De groene gekte raast door België: fabriek wordt overgehaast gedwongen te sluiten, banen staan op de tocht

Onze zuiderburen hebben al een tijd last van de groene gekte. Dat leidt tot allerlei rare politieke besluiten. Neem bijvoorbeeld de gedwongen sluiting van de 3M fabriek in Zwijndrecht, vlakbij de grens met ons land. De fabriek produceert zogeheten ‘forever chemicals’, die worden gebruikt in allerlei producten die je vast zelf ook gebruikt af en toe, van Post It Notes tot teflon anti-aanbakpannen. De belangrijkste toepassing is overigens niet dit soort huishoudelijke artikelen maar auto-onderdelen en medische producten.

Het probleem met de fabriek ontstond toen in de nabije omgeving te hoge waarden van de zogeheten PFOS (de chemicaliën die de basis vormen voor het productieproces) werden gevonden. De politieke conclusie was snel getrokken: dat zal wel door de fabriek komen. Nog voordat het onderzoek op gang was gekomen, had de betrokken minister, Zuhal Demir (N-Va) al besloten de fabriek te dwingen de productie stil te leggen. Zogenaamd uit ‘voorzorg’, in werkelijkheid natuurlijk vooral omdat dit soort ‘daadkracht’ het goed doet bij bezorgde kiezers.

Het probleem met het besluit is dat de wetenschappelijke onderbouwing niet deugt. Er is niet aangetoond dat de aanwezigheid van schadelijke PFOS-stoffen in de omgeving te maken heeft met de aanwezigheid van de fabriek. Dat lijkt evident maar het is het niet: de fabriek kan aantonen dat de jaarlijkse uitstoot extreem laag is. De aanwezige stoffen zijn van oudere datum, de productie ervan was al in het jaar 2000 beëindigd.

De aanwezigheid heeft dus niets te maken met huidige productieprocessen. Sterker nog: er zijn aanwijzingen dat het vastgestelde probleem van dezelfde omvang is als in andere gebieden (waar dus geen fabriek staat). De Vlaamse regering gaat dat nu alsnog laten onderzoeken.

Normaal gesproken zou je eerst dit onderzoek afwachten voor je een besluit neemt. Maar dat is het probleem met het voorzorgsbeginsel zoals politici als Demir het gebruiken: ze handelen eerst en checken daarna pas of er wel een reden voor was. Intussen zal de al dan niet tijdelijke sluiting wel tot banenverlies leiden, niet alleen bij de fabriek zelf maar ook bij de leveranciers en afnemers (oa de autoindustrie). Maar goed, tegen de tijd dat dit naar buiten komt is de politieke vogel allang weer gevlogen. Door naar het volgende relletje waar men goede sier kan maken met het sluiten van deze of gene fabriek. Uit stembejag, pardon: uit voorzorg uiteraard.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. por favor no borres

  “Uit stembejag, pardon: uit voorzorg uiteraard.”

  Stembejag?
  Is dat Belgisch of een poging iemand met een hazenlip te imiteren?

  1. Piet Paaltjens

   Ik vond het ook een raar woord maar het blijkt te bestaan.

   ht*ps://www.ensie.nl/betekenis/stembejag

  2. Vanduinen

   Op de site: www delpher nl is er ook een vermelding. Het komt voor in een geschrift +/- 1876
   Voor wie de site niet kent, u kunt er de krant van uw geboortedag inzien. Het is een enorme krantenbak. Handzaam in vele gevallen. Leerzaam in ieder geval.

 2. Wally

  Alle zogenaamd groene figuren zullen pas beseffen wat ze hebben veroorzaakt als de definitieve armoedeval van het westen is begonnen. Dan gooit men natuurlijk wel de schuld op ‘rechts’ want zo rolt men in die kringetjes. Men heeft nog altijd niet door dat we hier inmiddels zoveel aan ‘milieu’ doen of al hebben gedaan dat het nu wel eens tijd wordt dat of de hele wereld dat gaat doen, of dat men hier eens stopt met alles maar op het conto van ‘ons’ te gooien. Die zelfhaat….ik snap daar helemaal niets van.

 3. sonny

  Belgie heeft al een gigantisch begrotingstekort, en dat overigens al jaren!
  De infrastructuur van de wegen is bijvoorbeeld bar slecht, vanwege
  tekort aan financiele middelen, en dat is meteen merkbaar indien men de grens overschrijdt!
  Stedenplanning en toestand daarvan, is
  op het niveau van de helft vorige eeuw.
  Ze willen er klaarblijkelijk een ontwikkelingsland van maken, krijgen ze als lidstaat gratis EU gelden, zoals Griekenland, Polen, Portugal, etc!
  Als men nu eens even stopt met die ‘groen’ onzin, en eerst zorgt dat Covid 19 beheersbaar is, dat is voorlopig even genoeg om op te lossen!

  1. RS

   Nou, de ring van Antwerpen is niks mis mee,eerder te groot………

  2. RS

   Misschien komt Covid wel door het feit dat de hele wereld met ” het groen “bezig is. Weet ik veel………

   1. Brenda Welsh

    Inderdaad, niets teveel gezegd @RS Weet ik veel😋

 4. dumbfarmer

  zo eentje noemen ze hier een kokmeeuw: komt met een hoop kabaal aanvliegen, weet nergens wat van af, maakt een hoop rotzooi, schijt de boel onder en vertrekt weer met een hoop kabaal. Iemand anders mag dan de rotzooi opruimen die achterblijft.

  1. Woordkunst

   U doelt op baklap Brenda?

   1. dumbfarmer

    geen idee wie brenda is, maar ik doel op de ‘bestuurders’ die ‘uit voorzorg’ de boel plat gooien.
    Het enige dat ze er mee gaan bereiken: dat het bedrijf vertrekt uiteindelijk en zich aan de andere kant van het kanaal gaat vestigen. of in asie ergens. En dan mogen we meer betalen er voor doordat de prijs opgedreven wordt.

 5. Ali Yas

  Het achterliggende probleem van dit soort drama’s is het verlies van de rechtsstaat. De overheid zou niet zomaar een fabriek moeten kunnen sluiten als de een of andere minister daar toevallig zin in heeft. Dat het Belgische parlement daar geen punt van maakt betekent een opdracht aan de Belgische kiezer, maar die is net zo’n sukkel als de Nederlandse kiezer.

 6. Florissa

  De Groene kunnen straks gras vreten,dan leren ze het wel af ,die waanzin.

  1. Piet Paaltjens

   En nu nog even Nederlands leren, Florissa.

  2. Krasvast

   @Flor: Wel eerst even Roundup gebruiken.

 7. Florissa

  De Groene kunnen straks gras vreten,dan leren ze het wel af ,die waanzin.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.