Poolse Hof gooit bom onder EU-recht: uitspraken rechtbanken Polen wegen zwaarder dan Europese recht

De verhoudingen tussen Polen en Brussel zijn opnieuw op scherp gezet. Lang zat men te wachten op het oordeel van het Constitutionele Hof van Polen die zich boog over de vraag welk recht (Europees of Pools) zwaarder meeweegt. Tegen de EU-principes in concludeert het Hof dat het Poolse recht zwaarder weegt dan het Europese recht.

Tussen de Visegrád-landen en Brussel is er al langere tijd sprake van een verstoorde relatie. Met name Polen en Hongarije zijn niet te spreken over de alsmaar groter wordende bemoeienis van de EU. Vandaar dat men in Polen wilde weten welke wetgeving nu echt leidend was.

Enkele maanden lang zaten de hoge bobo’s van de EU gespannen te wachten op de conclusies van het Poolse Hof. Immers zou een negatieve uitspraak toekomstige obstakels opleveren voor de EU. De Britten waren namelijk ook van mening dat hun nationale wetgeving belangrijker was dan het Europese recht, inmiddels hebben we allemaal kunnen zien wat dit gekissebis heeft veroorzaakt: de Brexit.

De NOS meldt dat het Poolse Hof zich flink kritisch heeft uitgelaten in zijn uitspraak. Het Hof concludeert dat dat het EU-lidmaatschap en het ondertekenen van de verdragen niet betekent dat Polen zijn hoogste juridische orgaan aan de EU uitlevert. De uitspraak gaat lijnrecht in tegen het belangrijkste EU-principe: uitspraken van het Europese Hof zijn bindend en staan boven nationale wetgeving.

Het Poolse Hof denkt daar dus tussen echt anders over. Waardoor de discussie over nationale soevereiniteit tegenover supranationaal gezag in één klap weer terug op de agenda is. PVV-leider Geert Wilders uitte gisteravond al zijn genoegen over dit nieuws. Hij is blij om te zien dat Polen op deze manier wat soevereiniteit terugpakt.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De grote vraag is nu wat de EU gaat doen. Zij zullen angstig zijn dat Polen nu zelf gaat bepalen welke Europese verdragen zij wel en niet gaan accepteren. Het zal niemand moeten verbazen als lieden zoals Frans Timmermans weer gaan dreigen met sancties.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

98 reacties

 1. Magyar

  Hulde aan Polen en Hongarije, sterf maar EU fascisten in Brussel met je megalomane bullshit!

 2. vlekkenoplosser

  En zo sterft het EU fascisme een langzame maar zekere dood.

  Nu Nederland nog maar dan zal het stemgedrag van de Nederlandse sch@pen drastisch moeten wijzigen want met eurofielen als d666 en vvd zal dat niet lukken.

  NEXIT nu en 10 miljard eurotjes – 10.000.000.000 – terug op de nationale balans.
  Wat kan je daar een leuke dingen mee doen voor de Nederlandse burger.

  1. Brenda Welsh

   Wij zouden in dat geval goede opvangst kunnen organiseren voor vluchtelingen die huis en haard hebben moeten verlaten. Goede huisvesting voor Poolse arbeidskrachten in de tuinbouw. Een bedrijfstak waarmee wij naam maken in Europa. Onze bevolking vergrijsd in rap tempo. Dus veel geld naar ouderenzorg. Wachtlijsten bekorten voor opname in een hospitaal voor ernstig zieke patiente, hart, long, nier door ruime investeringen. U hebt gelijk @vlekkenoplosser, héél veel kunnen wij waarmaken met zo’n bedrag.

   1. Xyz1234

    Niet ‘vergrijsd’ maar ‘vergrijst’. Zo goed bent u zelf de Nederlandse taal dus ook niet machtig. Voortaan maar een toontje lager zingen dus als anderen hier een foutje maken.

    1. Brenda Welsh

     Dank u beleefd. Ik heb er niets op tegen wanneer men mij verbetert. Samen moeten wij het toch doen?

   2. vlekkenoplosser

    vluchtelingen die vanuit Azie naar Nederland komen passeren honderden veilige landen en moeten derhalve betiteld worden als gelukszoekers waarmee we tot de volgende tekst komen

    QUOTE
    Wij zouden in dat geval goede opvangst kunnen organiseren voor vluchtelingen die huis en haard hebben moeten verlaten. Goede huisvesting voor Poolse arbeidskrachten in de tuinbouw. Een bedrijfstak waarmee wij naam maken in Europa. Onze bevolking vergrijsd in rap tempo. Dus veel geld naar ouderenzorg. Wachtlijsten bekorten voor opname in een hospitaal voor ernstig zieke patiente, hart, long, nier door ruime investeringen. U hebt gelijk @vlekkenoplosser, héél veel kunnen wij waarmaken met zo’n bedrag.
    END

 3. por favor no borres

  Mooi als deze 2 subsidieslurpers en kampioenen netto-ontvangers de EU zouden verlaten.

  Nederland kan de Poolse en Hongaarse arbeidsmigranten, net als de UK , missen als kiespijn.

  1. Nikita

   We kunnen jou ook missen als kiespijn smerige loempia prutser

   1. por favor no borres

    Hallo Portugese flapdrol, wanneer kondig je voor de 10e keer je vertrek uit DDS aan, omdat het onder jouw niveau is?

    1. Nikita

     Wat ist kroketplopper slecht weer in Spanje of zo of hebben ze je daar eindelijk uitgetrapt hahahaha tja zat er ok wel in natuurlijk.

   2. Brenda Welsh

    Heeft u veel last van oprispingen? Rookt u veel? Het zou te maken kunnen hebben met de conditie van uw longen.

    1. vlekkenoplosser

     het tróllen duo heeft inhoudelijk weer niets te melden

     een friteur boer en een sokpop proberen de clown uit te hangen. Slechte voorstelling

    2. Nikita

     Brenda mmmm Brenda werkt u niet als h0er in de pijp ???

     1. vlekkenoplosser

      nee dat kan niet , daar is ze te stom voor !

    3. ElGuapo

     Terug je hok in sok/trekpop.

  2. Harry Haller2

   De witwas-belwinkel kokkio, kan zich niet voorstellen dat met het verlaten van Polen en Hongarije de EU definitief instort. Dat alles verder bij het oude blijft in zijn gedachtegang behoort tot de simpele eigenschap van een D66’er – allemaal een vernauwd bewustzijn.

   1. Albert Egberts

    De meerderheid van de Poolse bevolking wenst lid te zijn van de EU. Als de EU het een beetje stevig speelt krijgen ze Polen wel weer in het gareel.

    1. usb3.0

     Dat zal puur voor de bühne zijn dat de eu het stevig speelt..

    2. RvdBe

     Waar staat dat ze uit de eu willen?
     Ze willen gewoon geld blijven ontvangen, en hun eigen wetten kunnen uitvoeren.
     Ze kunnen ook niet eens uit de eu gezet worden, ze kunnen alleen zelf uittreden.
     Dus om bv de klimaatdoelen van de eu te halen zal er geld naar Polen moeten, die dat dan “uiteraard” geheel gaan spenderen aan de hersenspinsels van Timmermans.
     Gave constructie die eu👍😁

    3. vlekkenoplosser

     Was het niet de strónt vlé®k die beweerde dat Johnson geen MP zou worden en de BREXIT nooit zou gebeuren

     De voorspellingen van de strónt vlé®k zijn van generlei waarde
     De strónt vlé®k moet zijn glazen bol laten repareren

     1. Ertho Mobrust

      De Britten moeten het nu bezuren. Tijdelijke arbeidskrachten moeten worden geimporteerd. Hoeveel blijven er hangen? U leest zeker geen goede kranten.
      Probeer het FD eens of spreek in Britse burger aan.

     2. usb3.0

      Nee hoor, de Britten bezuren het helemaal niet, de hele wereld moet het bezuren, omdat er beleid wordt gevoerd die nergens op slaat, en het tijdelijk tekort aan arbeidskrachten komt voort uit de coronaidioterie die er nu voor zorgen dat de wereld vanuit stilstaand direct 180 km per uur verder wil, dat gaat niet, abrupt stoppen is namelijk makkelijker dan abrupt opstarten…

     3. vlekkenoplosser

      wat een dom gelúl strónt vlé®k , elke wijziging heeft aanloop problemen

      Overigens , als je goede kranten leest had ook jij kunnen weten dat de paniek is ontstaan door speculaties van linkse wappies. Het is ze gelukt de chaos compleet. Links maakt meer kapot dan je lief is

    4. Docm

     Er ligt een Pools verzoek voor vele miljarden Euros in Brussel; die gaan dus voorlopig niet uitbetaald worden. Het communistische verleden speelt weer op in de Poolse overheid.

     1. Echtepleb

      Nee hoor, die Polen zijn het wel een keer beu. Die gaan gewoon hun eigen koers varen. Als ze de gelukzoekers buiten weten te houden hebben ze die subsidie van Europa ook niet nodig. Nog even en we kunnen verhuizen naar het Polen wat 1 van de nog veilige landen is omdat er geen veiliglanders binnen komen.

    5. Magyar

     Hoe had je dit ‘stevig spelen’ voorgesteld zwetsnek, moet de EU soms het niet bestaande EU leger erop afsturen?

     😀

     1. Albert Egberts

      Nee, beste kerel, ze hoeven slechts die 20 miljard in de knip te houden.

     2. Docm

      @Echtepleb: als ze hun eigen koers willen varen waarom zijn ze dan lid van de EU? En van de NAVO? Typische communisten; ze vinden het alleen goed als het in hun straatje van pas komt. Zo gaat dat niet, Poolse vrienden!

   2. por favor no borres

    Herr Harry Herrie, u vergeet in uw poging tot kleineren, mijn dyslexie te vermelden.
    Wel consequent blijven, mislukte Duitser, op zijn blote knietjes terugstrompelend naar dat kei-verrotte Nederland.

  3. RvdBe

   Waarom zo blij?
   Het was toch allemaal zo,n geweldig plan om dit soort landen toe te laten?
   Economen die toendertijd al lieten weten zwaar tegen toetreding te wezen van dit soort landen werden weggezet als fascisten en nationalisten door de eu, met alcoholist Junckers voorop.
   Voor de rest natuurlijk gewoon blijven ontkennen dat de eu en euro praktisch failliet zijn.

   1. Brenda Welsh

    DDS is ook nog steeds tegen. Ten tijde van de oprichting van de EU bestond DDS nog niet. Maar de hele Balkan is er happig op om mee te doen dus ruimschootse compensatie voor Polen wanneer zij afhaken van de borst. Maar dat wagen zij niet, zij zijn niet eens instaat om te dreigen.

    1. vlekkenoplosser

     Wat een woordenbrij sokpop. Ga maar weer gauw je hok in.

     Het is overigens de EU die dreigt. Polen bewandeld gewoon zijn eigen pad !
     Wel de feiten correct weergeven sokpop

  4. ElGuapo

   Wanneer donder je zelf op frikandellenfluffer?

 4. usb3.0

  De chantage die de eu uitvoert is “we stoppen gelijk met betalen” dat is natuurlijk een enorm nadeel als je als land in het eu gedrocht verkeert…

 5. Albert Egberts

  De EU heeft 20 miljard klaarliggen voor Polen. Die kunnen we nu beter in onze zak houden.

  1. Harry Haller2

   Los van die paar rot centen – wat denkt Egberts dat het internationale en Europese effect zal zijn op de uittrede van Polen en Hongarije?

   1. Albert Egberts

    Ik acht het zeer onwaarschijnlijk dat Polen gaat uittreden. Als de EU voet bij stuk houdt zullen de volgende verkiezingen Polen deze dwaling corrigeren.

    1. Docm

     Het snel toelaten van Polen en Hongarije etc. was een Koude Oorlog reflex. Nu zien we wat dat voor landen dat zijn. Ze zijn gewend aan communistische dictatuur, ze willen alleen maar gratis geld en zich verder nergens aan houden.

     1. Magyar

      Hele prettige landen, geen dobbernegerts of moslimvarkens te zien!

     2. Albert Egberts

      Landen als Hongarije en Polen hebben inderdaad een behoorlijke achterstand als het gaat om het handhaven van democratie en rechtsstaat. Ze hebben de grootst mogelijke moeite om zicht vliegen in de waardengemeenschap van de EU. Dat vergt nog wel een generatie of twee.

     3. ElGuapo

      “Ze hebben de grootst mogelijke moeite om zicht vliegen in de waardengemeenschap van de EU.”

      Lukt het niet zo goed om te tikken als ze je luier aan het verschonen zijn?

     4. Albert Egberts

      zicht vliegen = zich te voegen

      Excuses

     5. Stanly2000

      Toetreding betekende grotere welvaart voor alle lidstaten: 3 keer zo veel handelsverkeer tussen oude en nieuwe lidstaten, en 5 keer zo veel tussen nieuwe lidstaten. Dus economische belangen voor zowel de OUDE als de nieuwe lidstaten.

  2. Mistgabel

   Als we nou al.dat.geld van de.zuidelijke.landen in ons zak.hadden gehouden, dan hadden we hier in een paradijs gewoond.

  3. vlekkenoplosser

   “” we “” “” onze “”

   Als Brussel iets in zijn zak heeft zijn wij het kwijt strónt vlé®k !
   Je begrijpt er weer weinig van strónt vlé®k

   1. Brenda Welsh

    Woordenbrij zei u? Grappig!

    1. vlekkenoplosser

     inhoudelijk weer niets te melden de sokpop , zo herkenbaar

     1. Nikita

      Brenda heeft even geen klanten. Tja dan krijg je dat he hup meid doosje schoon en weer snel achter het raam de volgende klant komt er al weer aan …

    2. Albert Egberts

     Nikita is seksueel ontspoord, Brenda, laat lopen.

  4. RvdBe

   Nee, want de eu moet zijn klimaatdoelen halen, dus zal er geld naar Polen moeten om dit te halen, die 20 miljard gaan ze links of rechtsom krijgen, uiteraard met minimaal gezichtsverlies voor de eu.

 6. Monty

  ”Lang leve Polen!”

  Als Wilders beter zijn best had gedaan had hij ook een NEXIT kunnen bewerkstelligen.

  Maar ja Wilders kent maar één agenda punt.

  1. Harry Haller2

   De Wilders-obsessie van Monty neemt ziekelijke en uitzonderlijke vormen aan – een gedwongen opname lijkt zeer nabij. Pas op dat je jezelf niet mutileert omdat je Wilders niet hebt kunnen tegenhouden, paranoia schizofreen.

   1. Monty

    Je hoeft niet te reageren Harry je mag mij gewoon negeren hoor.

    1. vlekkenoplosser

     das ook het beste , een volidioot met een wilders obsessie heeft 0,00 toegevoegde waarde

  2. usb3.0

   monty staat op met Wilders en gaat naar bed met Wilders, monty kan Wilders iig niet tegenhouden..

   1. Monty

    ”monty kan Wilders iig niet tegenhouden”

    Klopt maar dat hoeft Monty ook niet usbtje.
    Dat doet Wilders zelf wel.

  3. ElGuapo

   Spettertjes uit Konty!

 7. sonny

  Het EU recht?
  Waarom zou dat relatief “jonge” recht beleidsbepalend en bindend voor heel Europa moeten zijn?
  Brussel heeft zeer zeker een dictatoriaal beleid, met democratie heeft de EU niets meer van doen!
  Goed van die Polen, ze verkopen hun ziel niet voor EU poen en gunsten.

  1. por favor no borres

   Goed van DDS, ze verkopen hun ziel niet voor FvD poen en gunsten.

   Oh, sorry, verkeerde vergelijking.

   1. vlekkenoplosser

    ga patat bakken volidioot

   2. ElGuapo

    De nutteloze bijdrage van de gepensioneerde Jos Brinkie kluiver vanuit casa de la perra.

  2. Docm

   Nu u het zegt: hoe had u zich EU democratie voorgesteld? Nederland is niet zo groot maar wel rijk, om dan over democratie te beginnen kan dan heel verkeerd uitpakken. Democratie betekent niet dat je altijd je zin krijgt.

   1. vlekkenoplosser

    Slechts idioten denken dat je 27 laden met zo een 450 miljoen inwoners en diverse culturen kunt besturen als een democratie !

    Kijk even naar de opkomst van de EU verkiezingen. En minderheid bepaalt voor de meerderheid domme jongen !

    De EU proberen te verkopen als een democratie is een lachertje. Vraag aan Duisenberg en Kok domme jongen

    1. Albert Egberts

     Voor een goede bestuurbaarheid van de EU is ook een sterkere integratie richting federale staat nodig. Dat proces is in volle gang.

     1. vlekkenoplosser

      dom gewauwel strónt vlé®k

      de onderdrukking door te dreigen met het inhouden van een hand vol geld zal uiteindelijk geen stand houden strónt vlé®k

 8. right

  Velen janken omdat o.a Polen wel subsidies wil binnenharken, maar zich niet conformeert aan het EU recht!
  Het is te vergelijken met een huwelijk, dat impliceert ook niet dat de ene partner de ander mag/kan overheersen!
  Overigens het meeste geld wordt/werd binnengeharkt door Zuid Europa!
  De subsidies naar Polen zijn daarmee echt niet te vergelijken!

  1. Docm

   Dat is de verkeerde analogie. Wie lid wil zijn van de EU is verplicht om het Gemeenschapsrecht te respecteren. Als Polen geen lid wil zijn van de EU dan kan men ophoepelen, alhoewel de bevolking dat in meerderheid niet wil. Het zijn de Poolse politici die in een vreemde omgeving zijn opgegroeid.

   1. usb3.0

    In dit geval is het zo dat de eu de Poolse rechtstaat niet respecteert en accepteert, wie denkt de eu dat het eigenlijk is…! de leugen dat de meerderheid van de bevolking pro-eu is komt omdat men op tv alleen maar mensen laat spreken die pro-eu zijn… van de 5 interviews zijn alle 5 voor, dat klopt natuurlijk niet…

    1. Albert Egberts

     Usb meent dat de meerderheid van de Poolse bevolking uit de EU wil stappen.

     De bron voor deze opmerkelijke bewering zal hij niet kunnen leveren.

 9. DubbelZout

  Aldus hypocriete Geert met zijn Polen meldpunt
  Het was toch allemaal tuig en zuiplappen die Polen ?

  1. vlekkenoplosser

   zoutloos moet nog steeds leren dat het een , het ander niet uitsluit !
   neem een slokje water en gorgel !

  2. usb3.0

   doepelzzoud begrijpt het meldpunt niet…

  3. por favor no borres

   dagelijksestandaard.nl/2012/03/eindelijk-het-polen-meldpunt-is-waar-het-hoort/

   Allerlei media maakten ineens gewag van een satirisch programma op de Poolse televise (1, 2, 3) genaamd Szymon Live waarin een voor Geert Wilders spelende acteur uitspreekt hoeveel hij Polen haat (“niet alleen die in Nederland wonen, maar allemaal”). Hier het originele fragment, hier een gedeeltelijke vertaling van de Wereldomroep.

   1. usb3.0

    poertje ziet liever Polen werken in Nederland dan Nederlanders..

   2. vlekkenoplosser

    ken ook nog een satire over een snackbar , als ze drijven zijn ze klaar

 10. Mistgabel

  Logisch toch.

 11. Mistgabel

  Het zou ook voor de handel zijn.
  Niet dat de EU alles over gaqt nemen.

  Flikker trouwens helemaal op met die kut EU.

 12. Piet Klein

  Rusland zet druk op de gasprijzen
  VS ook onder Biden heeft geen boodschap aan de EU.
  Turkije gaat het duel aan rond Cyprus
  Krim werd geannexeerd door Rusland
  Britten zijn vertrokken met de Brexit
  Migratieproblematiek loopt volledig uit de hand
  ECB drukt de rente naar negatief en de ECB is haar instrument kwijt om de inflatie te beteugelen.
  Er zijn mega schulden gebouwd.
  De EU zoekt ruzie met verschillende lidstaten

  Een gemeenschappelijk Europa is een sterk idee maar de EU is er in geslaagd er een mislukt project van te maken

  Het is niet ondenkbeeldig dat de inflatie niet te beteugelen is. De EU heeft geen positie en kan de gasprijzen niet beinvloeden. Voedselprijzen zullen eerder stijgen dan dalen.

  De partijkartel heeft zich volledig gediskwalificeerd in de toeslagenaffaire, Omtzigtgate, Kaaggate, CDA is volledig ingestort, VVD loopt leeg.

  In de formatie lijkt de CU een sleutelpositie te hebben maar deze niet te benutten om de koers te wijzigen

  U gaat krijgen verlaging van de energiebelasting en nog veel andere ‘voordelen’ waarbij het lenen en de geldmachine op maximaal wordt gezet en de plannen er niet zijn of structureel slecht.

  10 jaar Rutte, een falende EU heeft Europa en NL uitgehold, maar kennelijk vind u het allemaal best.

  1. vlekkenoplosser

   helder , echter 1 kanttekening,

   quoteHet is niet ondenkbeeldig dat de inflatie niet te beteugelen is. De EU heeft geen positie en kan de gasprijzen niet beinvloeden. Voedselprijzen zullen eerder stijgen dan dalen.
   end

   Als de gesloten kerncentrales in Duitsland en Belgie weer gaan draaien hebben we minder gas nodig. Als Shell weer gas aanboort op de noordzee stijgt de voorraad. Als we gesloten centrales in Nederland weer opstarten komt er een overschot energie.

   Er zijn verschillende foute keuzes gemaakt om de energietransitie te bespoedigen. Het zijn dus de diverse regeringen die deze keuzes gemaakt hebben. Er is gas voldoende buiten Groningen maar het gaat om de linkse “groene”droom. Iedereen is dus slachtoffer van beleidskeuzes door de overheid en niet door Poetin. Die speelt zijn kaarten handig uit en harkt honderden miljarden binnen met de prijsverhogingen.

   Dankzij de productie beperkingen op energie laat de EU – onder leiding van timmerfrans – zijn burgers in de kou staan.

 13. Meriadoc Brandebok

  De soep wordt niet zo heet gegeten als die wordt opgediend. Er zal waarschijnlijk een compromis tot stand komen. Een harde aanpak gaat hier niet helpen; de Visegrad heeft meer de hand van een vrouw nodig om hen naar het Westen te drijven. Er is groot draagvlak voor de EU, dus Brussel kan zich daarop verlaten. Zelfs de grootste Poolse hardliner wil liever deel uitmaken van de EU dan erbuiten staan.

  1. Albert Egberts

   Ja, de EU doet er goed aan dit scherp te spelen zodat bij de volgende verkiezingen de PiS flink gaat verliezen en een meer pro-Europese regering kan aantreden.

   1. Meriadoc Brandebok

    Ik denk eerder dat de EU een programma moet ontwikkelen om de democratie binnen die landen te consolideren. Anders is het te betwijfelen of het tot nieuwe verkiezingen komt.

    1. Harry Haller2

     Eens Meriadoc. ‘Een harde hand’ en ‘scherp spelen’ werkt niet bij de voormalige oostblokkers. Positieve waardering, communicatie, educatie en brede voorlichting m.b.t. democratische waarden wel. De knoet hebben ze lang genoeg gevoeld, dat wekt recalcitrantie. De fluwelen handschoen en schouderklopjes zullen het beter doen. Maar daaronder wel keiharde voorwaarden.

     1. Albert Egberts

      Ik begrijp dat Haller het eens is de noodzaak dat Polen deze onzalige beslissing terugdraait.

      Verstandig.

     2. Meriadoc Brandebok

      Precies, je verwoordt het goed. Dwang gaat hier niet helpen.

     3. Albert Egberts

      Zonder dwang zal het ook niet gaan. De subsidiekraan zal in elk geval direct dicht moeten.

     4. usb3.0

      tamil’s fascistische gedachtegoed wordt steeds helderder, mensen buiten sluiten, landen buiten sluiten

     5. Fouwels

      @USB: De gevaccineerde etterpuist lekt alleen nog maar pus.

     6. vlekkenoplosser

      de strónt vlé®k is gek op fascisme .

      Leg jouw mening op aan iedereen en dwing naleving af met torenhoge boetes, sluiting van bedrijven, stopzetten van subsidies en leg beperkingen op in strijd met de grondwet.

      de strónt vlé®k is een ras fascist !!

  2. Cootje

   Maar het gedogen er van is een ondermijning van Europese gedachtengoed , maar Nederland met geen cent naar Griekenland ging ook twee keer op hun bek , Europa worden nooit broeders en er is niemand die daarom gevraagd heeft , cultuur verschillen veel ste groot , Polen en Hongarije moeten geen Afrikaanse criminelen in hun land en ook niet uit Azië . En ze hebben daar in gelijk . Polen wil ook niet meer meedoen met de euro monopolie uitvoering , een 5 de Corona epidemie gaat het boeltje op zijn kop gooien en anders de stijgende rentes en brandstof prijzen ,de zuid Europeanen wachten op een oplossing uit Brussel en die gaat geld kosten ,ze zijn namelijk failliet en leggen daar aan het zuurstof .slangetje dichtknijpen is de enige juiste oplossing

 14. Meriadoc Brandebok

  Wat we ons moeten realiseren is dat Polen en Hongarije nog steeds op weg zijn naar het Westen. Dit is een intensief proces. Het eerste land dat deze weg moest afleggen was het op Pruissen georiënteerde Duitsland. Het heeft decennia geduurd voor het tot een binding kwam met de Westerse democratieën (plus het mislukte experiment van Weimar).

  Nu zijn de Visegrad op die weg en dat gaat niet zonder slag of stoot. Ze doen er langer over dan Duitsland vanwege voormalige Sovjet-overheersing. Maar ik ben er absoluut van overtuigd dat het gaat lukken.

  1. Docm

   Ten tijde van de republiek van Weimar bestond de EU nog niet. Maar Polen is lid geworden van de EU, en dan geldt https://nl.wikipedia.org/wiki/Gemeenschapsrecht, “Aanvaarding en invoering van dit omvangrijke en gedetailleerde wetgevingspakket is een voorwaarde voor het lidmaatschap van de Europese Unie en maakt als zodanig deel uit van de criteria van Kopenhagen.” Dus wat die voorzitster van het Poolse constitutionele hof zei is niet waar; een nieuw lid kan niet zelf bepalen welke bevoegdheden aan de EU worden overgedragen.

 15. Cootje

  Heerlijk die leuzen in de pels van het Europese gedrocht , eind van het jaar begin volgend jaar , gaat onze nationale trotst de KLM mee de dieperik in met AIR FRANCE en gaan we kijken hoe groot de homogeniteit is in Europa , die Engelse hebben die Fransen al een mooie loer aan hun broek gegeven , maar ze durven Polen er niet uit te gooien en de geweldige Hongarije ook niet , ze hebben het Poolse werk vee nodig de multinationals en die zijn de baas, een 5 de Corona golf versterkt het geheel van instorting. En die Engelse lachen na 5 jaar pijn zich te pletter

 16. Patt

  Nederland heeft in een referendum ook tegen deze grondwet gestemd.80% stemde tegen. Maar democratie bestaat hier niet. Polen en Hongarije willen zelf de baas in hun land zijn. Wat mij betreft hebben ze gelijk.

 17. Bes Tolen

  Brenda Welsh. Die tuinbouw is arbeidsintensief en daarom zijn er zoveel Polen werkzaam maar de opbrengsten voor het land vallen tegen. Allereerst zwaar gesubsidieerd. De sierbloemen staan ’s morgens vroeg al wel in de residentie Den Haag en nog meer in residentie Moskou. Dit is hooguit grappig. De werkelijkheid is de oude confessionele steun aan de tuinbouw. Met dus veel subsidie om de inderdaad heel hardwerkende tuinbouwers met periodiek grove verdiensten, bij de partij te houden. En ja, het percentage Rooms katholieken in de bevolking is de laatste jaren fors gestegen. Dus ook daarom Polen? Ja, ook daarom. Maar zelfs Tamils hier worden bewerkt om Rooms katholiek te worden. Ach, daar hoeven ze bij de Polen niet zoveel om te doen. Alles bij elkaar moet deze bedrijfstak tuinbouw maar eens aangepakt worden op haar veel te hoge energieverbruik. (Inclusief dat vliegverkeer inzake Moskou?) Maar daar wil toch geen van de vele linkse partijen, allemaal onder wokeachtig Rooms katholieke leiding, aan?
  Als die Polen naar eigen huis terug moeten dan kunnen de Oekraïners naar huis en zo rolt het balletje nog een paar keer verder. Voor de Polen wordt gaandeweg de situatie thuis beter maar de Oekraïne is een ander verhaal. De machthebbers daar zijn bij voorbaat niet blij met dat terug.

  1. Cootje

   Produceren tegen kostprijs plus kunnen ze niet , ze zijn in de macht van de retailer , die ze uitspelen tegen de concurrentie buitenland . Sins de veilingen gesloten zijn is er geen eerlijke prijs meer te realiseren .vraag en aanbod wordt net als de politiek in de achterkamertjes bedreven en gaat altijd over de rug van de domste vaklui die er bestaan , iets produceren en afwachten wat je er voor krijgt .

 18. Bes Tolen

  Meriadoc Brandebok. Het ligt allemaal anders maar wel beroerd met de Duitsers. De overwinnaars van Hitler Duitsland moeten zich ook schamen. Nog steeds overheerst list en bedrog en het komt af van onfrisse partijen, die al lang om de macht strijden en ook veel macht hebben. In wezen is er zwaar onvoldoende tot geen vrijheid van meningsuiting over de belangrijkste vraagstukken in het westen. Mentaal ontbreekt er ook alles aan.

 19. Bes Tolen

  DubbelZout. Het Polen meldpunt was van de SP.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.