Aboutaleb baalt van onwettelijke actie Ankie Broekers-Knol: “Dit is zo slecht voor de bestuurlijke verhoudingen!”

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is niet te spreken over voormalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Broekers-Knol was pas net afgezwaaid als bewindspersoon toen bleek dat zij helemaal niet het recht had om gemeenten te dwingen asielzoekers op te vangen. Aboutaleb meent dat dit de politieke verhoudingen schaadt. 

Voormalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol heeft gegokt en gewonnen. Door middel van bluf heeft ze vijf gemeenten, waaronder Rotterdam, onder druk kunnen zetten om asielzoekers op te vangen. Alleen bleek gisteren dat er helemaal geen wettelijke basis is voor zo’n actie. Broekers-Knol heeft dus iets gedaan wat helemaal niet mocht, nu mag haar opvolger binnenkort op het matje komen. Immers is de VVD-politica gisteren afgezwaaid en niet meer verantwoordelijk.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb baalt van deze onwettelijke actie. Zijn stad heeft al meermaals de nek uitgestoken om het Rijk te helpen bij de plaatsing van asielzoekers. Dat uitgerekend Rotterdam ineens gedwongen werd om nog meer mensen op te vangen voelde aan als een bestraffing:

“De aanwijzing voelt als een tik op de neus. Alsof wij onwillig zijn. Integendeel. In de afgelopen maanden heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond coöperatief meegewerkt aan het huisvesten van enkele honderden statushouders in de regio. Al jaren hebben wij in goede samenwerking de huisvestingsopgave van asielzoekers en statushouders met het Rijk opgepakt, maar deze manier van doen voelt als een onterechte tik op de neus.”, aldus Aboutaleb in gesprek met Rijnmond.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

De laatste jaren stond de relatie tussen het Rijk en Nederlandse gemeenten al onder druk, maar door dit soort fratsen neemt het vertrouwen natuurlijk nog meer af. Het kan en mag niet zo zijn dat gemeenten onderdeel worden van een Haags politiek spelletje of bluf.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Nikita

  Succes ermee pffffff

 2. LifeBuddy

  taliban is zooooo slecht voor de bestuurlijke verhoudingen, dat de coke tegen de kade aanklotst.

 3. Re-al

  Wanneer gaat Aboutaleb in Marokko een stad besturen ?
  Goed voor de verhoudingen.

  1. Bunky01

   Vele gezagsdragers kunnen nog een voorbeeld nemen aan deze integere bestuurder.

   1. Re-al

    De-bunk : Een burgemeester is geen “gezags-drager” zoals : politie;
    maar een benoemd ambtelijk bestuurder.

    Abou heeft een Marokkaans paspoort. In Marokko zijn steden te besturen.

    1. Bunky01

     Ik vermeld in het geheel niet dat deze burgemeester gezagsdrager is, sterker nog nog ik zet hem tegenover de gezagsdragers, ik bedoel daarmee de hogere overheid in casu de regering.

 4. Bunky01

  Ook op dit punt heeft de oud-bewindsvrouwe er weer een knol aangedraaid. Wegens deze flagrante leugen dient zij minimaal een aanklacht aan de broek te krijgen en, als het aan mij ligt, per terugwerkende kracht alsnog een veroordeling wegens misleiding en machtsmisbruik. Tevens is het opmerkelijk dat de bewindspersonen van Rutte III hiertegen niet hebben opgetreden, ook zij hebben geweten (of moeten weten) van deze onwettige basis tot dit besluit. Kennelijk zijn zij het mee eens geweest. Dat maakt hen ook medeschuldig aan misleiding. Ook is het onbegrijpelijk dat er in de “aangewezen” gemeenten geen enkele jurist is geweest die dit spelletje heeft doorzien en fors aan de bel heeft getrokken. Kennelijk hebben al deze dik betaalde figuren zitten slapen of zij zijn door dit grove machtsmisbruik overvallen. Hoe dan ook, hier wreekt zich tevens de kennis van de relevante wetgeving in de 2e en 1e kamer. Ook deze leden hebben met glazige ogen deze onzin aangehoord en over de bewuste gemeenten laten uitstorten. Ook zij zijn medeschuldig aan dit machtsmisbruik en de brute overvaltechniek. De samenstelling van de “nieuwe” regering, met een hoog knuffelgehalte ten aanzien van vreemdelingen / gelukszoekers, met op de sleutelposten, mensen die de waarheid of niet meer nauw nemen, danwel aan geheugenstoornis lijden, doen mij het ergste voor de toekomst vrezen.

  1. Peter den Bekker

   Dit jaar is weer prima begonnen. Intimidatie van Broekers, gebroken belofte aan de Groningers. Zo ken ik dat huichelachtige zooitje weer.

 5. Sando

  Heel Rotterdam is een asiel voor moslims (zuid) en toen was Ankie er nog niet maar aboutalet wel. Dus waar hebt het over.

 6. AS210854

  Dus dit nu het nieuwe elan wat Rutte breed lachend aan heel Nederland beloofde. 🤮

 7. 56RdK

  “Het kan en mag niet zo zijn dat gemeenten onderdeel worden van een Haags politiek spelletje of bluf.”
  Ergo, dat wij, het volk opgezadeld worden met onbeschrijfelijke importellende!
  Dus, per direct grenzen dicht en geen gezinshereniging voor islamitische import.