Nederlandse filmmakers klagen steen en been: ‘Te weinig is veranderd na BLM!’

Nederlandse filmmakers vinden dat er de afgelopen anderhalf jaar ofzo te weinig veranderd is. Black Lives Matter-demonstraties hebben een veel kleinere impact gehad dan ze hoopten. En dat vinden ze vreselijk. Want kleur gaat boven alles. Huidskleur, dan.

“Je zou zeggen dat er concreet iets is veranderd”, zegt Reguillo Wijngaarde tegen Nu.nl. “Er is nu een publieke discussie gaande. Er is erkend dat er een probleem is. Media berichten erover, mensen praten erover en in elke commercial zie je nu een zwart persoon voorbijkomen, maar daar blijft het bij.”

Vervolgens stelt hij dat ze wel vaker dit soort discussies hebben. Maar daarna “je hetzelfde patroon: er vinden gesprekken plaats, er worden een paar niet-witte acteurs benoemd en dan valt alles weer dood.”

Davy Eduard King, die blijkbaar een acteur is, denkt daar net zo over… maar voegt toe dat hij het een beetje vreemd vindt dat er tegenwoordig in reclames bijna alleen maar gekleurde acteurs worden gebruikt. “Zo veel dat het eigenlijk niet meer klopt. Wat ik me afvraag, en dit is een onderwerp waar ik met veel zwarte acteurs over praat, is of dit nu gebeurt omdat het verwacht wordt of omdat er een oprechte omslag gaande is.”

Het is nooit goed

En wat films en series betreft, nou, dat is allemaal niet goed genoeg. Oke, oke, er zijn acteurs als Werner Kolf en Imanuelle Grives. En natuurlijk serieus als Mocro Maffia. Maar dat zijn slechts “twee acteurs en een serie”! Daar worden deze mensen niet blij van.

King heeft nog meer te klagen. Want, zegt hij, “Ik hoorde laatst over een script met een rol voor een witte actrice. Toen er uiteindelijk een donkere actrice werd gecast, werd meteen geroepen dat de naam dan anders moest en dat het verhaal misschien moest worden aangepast. Terwijl de benadering gewoon hetzelfde zou moeten zijn.”

Met andere woorden, het is nooit goed. Er zijn te veel donkere, sorry zwarte!, acteurs en actrices in reclames, en te weinig in series en films. Worden die vervolgens wél ingezet dan mogen ze niet behandeld worden op een manier die king en co. niet goed vinden. Het moet precies zo gaan als zij willen.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Gek genoeg stelden de journalisten van Nu.nl deze figuren niet de vraag: ‘Worden jullie nou nooit moe van jezelf?’ Want dat lijkt me toch wel een dingetje.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. LifeBuddy

  Als je ziet hoeveel winkels er kort en klein zijn geslagen door blm en antifa, dan roept anders, alleen maar agressie op. De normalen Rechtse zijn daar NIET mee opgegroeid. HorenZienZwijgen!!!

  1. Piet Paaltjens

   “De normalen Rechtse zijn daar NIET mee opgegroeid.”

   😎

   1. KippiX

    @Piet Paaltjens Van redactieleden en moderators wordt niet verwacht dat zij meedoen op het forum om de boel op te hitsen. Dus houd eens op met die onzin van je en ga je werk doen ACHTER de schermen!

 2. HD

  Geen probleem met zwarte acteurs, maar kijk 5 min naar ‘ the harder they fall ‘ en je komt echt niet meer bij, wat een zielige vertoning.
  Na 9 min uitgezet.

 3. Nostradamus

  Wat een gezever weer. Alles hangt een beetje af in het land waar je bent. In China zie je ook alleen Chinezen in films, reclames en nieuwslezers. Persoonlijk denk ik dat in Westerse landen alle kleuren nog het meest vertegenwoordigd worden. (al dan niet opgedrongen)

 4. rasecht wappie

  Klopt, ik heb nog een grotere hekel aan N*GERS dan ooit tevoren, met een uitzondering daargelaten van 0,00000000000000000001 %

  1. Piepertje

   Twee jaartjes door de USA, op de motor gereden. Alle staten behalve Alaska gezien. Een ding viel mij op. ” Black lives don’t matter, for other black lives”! Lees de statistieken hierover maar eens na! Ze moorden elkaar, maar al te graag uit.

   1. dumbfarmer

    kan het niet nalaten me dan af te vragen of het niet een zichzelf oplossend probleem is dan….

   2. Nostradamus

    De M S M camera’s staan ook alleen op de kleinste conflicterende groep. Alleen wanneer een neger door een blanke vermoord wordt dan wordt het breeduit gemeten in de medíá.

   3. RvdBe

    De meesten zwarten worden idd vermoord door andere zwarten, ze geven zelf geen ruk om wat voor leven dan ook, behalve dat van de zoveelste zwarte crimineel die omkomt bij politieoptreden.
    Kansloos.

 5. dumbfarmer

  laatst nog een zwart/wit film gekeken.. nergens last van gehad! 😉

 6. Tom Bombadil

  Ik wacht nog steeds op de versie van roots waar kunta kinte een witte man is.

 7. Appelstroop

  “Toen er uiteindelijk een donkere actrice werd gecast, werd meteen geroepen dat de naam dan anders moest en dat het verhaal misschien moest worden aangepast. Terwijl de benadering gewoon hetzelfde zou moeten zijn.”

  Spijker op z’n kop.

  1. Woordkunst

   Zou het toch raar vinden als een negerin Saskia de Vries als naam zou hebben…

   1. Joko

    Zo raar is dat niet. Ik ken een echtpaar dat een gekleurd meisje heeft geadopteerd. Zij luistert inderdaad naar de naam Margje de Vries.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.