Caroline van der Plas (BBB): ‘Spreek niet meer van hoog- of laagopgeleid!’

BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas wil dat er in de politiek niet meer gesproken wordt over laag- en hoogopgeleiden, maar over opgeleiden. Punt. Of eigenlijk: over praktisch, theoretisch en wetenschappelijk opgeleid zijn. Want, stelt ze terecht, je kunt een echte vakman zijn als bijvoorbeeld timmerman, maar dan word je door de staat weggezet als “laagopgeleid.” En dat is gek.

Caroline van der Plas (BBB) vindt het niet kunnen dat vakmensen worden afgeschilderd als “laagopgeleid,” terwijl ze natuurlijk wel degelijk heel kundig zijn. Daarom heeft ze het verzoek gedaan, in de vorm van een motie, om dergelijke termen helemaal af te schaffen. In plaats daarvan zouden we wat haar betreft dan gebruik moeten maken van termen als Praktisch Opgeleid versus Theoretisch, en natuurlijk wetenschappelijk voor de universitaire studies.

Haar motie heeft ze vervolgens aangehouden op verzoek van premier Mark Rutte. De reden? Die is het ermee eens dat termen als “laagopgeleid” “demotiverend” zijn en de werkelijkheid geen recht doen. Maar “Praktisch” opgeleid is ook weer niet correct voor het mbo; daar zit immers ook een (groot) deel theorie bij. En ook bij het hbo, dat dan “Theoretisch” opgeleid zou moeten worden, is de vervangende term niet geheel accuraat.

 

Timmerman

Dit is iets waar ik al veel langer over val. Je zou maar één van de beste timmermannen van het land zijn, maar dan horen dat je volgens de politiek “laagopgeleid” bent. Dat is natuurlijk helemaal geschift. Je werkt hard, bent een echte expert, bent fantastisch bezig, en kan iets waarbij een ander niet eens in de buurt komt. Dan hoor je de boven-ons-gestelden over je praten en ben je opeens nauwelijks geschoold. Officieel dan.

Totaal onterecht, natuurlijk. Misschien dat de vervangende termen van Van der Plas voor laagopgeleid en hoogopgeleid niet perfect zijn, maar ze zijn wel degelijk een stúk beter dan de termen die nu gehanteerd worden.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Laten we hopen dat er snel vervangende termen gevonden worden. Want dit is inderdaad wel een dingetje.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. vlekkenoplosser

  mooi uitgangspunt , immers wat is laag opgeleid. Laag opgeleide ondernemers kunnen succesvoller zijn dan hoog opgeleide kamerleden die ongehinderd door enige kennis door het leven stappen

  1. Albert Egberts

   Laagopgeleid toont zich vaak in een zwakke taalbeheersing.

   1. Docm

    Zwakke taalbeheersing: “Fractievoorzitter @lientje1967 diende deze motie in, maar is voorlopig aangehouden.”

   2. Cranehammer68

    Maakt niet uit welke opleiding jij genoten hebt, mijn school was gratis, die van jou voor niets. Uilskuiken.

    1. vlekkenoplosser

     ach , de strónt vlé®k wie neemt dat stuk strónt nog serieus ?
     over die simpele one liner heeft de strónt vlé®k 2 uur na moeten denken

     zegt voldoende over zijn capaciteiten
     MBO 1kan de strónt vlé®k nog niet behalen

   3. usb3.0

    tamil is een pro-pedö nee dan ben je lekker opgeleid

   4. Jannes46

    Laagopgeleid UIT zich vaak in ……..

    Dit toont echter wel aan dat uw taalbeheersing ook te wensen overlaat.

 2. Aborifa

  Begint zij ook al. Het denigrerende woord boer moet ook maar eens gewijzigd worden.

  1. Jack Flash

   Hoogopgeleidheid geeft geen positieve garantie op emphatische ethische filosofische vraagstukken.
   Doen leven levert levenswijsheid op.

   1. vlekkenoplosser

    mooi geschreven 👏👏👏👏👏

  2. Adriaen van Bergen

   Boer is een geuzennaam.
   Het vak boer, waar je inmiddels “hoogopgeleid” voor moet zijn, bestaat al duizenden jaren. Een van de belangrijkste beroepen op aarde. Iets om trots op te zijn.

 3. 56RdK

  Caroline heeft hier inderdaad een punt. Goed dat het nu onder de aandacht staat.

 4. Aborifa

  De meeste kamerleden zijn universitair geschoold. Het is nauwelijks te merken. Maar het doet een zekere verstandelijke begaafdheid vermoeden. Behoudens de bèta’s krijgen universitaire studenten hun diploma tegenwoordig echter vrijwel kado. Ook als je geen verstand hebt moet je kunnen studeren. Dat heet gelijke kansen. Daarom holt het Nederlandse onderwijs achteruit.

  1. Albert Egberts

   “Behoudens de bèta’s krijgen universitaire studenten hun diploma tegenwoordig echter vrijwel kado. Ook als je geen verstand hebt moet je kunnen studeren.”

   Zelden zulke onzin gelezen.

   1. Albert Egberts

    Zie ook: ht-ps://www.uu.nl/nieuws/over-studenten-stress-en-studielast

    1. Aborifa

     Ik vind het ook heel zielig voor die studenten die onder de studielast bezwijken.
     Flikker toch op man, zou Joep zeggen.

   2. Aborifa

    Je overdrijft Albert. Of lees je de meeste teksten op DDS niet?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.