Klimaatdrammers Milieudefensie eisen wettelijke klimaatplicht voor bedrijven na rechtszaak overwinning op Shell

Het klimaatgedram van Milieudefensie zal de komende tijd een versnelling harder gaan. Nadat de milieuorganisatie een klinkende overwinning wist te boeken in de rechtszaal tegen Shell wil het nu een wettelijke klimaatplicht voor bedrijven. Hiermee wil Milieudefensie ook andere bedrijven een limiet voor CO2-uitstoot opleggen. 

Als het aan Milieudefensie ligt moet er nog meer (wettelijke) druk komen om bedrijven hard aan te pakken. Na de overwinning op Shell in de rechtszaal, die ervoor zorgt dat het bedrijf daadwerkelijk de CO2-uitstoot moet terugdringen, wil Milieudefensie nog een stap verder gaan, dat meldt het AD.

“We kunnen steeds wel rechtszaken tegen bedrijven voeren maar die tijd hebben we niet. Shell is in hoger beroep gegaan en ik ben bang dat het wel eens 2023 kan zijn voordat die zaak dient. We hebben nog acht jaar om een onomkeerbare klimaatverandering te voorkomen, dus we moeten nú iets doen”, aldus Milieudefensie.

Bedrijven kunnen dus hun borst natmaken voor nog meer lobbyacties van milieuclubs. De gang via de rechter gaat te langzaam en dus wil een vereniging zoals Milieudefensie nu vanuit de politiek enkele klimaateisen gaan dicteren. En aangezien het (demissionaire) kabinet de afgelopen tijd al enorm is gaan investeren in klimaatwetgeving zal een soort van wettelijk vastgelegd CO2-plafond niet helemaal ondenkbaar zijn.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Aan het AD laat Milieudefensie weten dat zij nu al de deur plat loopt bij politieke partijen. De groene lobby wordt alsmaar invloedrijker in Den Haag. Het klimaatdrammen hiermee dus ook, wat voor burgers én bedrijven zal betekenen dat er betuttelende en paternalistische wetgeving in het verschiet liggen. De afgelopen jaren waren nog maar een voorproefje voor wat ons te wachten staat wat betreft de energietransitie en klimaatdoelstellingen. Clubs als Milieudefensie weten dat zij op dit moment enorm veel druk kunnen uitoefenen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Nikita

  Shell geeft het voorbeeld voor de andere bedrijven hoe het moet.
  Het clubje milieudefensie stelt niet veel voor, de hogere beroepszaken gaan ze nooit winnen.

  1. hans-e-pans

   Dit soort milieuclubjes, want meer als clubjes zijn het niet, die steeds hoger van de toren gaan blazen weten zich gesterkt door de financiele steun die ze ontvangen van de Roverheid en allerlei andere stichtingen en instanties.

   1. Docm

    Ze voelen zich het meest gesterkt door de “klinkende overwinning”. Zo werkt het recht. Of je nu een “clubje” bent of Shell, we zijn allemaal gelijk voor de wet. Overigens heeft Nederland wel het Verdrag van Parijs ondertekend, en dat heeft gevolgen.

    1. Nikita

     Dat zal zo zijn maar multinationals procederen door . Het gaat nog jaren duren voordat er wat veranderd .

 2. Albert Egberts

  “Nadat de milieuorganisatie een klinkende overwinning wist te boeken in de rechtszaal tegen Shell wil het nu een wettelijke klimaatplicht voor bedrijven. Hiermee wil Milieudefensie ook andere bedrijven een limiet voor CO2-uitstoot opleggen.”

  De kans is groot dat dit gaat lukken en dat zou een enorme doorbraak zijn.

  Mooi.

  1. vlekkenoplosser

   Een handje vol imbecielen die met rechtszaken de maatschappij naar hun hand proberen te zetten.

   De rechters zijn geen politici en horen hier geen uitspraak over te doen. Het is immers niet aan de rechter om te bepalen hoe bedrijven opereren. Dat doet de vergunningverlener !

   Een ziek hellend vlak waar de strónt vlé®k mee in zijn nopjes is.
   Strónt vlé®k ziet ook graag uw CO2 quotum verwerkt in de QR- code .

   1. Docm

    “Een handje vol imbecielen die met rechtszaken de maatschappij naar hun hand proberen te zetten.”

    We zijn allemaal voor de wet gelijk. En het is niet Milieudefensie die die uitspraak heeft gedaan, dat is de Rechtbank den Haag. Milieudefensie had gewoon het recht om deze zaak aanhangig te maken.

    1. vlekkenoplosser

     NIET ONTVANKELIJK !!

     Beter leren lezen , een rechter die politiek bedrijft moet omgeschoold worden.

     1. Docm

      Ja, dat had ik gelezen. Maar zonder verwijzing naar de feitelijke uitspraak weet ik niet waarom de rechtbank politiek zou hebben bedreven. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2021:5337

     2. vlekkenoplosser

      de strónt vlé®k heeft de cursus begrijpend lezen nog in de aanbieding malle pietje

 3. Nikita

  De kans dat miesgasser het bij het rechte eind heeft kunnen we rustig reduceren tot 0,0.
  Deze zak hooi kan niet voorspellen.

  1. palko

   Bij het uitdelen van de hersencellen stonden ooit de actifascisten van Milieudefensie blijkbaar voor het verkeerde loket. Mijn grootouders riepen lang geleden al dat je onkruid niet de gelegenheid moet geven op te groeien. Die moet je gelijk met kop en staart uitroeien

 4. Ertho Mobrust

  Je vraagt je afvragen waar het verstand zit bij de schrijver van dit artikel. Normaal gesproken ga je eerst op zoek naar waarheden en onwaarheden. Maar vooruit! “Rusland lijdt als geen ander land ter wereld onder de klimaatverandering. In Jakoetië smelt daardoor de permafrost, het ‘eeuwige ijs’, in de bodem. Met mogelijk rampzalige gevolgen voor de toekomst. Niet alleen voor Rusland zelf, maar voor de hele wereld” Een artikel in het AD.

  1. vlekkenoplosser

   quote Normaal gesproken ga je eerst op zoek naar waarheden en onwaarheden. end

   je oneigenlijke koppelingen zijn zeker niet bijster intelligent !

 5. Ertho Mobrust

  Je vraagt je afvragen waar het verstand zit bij de schrijver van dit artikel. Normaal gesproken ga je eerst op zoek naar waarheden en onwaarheden. Maar vooruit! “Rusland lijdt als geen ander land ter wereld onder de klimaatverandering. In Jakoetië smelt daardoor de permafrost, het ‘eeuwige ijs’, in de bodem. Met mogelijk rampzalige gevolgen voor de toekomst. Niet alleen voor Rusland zelf, maar voor de hele wereld” Een artikel in het AD.

 6. rafi

  ‘We hebben nog acht jaar om een onomkeerbare klimaatverandering te voorkomen, dus we moeten nú iets doen”, aldus Milieudefensie’.

  Goh, wat weten die genieen dat toch allemaal goed, terwijl het weer nog geen week van tevoren kan worden voorspeld. En laten die 8 jaar hun nou ook zo goed uitkomen om te proberen om dingen te bereiken via de politiek. Ze zullen nooit zeggen dat het nu al te laat is, want dan kunnen ze de Westerse maatschappij niet meer pesten. Je zult hen ook niet meer horen klagen over het klimaat als ze eenmaal al hun wettelijke dwangmaatregelen opgelegd hebben. De dag erna is er dan geen klimaatramp meer. Net zoals met het gat in de ozonlaag. Dat is plotseling verdwenen pal nadat er geen drijfgassen meer mogen worden gebruikt in koelkasten. Hocus pocus pilatus pas.

 7. plakband

  Milieudefensie: stom, stommer, stomst. Er wordt een traject ingezet waarin alleen megalomane bedrijven kunnen overleven. Met in hun kielzog allemaal gesjeesde politici. Die gaan niet voor een gezonde en gelukkige mensheid. Die gaan voor macht en slavernij.

 8. Tom Bombadil

  Eerst een ice age, daarna zure regen en nu opwarming van de aarde. Sinds de jaren 80 hebben ze voor verschillende dingen gewaarschuwd. Ik geloof er geen drol van. En is het wel waar dan moeten ze in china India of amerika zijn om echt iets te kunnen veranderen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.