Overheid blundert op eerste dag coronapas: CoronaCheck-app overbelast, lange wachtrijen voor horeca

Gisteren was de eerste dag dat de zogeheten coronapas toegang verschaft tot onder meer de horeca. Echter konden veel mensen gisteren geen toegang krijgen tot het systeem, de app was namelijk overbelast. Hierdoor konden diverse mensen niet naar binnen en ontstonden er op sommige plekken lange rijen. De overheid en IT blijft een ongelukkige combinatie. 

Al enkele weken wordt Nederland er op geattendeerd dat de coronapas wordt ingevoerd vanaf 25 september. Men zou denken dat voor die tijd de laatste checks en testen worden doorlopen om er zeker van te zijn dat er geen technische mankementen plaatsvinden op de dag dat veel Nederlanders de applicatie gaan gebruiken. Zoals zo vaak heeft de overheid laten zien niet erg uit te blinken in het gebruik van IT.

Het AD meldt dat er gisteren ook DDoS-aanvallen werden gedaan, een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de storing deels kwam omdat gisteren in een keer heel veel mensen een QR-code probeerden aan te vragen. Iets wat het ministerie toch enigszins had kunnen verwachten, pas als mensen iets echt nodig hebben gaan ze meestal pas actie ondernemen.

Vanwege de storing stonden er op sommige plekken in Nederland lange rijen van mensen die niet direct naar binnen konden. Vanaf een uur of 20:00 stroomden de meldingen binnen over een niet werkende CoronaCheck-App.

Horecaondernemers baalden gisteren enorm van de mankementen. Johan de Vos, voorzitter horecabond regio Breda, uitte dan ook stevige kritiek op Den Haag. De fout lag namelijk aan hun kant én de gedupeerden waren de ondernemers en de consument:

“Dit is echt een probleem van de overheid, niet van ons. Het is gewoon niet goed geregeld, daar kunnen wij niks aan doen.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Als overheid sla je natuurlijk wel een flater. Je voert een rigoureuze maatregel in die werkt met een digitale app, vervolgens blijkt dat je digitaal toch niet zo goed bent voorbereid op de invoering hiervan. Tsja, dan is het wachten op boze burgers.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. ElGuapo

  “Zoals zo vaak heeft de overheid laten zien niet erg uit te blinken in het gebruik van IT.”

  Understatement!

 2. AS210854

  Als ze dit nog niet een kunnen handelen, hoe moet het er dan wel niet bij onze geheime dienst uitzien.

 3. vlekkenoplosser

  Je bent als ondernemer toch volledig krankzinnig als een rij klanten voor je deur staat en de overheid wederom faalt met de software.

  Zet je deuren open en heb schijt aan de idioterie voor een pas voor ongevaccineerde terwijl gevaccineerde net zo makkelijk ongetest drager en overdrager kunnen zijn.

  Hoe heeft het zover kunnen komen dat nuchtere Nederlanders blind achter een totalitair Chinees systeem gaan staan !

  1. ElGuapo

   Ik vraag me af of er in dit geval een oplossing is gegeven door de overheid als de software het laat afweten.
   Indien dat niet het geval was zou een ondernemer toch gewoon zelf een beslissing kunnen nemen door de deuren op te gooien.
   Het was wel te verwachten dat die flutapp niet goed zou werken.

 4. Monty

  ”pas als mensen iets echt nodig hebben gaan ze meestal pas actie ondernemen.”

  Verwonderlijk dat zoveel mensen dus gebruik gaan maken van de pas i.p.v. gehoord te geven aan burgerlijke ongehoorzaamheid.

  Diverse politieke leiders hadden hier toch duidelijk toe opgeroepen.
  Laten ze die nu gewoon massaal in hun hemd staan.

  1. ElGuapo

   Je spettert weer konty!

   Ongeacht er wel of geen gehoor gegeven zal worden hoort een overheidsapp gewoon te werken en getest te zijn om dit soort gepruts te voorkomen.
   Mensen die gebruik van die app willen maken horen dat dus gewoon te kunnen doen zonder problemen.
   Mensen die niet die app willen gebruiken of ondernemers die ongehoorzaam willen zijn hebben schijt aan de app en de regels en dus geen last daarvan.

   1. Monty

    💩

    1. ElGuapo

     Goede samenvatting van je uitspraken konty!

 5. Ben-zo-weer-weg

  ”ORDE UIT CHAOS”

  Zou het niet zomaar kunnen zijn dat de onduidelijkheid van de hondenpenning een opstap is naar een algehele implementatie?
  Dat ging immers ook zo met het muilkorfje.
  Babysteps…

 6. leukeditter

  hahahah het is toch om te gieren , blunder na blunder na blunder en Baudet zal steeds verder gaan stijgen wat niet zo gek is met deze debielen aan de macht

 7. rasecht wappie

  De QR maatschappij in de praktijk. Een afzetlint tussen ‘horeca’ en ‘wachtruimte’ in het Laco zwembad te Hilvarenbeek. In de ‘horeca’ is een pas nodig en vóór het afzetlintje niet. De lucht die beide groepen inademen is blijkbaar niet hetzelfde.😂😂😂

  En deze dan…..
  Ga je stappen, is je batterij leeg van je mobiele telefoon… maar je moet pissen, jammer, buiten. En dan opgepakt worden voor wildplassen.😂😂😂

  Maar zouden er ook mensen zijn die nu ineens wél naar een restaurant gaan en tot gisteren niet, omdat er nu gecheckt wordt? Of is de horeca simpelweg de grote verliezer?

  Natuurlijk zijn die mensen er.
  Dat zijn de NPO kijkers die als de dood zijn voor ongevaccineerden.
  Jammer genoeg voor de horeca hetzelfde soort dat 1 kopje koffie bestelt om vervolgens een halve dag aan het tafeltje te blijven hangen.

  Oja,

  Van een kennis net krijg ik dit:

  Gisteren mijn sporthal, cafe en sporthal delen de ingang. Als je rechtdoor loopt loop je de sporthal binnen, ggeen corona pas nodig. Kop koffie: jammer joh. Geen vinkje, geen koffie.
  Ik vind het een giller.😂😂😂

  Wat denk julli, mag ik nog een visje halen bij de nog enige visboer in mijn woonplaats?

  (Is trouwens een Marokkaan)

  Want hij heeft wat stoeltjes en tafeltjes binnen staan waaraan je zou kunnen gaan zitten eten, dus eigenlijk is deze visboer ook een soort van restaurant.

 8. KippiX

  Kan geen toeval zijn. De horeca moet immers kapot!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.