Australië wil de teugels nog strakker trekken: wil strenge wet tegen anonieme trollen op sociale media invoeren

De laatste maanden is Australië veelvuldig in het nieuws gekomen omdat het land regelmatig één van de strengste coronamaatregelen invoert in de wereld. Naast het extreem strenge en vrijheidsbeperkende coronabeleid wat de regering voert, wil de regering nu ook ‘anonieme trollen’ op het internet aanpakken. De vrijheid op het internet dreigt daarmee langzaam te verdwijnen voor Australiërs. 

De Australische premier Scott Morrison heeft de strijd tegen de anonieme internettrollen geopend. NU.nl meldt dat de premier een wet wil invoeren tegen anonieme accounts op het internet die doelbewust emotionele reacties ontlokken. Het gaat een eerste stap worden tegen de inperking van de vrijheid op het internet.

Via wetgeving kunnen bedrijven als Facebook of Google aansprakelijk worden gesteld voor kwetsende en beledigende berichten op hun platformen. Via de wetgeving wil men eigenlijk de Bigtech-bedrijven opleggen om actiever censuur toe te passen. Premier Morrison wil via nieuwe wetgeving een einde maken aan online pesterijen. Maar de grote vraag is natuurlijk of hij niet de deur opent voor andere vormen van censuur op het internet. De wet is natuurlijk goedbedoeld, maar waar stopt het? Wie bepaalt wat niet-wenselijk is?

Hoe de uitwerking van dit plan zal zijn is dan ook iets wat men nauwlettend in de gaten moet houden. Gaat de wet er voor zorgen dat schaamteloze pesterijen en bedreigingen worden weggehaald of worden ook politiek onwenselijke ‘trollen’ van een platform geweerd? Zo gauw het laatstgenoemde gebeurt dan dreigt de vrije meningsuiting zwaar in verdrukking te komen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze omroep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De laatste maanden is de overheid van Australië steeds machtiger en bepalender geworden in het dagelijks leven van de Australiërs, nu lijkt het er op dat ze ook een machtspositie op het (vrije) internet willen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Monty

  Die Australiërs worden hierop dit blog alom geprezen om hun beslissingen.
  Kan Rutte nog iets van leren.

  1. hans-e-pans

   Wat niet is kan nog komen, laten we niet te vroeg juchen dat dat hier niet gaat gebeuren.

 2. EvertB

  Met wetgeving die het mogelijk maakt om desinformatie te filteren uit alle informatiestromen zouden we enorm geholpen zijn. Het lijkt mij wel een enorme uitdaging.

  1. Monty

   Maar wie gaat bepalen wat de waarheid is?
   Voor de één is het de waarheid terwijl de ander het een leugen vind.

   Zelfs op dit blog zijn er veel tegen stellingen.

   1. EvertB

    Continu getoetste wetenschappelijke consensus bepaalt wat waarheid is.

    1. Augustus

     EvertB vergeet dat de wetenschappelijke consensus ooit voor lange tijd homoseksualiteit als ziekte zag, lobotomie als valide behandeling aanprees en afrikanen als inferieur ras beschouwde.

     1. Piet Paaltjens

      Klopt, Augustus, in de wetenschap is er ook sprake van voortschrijdend inzicht.

   2. Krasvast

    Dat ligt er maar net aan of die toets wel juist is. Veel slagers keuren hun eigen vlees en de mondiale belangen zijn groot. Bovendien hebben vele wereldleiders al aangegeven dat het allemaal een geweldige kans is voor bbb. Zou dat een geluk bij een ongeluk zijn of was het al van te voren bedacht? Ik weet dat het laatste waarheid is.

  2. RvdBe

   Wat is desinformatie?
   Iemand die bv in maart 2021 zegt dat er een coronapaspoort en een spuitplicht op straffe van sociale uitsluiting komt?
   Werd destijds door de heersende macht wel afgedaan als desinformatie en opruiing….
   Slechte zaak als overheden zich hiermee gaan bemoeien.

   1. EvertB

    Onnauwkeurige of niet op waarheid gebaseerde informatie die landelijk of mondiaal wordt verspreid om er beter van te worden.
    En ook: als iemand met slechte intenties anderen of andere instituties of landen schade wil berokkenen.

 3. MM

  ” Vrijheid ” in letterlijke zin wordt steeds schaarser….
  Binnenkort slechts in een museum te bewonderen?!
  Waek voor uw saek !!!!!!!

 4. Krasvast

  Vrijheid is geen beloning voor goed gedrag. Zo werkt het in een gevangenis.

 5. por favor no borres

  Censuur in Australië.
  Strenge corona regels in Oostenrijk en Zwitserland.

  Straks gaan reageerders nog blij wezen, dat ze in Nederland wonen.

  1. Joko

   Als jij maar in Portugal blijjft ….

  2. Trithing

   Wat we niet zien in Nederland zijn de protesten in Zwitserland en Oosterijk

 6. Laan van poot

  Corona doet wat het beloofd de voorspelde 4 de golf en de aankomende 5 de golf zetten de malloten tegen elkaar op handenwrijvend kijk ik hoe het Europese bolwerk gaat instorten wegens eigenbelang , geld is op een tweede bijdragen gaan ze in zuid europa niet krijgen , en Corona geeft duidelijk de tegenstellingen aan . Een nieuwe variant maar dan heb je ook wat. Corona doet net als de ECB het maakt uit het niets iets nieuws , nu maar kijken wie het het langste volhoud , Corona of de ECB . Een nieuwe totale lockdown in Europa gaat de boel verscherpen , want de rek is er bij de meeste economieën wel uit

  1. Crassus

   Lees eerst eens wat kranten, bladen, voordat u overgaat tot het geven van een voorspelling.
   Business Insider: Een gezaghebbend panel van Amerikaanse economen verwacht dat de economie in de VS dit jaar met 6,5 procent gaat groeien.Dat zou de grootste groei zijn sinds 1984.De succesvolle vaccinatiecampagne, de snel teruglopende werkloosheid en de steunpakketten van de overheid zijn daar de belangrijkste factoren bij. Waar die vorig jaar slechts 1,2 procent bedroeg, verwachten ze voor dit jaar een inflatie van 2,8 procent.

 7. Adriaen van Bergen

  De vrijheid van meningsuiting is absoluut.
  Daar is geen onderhandeling mogelijk.
  Verder lijkt het erop dat Australië door de Chinezen is overgenomen, gezien de voorgestelde maatregelen.

 8. Trithing

  Wie verspreid nou toch desinformatie? wij betrappen onze demissionaire bewindsmlieden heel vaak op liegen en leugens op basis van foutieve onvolledige informatie

  1. Piet Paaltjens

   verspreidt

   1. Trithing

    Onethisch hondje

 9. sonny

  De verspreiding gaat in dat land ook veel sneller, met al die in vrijheid rondhoppende kangaroes!

 10. De witte roos

  Oh, de meeste Nederlanders omhelzen dit ook. Ik heb vernomen dat 5 mei een andere betekenis gaat krijgen, we zijn beroofd van de onderdrukking. 10 mei zal onze nationale feestdag worden om te vieren dat toen de onderdrukking begon. Op 4 mei zullen alleen Duitse slachtoffers herdacht worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.