Poppenkast formatie gaat door: ‘presentatie coalitieakkoord wordt een puzzel’

De onderhandelaars van de formerende partijen menen dat de formatie zo ver gevorderd is, dat ze een harde deadline durven te stellen. De week voor het Kerstreces wordt, als het goed is, het coalitieakkoord gepresenteerd. We hebben dan bijna een jaar moeten wachten op de voortzetting van het oude kabinet, hadden ze hier nu echt meer dan 250 dagen voor nodig?

Het wordt gezien als een grote doorbraak: na maanden van oeverloos formeren lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen. De partijen die al tezamen in Rutte III zaten blijken na een maandenlange impasse toch wel bereid om opnieuw met elkaar te regeren. De partijonderhandelaars zijn zo opgelucht dat ze zelfs al een harde datum hebben geprikt. Voor 17 december, wanneer het Kerstreces officieel begint, kunnen we een coalitieakkoord verwachten, dat meldt NU.nl.

De Dagelijkse Standaard

De onderhandelaars hebben in staat van extase deze belofte gemaakt, er is alleen één probleem: de volle agenda van Rutte. De demissionair premier heeft volgende week een overvolle agenda; een nieuwe coronapersconferentie en nog wat afspraken in Brussel. Het zou goed kunnen dat het Kerstreces vroegtijdig wordt beëindigd omdat de Tweede Kamer bijeen moet komen om over het nieuwe akkoord te debatteren.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Eén ding is wél zeker: het is en blijft natuurlijk lachwekkend dat we al bijna 270 dagen formeren om uiteindelijk een kabinet te krijgen dat een kopie is van het vorige kabinet. Ze zijn drukker bezig met leuke en betere posities te verwerven dan ons land uit de huidige crisis te loodsen. Wanneer het nieuwe kabinet gaat worden geïnstalleerd liggen de politieke verhouding alweer compleet anders. Wie kijkt naar de huidige peilingen en Kamerindeling ziet dat met name het CDA en D66 er flink op achteruit zijn gegaan. Ondertussen kunnen zij wel rekenen op enkele mooie ministerfuncties.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Krasvast

  Welke formatie? Hugo en Mark hebben toch geen enkele haast? Er wordt gewoon doorgeregeerd alsof er nooit een toeslagenaffaire is geweest. Waarom zouden de boys zich druk maken?

  1. dumbfarmer

   met als grote voordeel: alles waar ze geen zin in hebben verklaren ze fijn controversieel.. met gevolg dat de grote belangrijke zaken blijven liggen zoals woningnood, energie voorziening, enz enz. of in andere woorden: vrijwel alles waar ze eigenlijk voor daar zitten in plaats van pamperen van ‘vluchtelingen’ en parade projectjes.

 2. Ritter

  Gemeentes krijgen miljoenen voor woningen statushouders

  ht*ps://www.telegraaf.nl/nieuws/2006636069/gemeentes-krijgen-miljoenen-voor-woningen-statushouders

  1. Nostradamus

   “De komende twee jaar moet dat zo’n 800 woonruimtes extra opleveren, terwijl nog bijna 12.000 zogeheten statushouders in de opvang wachten op een woning.”

   Plus dat er nog massaal gelukszoekers het land binnengehaald worden. Wat een drama!

   Volgens mij kan je voor veel minder huisjes bouwen in de Sahara.

 3. Piet Paaltjens

  Ik verheug me op een zeer vooruitstrevend akkoord als het gaat om klimaat, inkomensongelijkheid en woningbouw. In dat geval duurde het lang maar dan heb je ook wat.

  1. RieninSpain

   Veel beloven en weinig geven, doet een gek in vreugde leven

  2. dumbfarmer

   als dat zo gaat als met de rest… dan bereid je maar alvast voor op een flinke teleurstelling en blijft het bij (gespinde) uitspraken en holle maatregelen.

  3. leukeditter

   haha lompe ezel..je vind het natuurlijk prima dat die woestijnratten vrolijk binnen blijven huppelen en onze kinderen geen huis kunnen kopen..misselijke kwal ben je

 4. Nostradamus

  Hoe langer demissionair hoe beter denken ze daar. Bang dat nog meer vuiligheid boven komt drijven want dat zal er vast wel zijn. Indien het komende kabinet weer demissionair wordt dan komen er natuurlijk nieuwe verkiezingen. En dat is het laatste wat Pinokkio, de belastingontwijker en Pinokkia willen.

 5. Ali Yas

  “Ze zijn drukker bezig met leuke en betere posities te verwerven dan ons land uit de huidige crisis te loodsen.”

  Eh nou, nee, ze loodsen ons land juist *in* de crisis. De crisis bestaat namelijk uit lockdowns, idiote winkelsluitingswetten, discriminatie door de overheid en last but not least een geslaagde poging het land tot op het bot te verdelen.

  1. dumbfarmer

   ik roep idd ook al een jaar.. de economie draait nog redelijk ONDANKS deze regering.. absoluut niet DANKZIJ..
   best een verschil.. maar die pretletters in den haag draaien dat dus vrolijk om, steken die veren in hun kont en roepen dat het dankzij hun “daadkrachtig beleid is”. Ik lach er om, anders moet je er echt gewoon om janken…

 6. HenC

  In het nieuwe nog meer dichtgetimmerde regeerakkoord zullen de kamerleden van de regeringspartijen blij zijn dat ze, de resterende drie jaar, weer zelf geen mening hoeven te vormen. Het wordt ze door de regering weer voorgekauwd opgelegd, met straks wat leuke baantjes als beloning in het vooruitzicht…..

 7. dumbfarmer

  zouden zich kapot moeten schamen om zo lang te doen om hetzelfde kabinet te vormen. Maar de klucht gaat geheid langer duren zodat ze maar zo lang mogelijk demissionair blijven.. let maar op, net voor kerst steekt er weer iemand een stok tussen de spaken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.