Schandalig! Onderzoek naar explosieve toeslagenaffairememo in laatste fase afgezwakt en aangepast: sleutelrol topambtenaren onderbelicht

De zoveelste uitglijder vanuit de overheid in de toeslagenaffaire is boven water gekomen. Vorige week werd het PwC-onderzoek gepubliceerd en na nader onderzoek blijkt dat in de laatste fase er enkele cruciale zaken zijn aangepast en afgezwakt om zo de rol van enkele topfunctionarissen te verdoezelen. Men zorgt wel goed voor de eigen topambtenaren, dat moge duidelijk zijn. 

Het accountantskantoor PwC heeft onderzoek gedaan naar de verdwijning van een explosieve memo. Het rapport zou een onafhankelijke kijk hebben op de gang van zaken rond de ‘memo-Palmen’. Maar uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat we het ‘onafhankelijke’ wel weer kunnen schrappen. In de laatste fase heeft men nog even wat cruciale dingen afgezwakt of aangepast zodat, opnieuw, enkele topambtenaren in bescherming worden genomen.

De beruchte memo, waar men in eerste instantie beweerde dat het niet was besproken, was wél degelijk besproken en rondgegaan. Staatssecretaris Van Huffelen heeft altijd anders beweerd, maar RTL nieuws meldt dat zij wordt tegengesproken door een ambtenaar uit eigen kring. De Tweede Kamer wil nu de conceptversie van het onderzoek zien. Wat natuurlijk logisch is, want daar staan wél de correcte feiten in. SP-Kamerlid Leijten opent in ieder geval al de aanval op de demissionair staatssecretaris. Want als blijkt dat zij niet de waarheid heeft gesproken, dan kan Rutte opnieuw afscheid nemen van een bestuurder:

“Wanneer dit onderzoek van PwC opnieuw gebruikt is om zaken toe te dekken, kan de Tweede Kamer niet met de huidige demissionaire staatssecretaris door. Want dan wordt op dit gevoelige onderwerp de Kamer opnieuw het bos ingestuurd.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Vrijwel iedere maand wordt duidelijk wat een schimmige praktijken er plaatsvinden achter de schermen bij de ambtelijke top. Ze weten allemaal dat ze fout zijn geweest tijdens de toeslagenaffaire, nu proberen ze in alle haast de sporen te wissen. Gelukkig vrij onsuccesvol. Het wordt dringend tijd voor een grote schoonmaak bij de top van de overheid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. vlekkenoplosser

  quote
  Vrijwel iedere maand wordt duidelijk wat een schimmige praktijken er plaatsvinden achter de schermen bij de ambtelijke top. Ze weten allemaal dat ze fout zijn geweest tijdens de toeslagenaffaire, nu proberen ze in alle haast de sporen te wissen.
  end

  Je kan dus bij verkiezingen stemmen wat je wilt maar eender welke formatie het partijkartel formeert , als de top in de ambtenarij niet wijzigt verandert er helemaal niets zoals wederom aangetoond.

  1. hans-e-pans

   Dit soort schimmige praktijken die er achter de schermen plaatsvinden komen nog aan het licht en dat is dan nog iets, ben bang dat dat maar het topje van de ijsberg is dat er zichtbaar wordt/is.

   Aangezien een ijsberg maar voor 10% boven water uitkomt betekend dat er 90% onder water zit, dus alles wat wij als burgers van Nederland niet zien is 9 maal erger als dat deel wat we wel zien.

 2. Nostradamus

  Is een revolutie nu echt nodig om het gespuis uit het pluche te verwijderen?

 3. rafi

  Ontslag van die topambtenaren is het enige wat helpt. En voor de toekomst afschrikwekkend is. Zorg er daarbij voor, dat zij niet elders weer opduiken op een mooie plek in de overheid. Zulke lui zijn niet te vertrouwen. Ze leren het echt nooit.

 4. Cootje

  En dan hebben we hier een gehandicapte mongool ,die het altijd heeft over de fatsoenlijke politiek , terwijl bank bestuurders weg komen met een boete voor hun misdaden, en top politici en bestuurders en ambtenaren onder ede kunnen en mogen liegen allemaal zonder strafvervolging , welke rechtsstaat of gewoon willekeur de ene hand wast de andere , mooi in de maat blijven lopen en je kostje is gekocht in onze bananen republiek

  1. vlekkenoplosser

   met de fatsoenlijke competente bestuurders waar de strónt vlé®k over wauwelt heb je geen vijanden nodig.

   dat hypocriete bestuurlijke volk steekt gewoon een dolk in je rug voor eigen gewin .

   recente voorbeelden
   * al kaq versus rutte
   * d66 versus remkes
   * d66 versus kamerdebat evacuatie
   * d66 versus cu

   schorem van de bovenste plank

 5. Bes Tolen

  De het ministerie van financiën heeft het altijd klaar gespeeld haar eigen oordeel over haar functioneren en dat van de Belastingdienst buiten discussie te houden. De top wist de Belastingdienst aan te prijzen als de best functionerende overheidsorganisatie en dat werd door de politiek zo aangenomen. Evenwel zonder dat de politiek daar gegronde redenen voor had. [Nu nog in 2021 heeft de in 1996 vertrokken directeur generaal van L. hier zijn ideeën. Zonder te weten hoe problematisch de dienst was.]
  De jaren door zijn juist de hoge leidende functionarissen het grote probleem geweest. Dat wist men intern maar dat was geheim. Voor het probleem was er maar één goede oplossing en die kwam er niet. Wel werden meer functionarissen als eerder van hun stoel gelicht. Het waren wel allemaal gevallen, die vanaf de eerste dag in hun positie al faalden en dat disfunctioneren was natuurlijk al ver van te voren te zien.
  De Belastingdienst had liever meelopers dan geschikte leiders en de deskundigheid stond wat eigen organisatie betreft altijd buiten spel. Kansloos en demotiverend. Daarom kon de Belastingdienst problematiek als in geval van de toeslagen onvoldoende aan. Nog afgezien van het dwaze stelsel toeslagen.

  1. vlekkenoplosser

   Ik denk dat de belastingdienst het lijdend voorwerp is. Hoe kan je nu een dienst runnen als je jaarlijks de inkomstenbelasting, successierecht, toeslagen, enz verandert ?

   Kijk is hoeveel ambtenarij er rond loopt

   * duo , studiefinanciering , OV vergoeding
   * toeslagen , zorg , huur , kinder
   * IB, loonbelasting
   * belasting algemeen , successierecht
   * svb , aow , kinderbijslag enz
   * uwv ,

   Allemaal ambtelijke paleizen met zetbaasjes voor de politiek !!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.