Klimaatalarmistisch kabinet overwoog CO2-uitstotende bedrijven tijdelijk stil te leggen vanwege Urgendavonnis

Uit gewobte stukken blijkt dat het kabinet overwoog om een soort van CO2-lockdown in te voeren uit angst voor het Urgendavonnis. Afgelopen zomer heeft men in kabinet nagedacht om CO2-uitstotende bedrijven tijdelijk, gedeeltelijke of zelfs helemaal dicht te doen. Dit had op ‘vrijwillige basis’ moeten gebeuren. Het laat zien dat de ‘rechtse’ VVD net zulke klimaathysterische maatregelen overpeinst als GroenLinks. 

Uiteindelijk heeft het kabinet toch niet gekozen voor een soort van CO2-lockdown – wellicht was dit plan moeilijk te verkopen aangezien een normale lockdown al veel bedrijven op slot had gegooid. Toch laat het zien dat Rutte bereid is om radicale maatregelen te overwegen voor de bestrijding van de klimaatverandering. Het is vooralsnog niet uitgesloten dat men dit soort maatregelen in de toekomst niet gaat gebruiken, aldus Nieuwsuur.

Uit de WOB-stukken blijkt dat het kabinet worstelde met het Urgendavonnis. Er moeten namelijk flink wat stappen gezet worden om aan het vonnis te voldoen én intern dacht men dat een CO2-lockdown wellicht een goede mogelijkheid zal zijn.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW stelt terecht dat het een belachelijk idee is, want het enige wat je er mee bereikt is dat bedrijven hun productie naar andere landen verplaatsen. Landen waar ze vaak helemaal niet met schonere technologie werken: “Dat leidt slechts tot het verschuiven van productie, vaak naar landen waar de emissies hoger zijn. Het is daarom goed dat deze maatregel terzijde is gelegd, en samen met de bedrijven wordt ingezet op groene industriepolitiek.”

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De WOB-stukken geven een aardig inkijkje in de werkwijze van het kabinet en ook wat we mogelijk kunnen verwachten van Rutte IV. Dit kabinet zal namelijk nog meer inzetten op klimaat, wat betekent dat we nog meer surrealistische maatregelen kunnen verwachten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Joko

  Nog verder de economie om zeep helpen. Wat een verstand.

 2. RvdBe

  Dat is het hypocriete “groene” beleid: pest je CO2 uitstotende industrie weg naar oa China, vervolgens importeer je je goedkope produkten gemaakt mbv steenkool weer naar eigen land en vervolgens heb je het lef om China te beschuldigen voor hun hoge CO2 uitstoot.

 3. werkloze generaal

  Er worden momenteel al enorme stappen gezet op het gebied van klimaat , denk alleen al aan het feit dat er 2 gloednieuwe kerncentrales bij zullen komen die 100% CO2 neutraal zijn. Het liefst midden in het Groene Hart , want dan zijn de grote steden in elk geval voorzien van extreem groene energie. Laat niemand beginnen te raaskallen over gevaar of het afval , want dat soort problemen zijn tegenwoordig n.v.t.

  Verder wil ik ook nog noemen de toenemende hoeveelheid energie uit zonnepanelen , laten ze de infrastructuur daarvoor maar stevig uitbreiden. Verder zijn meer windmolens onwenselijk , elke vogel die daardoor vermoord wordt is er eentje teveel. Zeg ik als dierenvriend.

  Bouw dan liever nog een kerncentrale erbij in het Groene Hart, als je het windmolenpark zou willen uitbreiden . 3 kerncentrales ‘in de mix’ is wat mij betreft dan ook het maximum. Alhoewel , als je kijkt naar Frankrijk die 70% van hun energie uit kernsplitsing halen ,dan kan er misschien nog wel eentje bij .

  1. Harry Haller2

   Iedere provincie zou zijn eigen kernenergiecentrale moeten hebben, dan komen we ergens.

   Overigens is een uitbreiding van de zonneparken niet echt aan te bevelen, omdat het huidige aantal zonnepanelen op piekmomenten al meer energie oplevert dan het net aankan, waardoor de toevoer geblokkeerd wordt en veel energie verloren gaat. Bovendien moet eerst de huidige ondergrondse infrastructuur volledig aangepast worden (hoorde ik bij het kerstdiner van een projectmanager die bij netbeheerder Liander werkt).

   1. werkloze generaal

    ” Iedere provincie zou zijn eigen kernenergiecentrale moeten hebben, dan komen we ergens. ”

    Op zich een goed idee Harry , alhoewel 12 kerncentrales de vraag dan ver zullen overstijgen denk ik. Waarschijnlijk zal je met het huidige energiegebruik en verbruik totaal 6 kernenergiecentrales nodig hebben. Zet er daar minimaal 3 van in het Groene Hart. Daar is volop ruimte en bovendien heb je de 4 grootste steden van Holland dan altijd voorzien van 100% groene stroom.

    Als dierenvriend wil je die windmolens gesloopt hebben , wat ze ook gekost mogen hebben. De domoren van die milieuclubjes hebben kernenergie altijd willen tegenhouden vanwege drogredenen als het afval en zogenaamd gevaar , maar nu krijgen ze straks een kernenergiepark in het Groene Hart .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.