Peiling: vertrouwen in overheid daalt naar dieptepunt – waardering Sigrid Kaag neemt sterk af

Het vertrouwen in de politieke instituties is het afgelopen half jaar sterk gedaald. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van I&O Research. Het vertrouwen in onze overheid ligt op dit moment zelfs lager dan na de bizarre onthullingen rondom de toeslagenaffaire. De afgelopen maanden waren een achtbaan, kiezers zijn massaal teleurgesteld in de gang van zaken. 

Het aandeel “helemaal geen vertrouwen” in de Nederlandse overheid is schrikbarend gestegen, zo valt te lezen in de recente I&O-peiling. Steeds meer Nederlanders hebben helemaal geen vertrouwen meer in de overheid, dit is een zichtbare trend die is te zien bij de achterban van vrijwel iedere partij. Het algehele wantrouwen is gestegen van 9 naar 15 procent is een half jaar tijd. Wat laat zien dat het demissionaire kabinet flink wat schade heeft aangericht; de status van de overheid is negatief aangetast. Ook is de waardering voor D66-leider Sigrid Kaag flink verminderd. Zowel onder D66-kiezers als andere kiezers.

Het vertrouwen in de overheid is het niet enige wat is gedaald. Ook het vertrouwen in onze burgemeesters, ministers én Tweede Kamerleden is gedaald. Ten opzichte van twee jaar geleden is het vertrouwen in de EU juist wél gestegen. Het is overigens niet vreemd dat het vertrouwen in de Kamer is gedaald. Doordat de formatie in een impasse is beland, en de huidige formerende partijen geen handreiking doen naar andere partijen, lijkt het erop alsof Kamerleden vrij weinig doen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Tweede Kamer moet tanden laten zien

2021 zal de boeken ingaan als een parlementair jaar waar nauwelijks vooruitgang is geboekt. Het begon allemaal veel belovend met mooie woorden over een nieuwe bestuurscultuur, maar we zitten inmiddels in september en er is feitelijk nog niks veranderd.

Met een oeverloze formatie, krom coronabeleid en een vrij lamgeslagen Tweede Kamer is het niet heel verwonderlijk dat het vertrouwen in de instituties is gedaald. Afgelopen weken zag we gelukkig wél wat de Tweede Kamer kan – in termen van controle én dualisme. Nu is het zaak dat de oppositie vaker de tanden laat zien. Het is de enige manier om het vertrouwen van de bevolking terug te winnen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. ElGuapo

  Elke vorm van waardering voor de melaatse nps stinkheks is teveel waardering.

 2. halo1

  Een democratie als de onze moet oppassen dat het niet tot een soort (semie)-anarchie leidt: de ene helft trekt naar links…de andere naar rechts… dus gebeurt er niets. Toch liever Engeland, of Amerika,… of Rusland, of China?

 3. por favor no borres

  Door Kenneth Steffers
  Enquête wijst uit: Vertrouwen in het demissionaire kabinet en premier Mark Rutte brokkelt in recordtempo af.

  Door Bart Reijmerink
  Peilingen: meerderheid wil nieuwe verkiezingen – D66-kiezers verliezen vertrouwen in Sigrid Kaag

  Door Bart Reijmerink
  Peiling: vertrouwen in overheid daalt naar dieptepunt – waardering Sigrid Kaag neemt sterk af

  3 Artikelen over eenzelfde peiling.
  0 artikelen over de peiling van MdH van afgelopen zondag.
  Kop in het zand en blijven zingen.

  Verder zal mijn trouwe Pavlov hondje ELGuppo nog wel een aanvulling hebben.

  1. Joko

   Geen wonder dat je een hondje hebt. Je leeft nu eenmaal van onvoorwaardelijke trouw. Je hondje naar jou, jij naar de overheid. Je hondje krijgt lekkere hapjes en jij een fooitje van de overheid.

   1. ElGuapo

    De kroketslokker heeft alleen een teefje maar zelfs die kotst hem uit zodat hij hier vol zijn tijd kan besteden aan het afzeiken van de redactie.

 4. rasecht wappie

  Vertrouwen in overheid daalt naar dieptepunt en terecht:
  h*tps://verenoflood.nu/mensenrechten-corona-pas-en-repressie/

 5. KippiX

  En in de aanloop naar de eerstvolgende verkiezingen is Rutte weer de favoriet en Kaag de sterkste vrouw in de politiek en zijn ze ineens weer heel erg populair.
  Met op de voet gevolgd de zeer overgewaardeerde Omtzigt.
  En natuurlijk zal de media niet schromen om het FvD en de PVV weer neer te zetten als racisten en fascisten. Tussen neus en lippen door vertellen ze dat Bij1 onverwacht met een stijging ineens op 3 zetels in peilingen staat. En het hele communistische schouwspel is weer rond. Naar alle tevredenheid van de EU, Vanguard en Blackrock.
  En zitten wij weer met de gebakken peren wanneer Rutte voor de vierde maal herkozen is met aan zijn zijde Kaag als vice premier. Maar dat kan natuurlijk ook anders om. Dat Kaag ineens MP is met een andere VVDer aan haar zijde want Rutte krijgt dan een baantje bij het WEF als beloning voor het volks- en landverraad.

 6. rasecht wappie

  Vertrouwen naar overheid daalt naar dieptepunt…en terecht….want heb ik nu goed begrepen dat je wel zonder coronapass op het terras mag zitten maar niet naar binnen mag voor een plasje zonder pas, maar ook niet met een mondkapje. Heeft men dan al die maanden voor Jan l*l gelopen met dat ding omdat het schijnbaar niet helpt?

 7. StemPzeweg

  Ik heb meer vertrouwen in de politiek dan ooit en met name in Kaag van D66

  1. LifeBuddy

   HaHaHaHa, albert Engerd en september, hier heb je nog een arische sLinkse m**rdenaar van de Veiligheid van onze kinderen.
   ”/zo-gaan-coke-uithalers-in-rotterdamse-haven-te-werk”
   Hotelcontainer

   1. september

    Noem me niet tegelijk met Albert Engerd,Takma,Egberts.Noem hem maar alleen

  2. leukeditter

   heb je maden in je hersens

  3. DubbelZout

   #metoo

   1. ElGuapo

    Ja jij hebt ook maden in je pannetje.

 8. Nostradamus

  “Ten opzichte van twee jaar geleden is het vertrouwen in de EU juist wél gestegen.”

  Beter: Ten opzichte van een half jaar geleden is het vertrouwen in de EU ook sterk gedaald.

 9. Joko

  Het is wel opvallend dat heer Egberts niet reageert op de neergang van zijn fantasievrouwtje.

 10. ikweetwatikwil

  Wat zijn ze eigenlijk van plan “onze” overheid. Is het al zo ver dat we in de uitverkoop staan?
  Hou Kaag en Rutte in de gaten, die zijn niet bang voor een smerig spelletje.

 11. Mistgabel

  Welk vertrouwen?

 12. Appelstroop

  Mag de tekst niet posten, mag de link niet posten dus dan maar zo:
  Morgen 22 sept. deadline om voor nieuwe verkiezingen te beslissen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.