Controversiële Abou Jahjah verdedigt Europese christelijke cultuur: ‘Dit verloochenen is geen inclusie maar dementie’

Dyab Abou Jahjah, die als moslimfundamentalist een jaar of tien a vijftien geleden één van de meest controversiële figuren in België en Nederland was, maakt zich nu hard voor de Europese cultuur. Want, stelt hij op Twitter, Europeanen die deze geschiedenis verloochenen zijn niet “inclusief” bezig. Nee, ze lijden alleen maar aan dementie

Het is zo triest gesteld met de christelijke cultuur in Europa dat moslimfundamentalisten zich gedwongen voelen het op te nemen voor dit fundament van de hele Europese beschaving. Of beter gezegd: mensen die tot een paar jaar geleden bekend stonden als fundamentalist, want Abou Jahjah lijkt werkelijk veranderd te zijn. Ooit had heel rechts een hekel aan de man, maar tegenwoordig is hij niet alleen 50 jaar (en dus ouder), en vader van vier meisjes, maar ook gewoon heel veel rustiger en genuanceerder. Hij omschrijft zichzelf nog altijd als “antiracist,” maar dan niet eentje van de moderne lichting. Niet extreem, niet radicaal, niet doorgeslagen knettergek.

Abou Jahjah: de oude Christelijke Europese cultuur is best geweldig eigenlijk

Hoe dan ook, Abou Jahjah – die lange tijd bekend stond als een man die minstens de conservatieve islam en eigenlijk gewoon de fundamentalistische islam in Europa los wilde laten – heeft het nu opgenomen voor de Europese christelijke cultuur. Want hij ergert zich eraan dat wij Europeanen er niets meer mee hebben. En er zelfs afstand van nemen. Dit is dom en belachelijk, aldus Abou Jahjah.

“In elke Europese stad getuigen prachtige kathedralen en idyllische kerken van een christelijk erfgoed,” schrijft Abou Jahjah op Twitter. “De voortreffelijke Europese kunst, of het nu klassieke muziek, schilderkunst, poëzie of literatuur is, is ermee doordrenkt. Dit verloochenen is geen inclusie, het is dementie.

Trots

Het is één van de belangrijkste eigenschappen die elk volk moet hebben om daadwerkelijk een volk te zijn: een trots op de eigen geschiedenis en cultuur. Op het moment dat die trots er niet meer is houdt het volk op te bestaan. Dat is al erg genoeg, maar nóg erger is dat dit ook op individueel niveau een enorme impact heeft op mensen. Zonder een degelijk fundament voelt ieder mens zich namelijk verloren. Onthecht. Ontworteld. En dat maakt mensen weer een gemakkelijke prooi voor volksmenners – zoals doorgeslagen politici die hun macht onbeperkt willen vergroten en angst gebruiken om dat doel te bereiken.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dus ja, Abou Jahjah heeft gelijk. En nee, je hoeft niet eens praktiserend christen te zijn om die oude christelijke cultuur te waarderen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

64 reacties

 1. Piet Paaltjens

  Trots op de eigen cultuur is prima, als je het maar niet verbindt aan haat tegen en afkeer van andere culturen.

  1. Harry Haller2

   Er zijn culturen die vanzelf afkeer oproepen. Culturen bijvoorbeeld die nooit de Verlichting hebben meegemaakt, die vrouwen achterstellen en als tweederangs beschouwen, die de homo-gemeenschap discrimineren, die nog middeleeuws denken en hun eigen cultuur toch superieur achten.

   1. Piet Paaltjens

    De kern van de Europese cultuur is humanisme en tolerantie en het vermogen meerdere culturen te verdragen en te absorberen.

    1. Harry Haller2

     Knap geformuleerde lülkoek.

     1. Piet Paaltjens

      Ik noteer de positieve kwalificatie. Ook noteer ik dat meneer Haller het inhoudelijk lülkoek vindt. Hij heeft uiteraard recht op zijn mening.

    2. hans-e-pans

     Persoon P. Paaltjens.

     Die begrippen, humanisme en tolerantie, zal ook de ondergang van het West-Europese humanisme en tolerantie betekenen.

     Persoonlijk houd ik niet zo van schelden dus laat ik het netjes houden “lülkoek”.

   2. por favor no borres

    Culturen bijvoorbeeld die nooit de Verlichting hebben meegemaakt,

    Makkelijk praten als je die zelf iets eerder hebt doorgemaakt dan een concurrerend geloof.
    Nee Harry, een ander net zoveel tijd gunnen als je eigen geloof nodig had om tot de verlichting te komen.

    1. Harry Haller2

     Slecht geformuleerde lülkoek.

     1. por favor no borres

      O nee Harry.
      Maar je hebt zelf even geen verweer.
      Dus hoeveel eeuwen hadden de christelijke geloven nodig om tot de verlichting te komen en hoe oud is de islam?

     2. Harry Haller2

      Met lülkoek bedoel ik je argumentatie die nergens op slaat. De Verlichting (het rationele denken, de rede) in de christelijke kerk vond al zo’n 260 jaar geleden plaats. Bij de moslims is zelfs nog geen spoor van een begin te ontwaren. Waarom moeten wij hen in dit digitale tijdperk, waar op elke plaats ter wereld alles op te zoeken en te vinden is, nog eens een paar eeuwen de tijd geven? Mesjogge geouweneel.

     3. por favor no borres

      Hartelijk dank voor de feiten.
      De gristelijken hadden hun verlichting na 1750 jaar nadenken.
      Islam, ontstaan rond 700 heeft dus tot 2450 de tijd om er even lang over te doen als ze net zo slim zijn als de gristenen.
      Mochten ze er korter over doen…

     4. Piet Paaltjens

      Een paar eeuwen is niet nodig, een generatie blijkt voldoende.

    2. ikweetwatikwil

     Maar wat vindt u van de gedachte dat moslims geld vrij maken voor hun geloof en het Vaticaan.(eigenaar van half Rome) .. laten we daar maar over zwijgen, die zwijggeld rondstrooiende gristelijke viezerikjes.

     Daar vechten we als Christenen tegen , tegen die viezerikjes ,maar dat geeft de moslim geen vrijbrief om te willen overheersen en 700 jaar terug te gaan.

   3. Branzino

    @Harry Hakker
    Inhoudelijk begrijp ik je wel, maar ik zou de orthodox-christelijke cultuur in Nederland nooit zo beschrijven zoals jij nu doet. Het zijn gewoon mensen met een overtuiging die de mijne niet is, maar waar ik ook geen last van heb. Zulke culturen, of eigenlijk subculturen, zijn er meer. Niet op de laatste plaats de orthodox islamitische cultuur, al merken we ook daarvan in Nederland weinig.

   4. Branzino

    Dyab Abou Jahjah verwart cultuur, kunst en geloof. Hij stelt cultuur en kunst op gelijk niveau, terwijl cultuur veel verder gaat dan kunst. Bovendien is het heel goed mogelijk om afstand te nemen van een geloof, maar de kunst en cultuur te blijven bewonderen en koesteren. Net zoals het mogelijk is om te genieten van de boeddhistische kunst zonder ook maar iets van het boeddhisme aan te hangen, de kunst van primitieve volken te bewonderen en waarderen terwijl je zelf gewoon modern leeft.

    De voortreffelijke Europese kunst, of het nu klassieke muziek, schilderkunst, poëzie of literatuur, wordt zeker niet verloochend. Ik heb eerder de indruk, dat Dyab Abou Jahjah er zelf niet veel mee doet.

    We kunnen als westerlingen heel goed afstand nemen van ons traditionele geloof, maar de cultuuruitingen ervan blijven waarderen. Ook Bach was diepgelovig, maar je kunt als atheïst toch heel goed in zwijm vallen voor de Matthäus Passion.

  2. Trithing

   Dat doe jij structureel pietje als het over de islam gaat met name de kritiek hierop….

   1. Woordkunst

    Piemelproever porretje doet ook een deug-duitje in het zakje van pietje.
    Wat dan wel weer grappig is is dat ze beide vakkundig worden geharry-ed door de hakkende haller…

  3. sonny

   Ernst,
   “Afkeer van andere culturen?”
   In Europa bouwt men notabene moskeeen!
   Hoeveel kerken bestaan en worden gebouwd in islamitische landen?
   Jij moet eens een neurologisch onderzoek aanvragen!

   1. right

    Sonny@
    Fanatici hebben altijd kokervisie, welke elke vorm van zelfkritiek verbiedt!
    Piet Paljas is alsook een sharia aanhanger, dat is duidelijk te herkennen in zijn schrijftrant, verholen maar toch te herkennen intense afwijzing van de blanke cultuur!

   2. Piet Paaltjens

    Exact, Sonny, de kracht van onze mooie cultuur is de tolerantie jegens andere culturen. Vind ik wel iets om trots op te zijn, jij niet ?

    1. sonny

     Ernst,
     “de kracht van onze mooie cultuur is de tolerantie jegens andere culturen”
     Dat is dus duidelijk en bewezen de verkeerde insteek:
     Twintowers, centraalstation Madrid, Londen, over ter werekd terroristische aanslagen met islamitische drijfveren gepleegd!
     Het is echt tijd voor opname in een psychologisch crisiscentrum!

     1. Nikita

      Niet reageren op die zak hooi is rendabeler.

   3. por favor no borres

    sonny: Hoeveel kerken bestaan en worden gebouwd in islamitische landen?

    Als hier al die gristelijken de kerken ontvluchten, verkopen of slopen, wie en voor wie zouden er dan kerken in islamitische landen moeten worden gebouwen?

    1. Joko

     Toch knap hoe jij omgaat met je geestesziekte. Blijf s.v.p. in Portugal. We hebben geestelijk gehandicapten genoeg in ons land.

     1. Nikita

      Hoho joke die uitvreter verblijft in Spanje he ik hoef hem niet hier te hebben hoor.

     2. por favor no borres

      @Nikita
      Geen slapende Joko`s wakker maken.

     3. Piepertje

      Nee hoor! Hij woont gewoon in Nederland en ontvangt daar zijn uitkering. Als frituurvet opruimer, zijn je mogelijkheden zeer beperkt!

     4. Mr.blauw.sky

      Onzin, vetklepje.

    2. sonny

     Pork favor,
     Je hebt duidelijk geen kennis hieromtrent!
     Dan is beter je mond te houden, herstel, je toetsenbord met rust te laten!

     1. por favor no borres

      Vertel sonny, deel uw wijsheid met ons.
      En laat right uw comments corrigeren, bevestigen of aanvullen.

     2. right

      Por Favor@
      de islam is in islamitische landen staatsreligie, het is bijna onmogelijk om daar bijvoorbeeld als Marokkaan aan te ontsnappen.
      Kinderen zijn standaard moslim!
      In deze landen kan je als christen slechts verhuld je geloof belijden!
      Sonny heeft gelijk, je wwet er niets van!

     3. por favor no borres

      Ach papa right heeft zijn zoontje sonny weer moeten redden.

      Maar wat vindt u van de gedachte dat moslims geld vrij maken voor hun geloof en het Vaticaan.(eigenaar van half Rome) .. laten we daar maar over zwijgen, die zwijggeld rondstrooiende gristelijke viezerikjes.

    3. Woordkunst

     Je weet toch wel dat er ook christenen in het midden oosten wonen?

     Lang niet meer zoveel als vroeger want ze worden massaal afgedreven door de zgn “vredige” Islam aanhangers.

     Dus weet je nou echt zo weinig of speel je stommetje in een zwakke poging te zieken?

  4. RvdBe

   Idd, en daar gaat het bij de moslims mis, scherp opgemerkt!

  5. Xyz1234

   Piet, ik ben het helemaal eens met u.
   Helaas is de haat en afkeer juist gericht tegen de eigen cultuur bij een klein clubje fanatiekelingen.

   1. Piet Paaltjens

    Het is onduidelijk op welke bijdrage van mij je reageert, Xyz.

 2. sonny

  “De spirituele christelijke achtergrond van Europa!
  Kunst, klassieke muziek, schilderkunst, poëzie of literatuur is, is ermee doordrenkt. Dit verloochenen is geen inclusie, het is dementie.”
  Nou dan, dit zegt een voormalige extremist!
  Onze geschiedenisvolle christelijke cultuur wordt inderdaad op grote schaal verloochent door de ‘linkse’ zwakbegaafde kudde, men heeft een zwak voor de islam, voor een geweldadige ideologie welke is onstaan tussen onderontwikkelde woestijnbewoners!

 3. Monty

  ”Het is zo triest gesteld met de christelijke cultuur in Europa”

  Het zijn toch echt de mensen zelf die de christelijke cultuur achter zich laten.

  Steeds meer kerken kampen met minder leden.
  Misschien moeten we deze cultuur weer meer omarmen en weer wekelijks trouw naar de kerk gaan?

  1. sonny

   Monty,
   Aanhangers van de linkse kudde bekeren zich natuurlijk tot de islam!
   Slappe mensen kiezen altijd de meest beschermende en grootste geloofsstroming, da’s veiliger voor zwakke, zichzelf wegcijferende neurotische cultuurverraders!

   1. Monty

    Maar wat moet er gebeuren om de mensen weer naar de kerken te krijgen zodat onze christelijke cultuur niet verloren gaat?

  2. Docm

   Ik waardeer de Europese cultuur, maar ik ga niet om politieke redenen in uit de duim gezogen flauwekul geloven. Ook dat is Verlichting: niet zomaar wat geloven. Sommige culturen uit het M-Oosten hebben het probleem dat religie niet meer bestaat in Europa, althans niet voor de intelligente mensen.

   1. Woordkunst

    Niet geloven in religie maakt je niet persé slimmer, mensen die denken van wel zijn zelf niet de slimste…

    1. Docm

     Dat zeg ik niet. Als je exact bent opgeleid dan geloof je niet zomaar wat.

     1. Woordkunst

      En dat siert u, er zijn nogal wat atheïsten zijn die zichzelf de nieuwe Einstein vinden alleen al vanwege het feit dat ze geen religie aanhangen…

    2. MireiIIe

     Transcedentie Meditatie reinigt de geest. Verdrijft slechte gedachten die de geest vertroebelen.

     1. Branzino

      @MireiIle
      “Transcedentie Meditatie reinigt de geest.”

      Doe je daar aan? Terwijl je niet eens weet hoe je het correct schrijft. Het is transcendente meditatie i.p.v. transcedentie meditatie. Die Transcedentie Meditatie van jou zal de geest wel niet zo heel goed reinigen.

 4. Ali Yas

  Jahjah heeft inmiddels perspectief – iets wat je van de kinderloze Rutte, Merkel en Macron niet hoeft te verwachten. En hij realiseert zich blijkbaar dat de welvaart van zijn nakomelingen afhangt van de mate waarin wij onze beschaving op peil weten te houden.

  1. Woordkunst

   Precies, +1

  2. Piet Paaltjens

   “iets wat je van de kinderloze Rutte, Merkel en Macron niet hoeft te verwachten.”

   Ik begrijp dat Ali Yas om die reden van Baudet en Wilders ook niet veel verwacht.

   1. Monty

    En toen was het stil.

   2. september

    Baudet is de enige die nog kinderen zal krijgen

    1. Piet Paaltjens

     Dat betwijfel ik, september, ik verwacht dat hij voortijdig zal worden opgenomen in een psychiatrische inrichting.

 5. Ritter

  Pneumatische geweerschoten vernietigden Poolse grenslichten, spanningen in Oekraïne lopen op

  Bij Terespol heeft gisteravond een ernstig incident plaatsgevonden toen door soldaten van het Poolse leger opgestelde verlichtingsmasten aan de grens met Wit-Rusland werden neergeschoten.

  In de afgelopen 24 uur zijn er 102 pogingen geweest om illegaal de Pools-Wit-Russische grens over te steken.

  In Michałów werden Wit-Russische soldaten gezien die het tijdelijke hekwerk dat door de Polen was geïnstalleerd, vernietigden. In het bos, op slechts een paar meter afstand, wachtten enkele tientallen migranten op hen om hen naar de overkant te leiden. Ook in Mielnik werd de grens overschreden.

  ht*ps://youtu.be/5kgCXLox-EE

 6. Stuurwal

  Als de vos de passie preekt……..

 7. Uwehetgeweten

  Nou nog iets om trots op te zijn::

  “We hebben iets om trots op te zijn!”
  Uiteraard is dit geheel ironisch bedoelt, want volgens de John Hopkins Universiteit staan we nummer één ter wereld wat het aantal doden per miljoen mensen betreft.

  Ondanks ( of dankzij? ) na de vaccinaties met een experimenteel gen therapeutische injectie gaat de oversterfte onverminderd door in Nederland.

  1. Piet Paaltjens

   “want volgens de John Hopkins Universiteit staan we nummer één ter wereld wat het aantal doden per miljoen mensen betreft.”

   Dat is totale onzin.

   ht*ps://www.worldometers.info/coronavirus/

 8. Uwehetgeweten

  Het orgineel:

  The Netherlands are one of the most injected countries in the world, with an average of 1.4 injections per capita. Cases, deaths and hospitalizations are skyrocketing, and all discussion and dissent has been banned and censored by their “liberal” government.
  Diep triest en om ons massaal voor te schamen dat we zo te kakken gezet worden op het wereld toneel.
  De politiek is ‘horende doof en ziende blind’ dus laten we vooral onze hoop daarop niet zetten. Politiek is vooral vooruitzien, en toegegeven dat doen ze ook.

  1. Piet Paaltjens

   Kun je even een link geven naar het origineel?

   1. Piet Paaltjens

    Ik begrijp dat dit niet tot de mogelijkheden behoort.

    🤓

 9. Uwehetgeweten

  Nog 1

  Een paar dagen geleden publiceerde dr. Noack een video waarin hij uitlegt dat er grafeen hydro oxide in de gifspuiten van pfizer zit en hij legt uit wat voor schade dat in je lichaam aanricht.

  Dr. Noack is een expert op het gebied van koolwaterstoffen en wellicht de grootste expert van heel Europa betreffende grafeen.

  (Dr. Pablo Campra Madrid, van de Universiteit van Almeria (Spanje) was de eerste wetenschapper die ontdekte dat er grafeen oxide in de pfizer gifspuiten zit. De universiteit van Almeria heeft echter de onderzoeken van dr. Campra stilgelegd en verboden.)

  1. Piet Paaltjens

   Ook hier zal een linkje wel teveel gevraagd zijn.

   🙄

  2. Piet Paaltjens

   “Dr. Pablo Campra Madrid, van de Universiteit van Almeria (Spanje) was de eerste wetenschapper die ontdekte dat er grafeen oxide in de pfizer gifspuiten zit.”

   Dit verhaal is een totaal gestoorde wappie-hoax.

   ht*ps://www.knack.be/nieuws/factcheck/factcheck-geen-bewijs-dat-coronavaccins-grafeenoxide-bevatten/article-longread-1771173.html?cookie_check=1638461079

 10. Uwehetgeweten

  Nog 1

  CWZ ziet aandeel gevaccineerde patiënten stijgen in ziekenhuis.
  Verschuiving naar volledig gevaccineerde patiënten.

 11. Uwehetgeweten

  Nog 1

  ontsteking van de hartspier (myocarditis) en hartzakje (pericarditis) opgenomen als bijwerking in de bijsluiter van het Pfizer/BioNTech vaccin. Mensen die pijn op de borst, benauwdheid of hartkloppingen krijgen, moeten contact opnemen met de huisarts.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.