Geniepige Mark Rutte wist ‘stiekem’ al weken geleden van de nieuwe lobbybaan van Cora van Nieuwenhuizen

Premier Mark Rutte wist al weken geleden dat zijn partijgenoot en minister Cora van Nieuwenhuizen aan de slag zou gaan als voorzitter van de brancheorganisatie van energiebedrijven. Opmerkelijk genoeg was Van Nieuwenhuizen toen nog in dienst als minister van Infrastructuur en Waterstaat. Bizar natuurlijk, want dit riekt wel heel erg naar belangenverstrengeling. En Rutte? Die kan zich vast niet meer herinneren dat hij al wekenlang op de hoogte was van het nieuwe baantje van Cora.

De NOS schrijft dat niet alleen kamerleden maar ook staatsrechtexperts “grote vraagtekens” plaatsen bij de gang van zaken. Terwijl Rutte wist dat Cora van Nieuwenhuizen aan het werk zou gaan als voorzitter / lobbyist, was Van Nieuwenhuizen wél aanwezig bij alle belangrijke ministersbesprekingen. Besprekingen over de overheidsbegrotingen bijvoorbeeld. Dat soort bijeenkomsten bevat natuurlijk waardevolle informatie voor een lobbyist in de dop.

De politieke partij DENK stelde terecht vragen aan Rutte over deze opmerkelijke gang van zaken. Het antwoord van Rutte daarop was:

“Ik hoorde […] op 23 juli van mevrouw Van Nieuwenhuizen dat zij een nieuwe functie heeft, maar dat zij die pas gaat bekleden als het kabinet is gestopt. Nou, een heel verhaal, maar uiteindelijk was de conclusie: die baan aanvaarden betekent meteen stoppen. En dat is zoals u weet eind augustus gebeurd.”

Op 23 juli kreeg Rutte dus van Van Nieuwenhuizen te horen dat zij aan het werk zou gaan als voorzitter van de brancheorganisatie van energiebedrijven. Die lobbyclub vertegenwoordigt omstreden bedrijven zoals Shell en Gazprom. De nieuwe lobbybaan voor Van Nieuwenhuizen betekende dus meteen stoppen als minister, aldus Rutte. En zoals wij weten is Van Nieuwenhuizen dus eind augustus ook gestopt als minister van Infrastructuur en Waterstaat. Meneer Rutte: Vier weken later (!) is niet “meteen stoppen!”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Waarom is Van Nieuwenhuizen niet direct opgestapt als minister van Infrastructuur en Waterstaat? Hoe kan het dat Rutte al weken op de hoogte was van het nieuwe lobbybaantje van Van Nieuwenhuizen en niet ingreep? Vragen waar we -de VVD kennende- natuurlijk nooit een eerlijk antwoord op zullen krijgen. (Zie het halfslachtige antwoord van Rutte hierboven!) Het verklaart in ieder geval wel weer klip en klaar hoe de VVD en de overheid achter de schermen te werk gaan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Aborifa

  Die lui van Denk zijn buitenlanders met een Nederlands paspoort.
  Hun doel is het destabiliseren van Nederland. Terroristen zonder springstof.
  Naar die gasten moeten we dus niet luisteren.

  1. usb3.0

   En wat denkt abirofa van leugenclown rutte die is de boel ook behoorlijk aan destabiliseren, en dat is echt een understatement

 2. ElGuapo

  Wat een verrassing weer dat Mark het wist maar het niet kan herinneren.

 3. Monty

  ”Geniepige Mark Rutte wist ‘stiekem’ al weken geleden”

  Geniepige Mark Rutte heeft heel de formatie toch ook al tot in de puntjes geregeld.
  Iedereen speeld mee.
  Zowel links als rechts.

  Alleen even afwachten wanneer hij het bekend maakt.
  Of misschien laat hij nieuwe verkiezingen uitschrijven.
  Hij weet toch ook wel dat de VVD de grootste wordt. Ook dat heeft Geniepige Mark alweer voor elkaar.

 4. vlekkenoplosser

  uiteraard , zo was pinokkio ook al op de hoogte hoe de stemming zou lopen voor de nieuwe kamer voorzitter

  de dictator pinokkio rutte weet zijn kaarten goed uit te spelen in de achterkamertjes

 5. Response

  Rutte werkt gestaag aan zijn reputatie van meeste bekende NL-leugenaar om deze in stand te houden. Maakt deel uit van de nieuwe bestuurscultuur.

 6. Duckday

  En toch blijven diverse mensen op deze RAS leugennaar stemmen.Zouden ze ook zo CORRUPT ZIJN ,Ze bestaan allemaal vriendjes helpen vriendjes aan dik betaalde banen. Wanneer komt hier eens een eind aan. De politiek pluntderd gewoon de kas met allerlei smoesjes die alleen gelden voor de politiek.Waarom moetn zij zo,n hoge uitkering krijgen.
  Wanneer komt het volk nu een in opstand hiervoor.

  1. Aborifa

   Weet je een betere premier dan Ruute?

   1. Aborifa

    Rutte

  2. Aborifa

   Weet je een betere premier dan Ruute?

   1. ElGuapo

    Pieter Paulusma?

   2. vlekkenoplosser

    bassie of adriaan , eigenlijk iedereen met een klein beetje gevoel in hun donder !

    fleur agema zal het ook erg goed doen !

  3. Appelstroop

   Sluit me aan bij Aborifa, wat is een fatsoenlijk alternatief op Rutte?

   1. ElGuapo

    Pete Philly?

 7. usb3.0

  Pathologische leugenclown rutte doet dit helemaal niet in het geniep

  1. Poemien Noegien

   @USB: Klopt, hij is een ontslagen volksvertegenwoordiger die doet wat hij wil, bovendien doet hij dat namens een meeknikkende meerderheid. Rutte is een WEF-slaaf.

 8. 56RdK

  VVD en integriteit: is als water en vuur.
  Een totaal onbetrouwbare, onzuivere club dus die door ontzettend dom, kortzichtig en egocentrisch volk in stand wordt gehouden.

 9. Bes Tolen

  De benoeming van Van Nieuwenhuizen heeft weinig te maken met de materie waar ze als minister mee in aanraking kwam en een tijdsverloop van enkele weken in de vakantietijd om het vertrek van deze minister, die nog even kon doorgaan, op te vullen met een nieuwe minister is niet abnormaal. Wel had wellicht eerder van het vertrek melding kunnen of moeten worden gemaakt. Verder vind ik veel kritiek op Shell en Gazprom vaak al te eenzijdig tot incorrect. Dat er wat op energiegebied moet veranderen, staat daar meestal buiten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.