele situatie van het Corona circus kijkt. En net als zo velen andere waaronder bekende virologen, en epidemiologen constateren dat Corona met een mortaliteit van 0,15 tot 0,20 helemaal niet zo dodelijk is.

    FVD is de enige partij de keihard de hele corona pandemie ter discussie stelt, ook Van Hage stelt lastige vragen die nooit worden beantwoord.

    Wat is de overheid van plan met het volk? Als je alle feiten goed bestudeerd dan klopt dit alles gewoon niet.

    Tijd dat het volk in opstand gaat komen.

 10. Lampall

  Haha van Hahahaga ,is gewoon een VVD ‘er.
  Heb nooit begrepen waarom Baudet , al die VVD’ers zijn Partij binnenhaalde.
  Zijn toch allemaal Kartel(listen) en vooral op Eigen Gewin uit .

 11. Beukman

  In een aanpalende draad gaat het over Tucker Carlson.
  Haga en Carlson hebben wat met elkaar gemeen: het zijn principeloze opportunisten, die met alle winden meewaaien. Op DDS wordt deze eigenschap duidelijk meer gewaardeerd bij Carlson dan bij Haga, zoveel is duidelijk.

  Hoe voorkom je teleurstellingen in het politieke leven? Door opportunisten van grote afstand te herkennen en afstand van hen te houden.

 12. Duckday

  Weer een eigen gebreide miskleun. Ja we hadden het kunnenverwachten dat hij ook zijn beerput open trekt.Deze man /vrouw is niet waardig dat hij stemmen krijgt want hij is alleen voor zich zelf bezig Het nog grotere gels trekt hem aan ,Er zitten zoveel mensen in de Nederlandse politiek die alleen voor zich zelf bezig zijn.

 13. Michael M

  Ik kies niet meer voor rechts maar ook niet meer voor links. 2 kijven hebben twee schulden. Het is gewoon allemaal niks niks. Zowel links aan het stuur is Nederland verrot geworden en kapot gemaakt en dat kan rechts ook. Wordt tijd voor een partij dat de gulden middenweg kiest. Een rechtdoor partij. Een beetje van dit en beetje van dat! Maar wanneer mensen uit partijen stappen dan moeten ze een keer ophouden de ander de zwarte piet toe te spelen om zo zelf er alleen maar beter van te worden.

 14. Monty

  ”Je zet je eigen kiezers niet zo te kakken. Punt.”

  Dat zal bij de volgende verkiezingen dan ook blijken van Haga zal natuurlijk geen stemmen meer ontvangen.
  FvD stemmers zijn namelijk niet dom.

 15. Willem61

  Ik heb als Eerste keus op FVD gestemd, en daarna op W.H, omdat hij het FVD gedachtegoed omarmde. Nu blijkt dat hij dat niet doet en mij eigenlijk heeft opgelicht, wil ik dat mijn stem terug wordt gegeven aan FVD. Hoe kan ik dat regelen, In mijn optiek stem je eerst op een partij , en dan op iemand van jou keuze. Als diegene dan voor zichzelf wil beginnen zou hij de stemmen terug aan de partij moeten geven en wachten tot de volgende verkiezingen om te kijken of hij of zij dan nog zoveel stemmen zou krijgen. bij deze Wybren u heeft mij teleurgesteld.

  1. Emma Louise

   Uw teleurstelling is voelbaar en uw boosheid terecht. Van Haga zit er niet voor de kiezer maar voor zichzelf. Een leuk jaarsalaris als Tweede Kamerlid bovenop de huuropbrengsten van huisjes maken dat het hem financieel voor de wind gaat. Empathie en oprechtheid zijn hem vreemd en hij heeft de leugen lief.

   1. Antihedo

    Ik snap de teleurstelling niet. Al deze eigenschappen van de heer Haga waren al bekend voor hij lid van FvD werd. Hij acteert geheel naar verwachting.

   2. Nederland is naar de kloten

    Prachtige omschrijving. Het is een hufter een verrader en onbetrouwbaar.

    Ik ben er ook ingetuind hij kwam zo solidaire en zelfverzekerd over. Dan de Nr. 2 op de lijst die opstapt wat een verraad. Dit is een wond die heel langzaam heelt.

    1. DubbelZout

     Zoals mijn nick betaamd, strooi ik met alle plezier nog wat zout in uw wond 😀

     1. Flengan

      Aldus de zuigende DubbelDebiel.

   3. vlekkenoplosser

    Wat een dom gewauwel. Er zit momenteel geen enkele politicus in Den Haag voor de burger. Je kan Haga dus afzeiken maar neem de rest ook even mee. De Eurofielen in alle bestuursorganen zijn enkel bezig met het eigen salaris , mooie wachtgeldregelingen , riante onkostenvergoedingen, een auto met chaffeur en de bitterbal in de kantine van het parlement.

    Afgespiegeld op het onkundige geheel is Haga dus niet slechter of beter dan het linkse vuilnis wat de kamer nu in bezit heeft.

    1. Marija

     Die laatste alinea is er een om in te lijsten.

  2. Flengan

   Haga kwam al van een andere partij (VVD) dus het was niet geheel onverwachts. En daarna FVD nog even affikken. Weg met die verrader!

 16. Grappos

  Wie gelooft er nu nog in politiek?

 17. Flengan

  Meeliften op het succes van FVD, om daarna je eigen club te beginnen. Dat was niet de eerste keer. Ook Van Haga heeft het geflikt, gewoon omdat het kan. Hij heeft daarmee een deel van zijn kiezers besodemieterd. Zonder FVD had waarschijnlijk niemand ooit meer van hem gehoord na de laatste verkiezingen.

  1. Nederland is naar de kloten

   Ik kan mij hier volledig bij aansluiten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.