Column Paul Cliteur: Özcan Akyol bedoelt het niet zo, maar hij activeert wel moorddadige jihadisten tot het plegen van een aanslag

De PVV wil dat AD-columnist Özcan Akyol zijn uitspraak over het ontnemen van stemrecht bij mensen met een moslimachtergrond rectificeert. De columnist geeft (vooralsnog) aan niet bereid te zijn dit te doen. Heeft de PVV een punt?

Helaas is dat wel het geval. Dat heeft te maken met de zeer specifieke situatie waarin niet alleen Geert Wilders verkeert, maar ook heel Nederland. Namelijk een grote kwetsbaarheid voor jihadistische aanslagen die niet alleen Wilders het leven kunnen kosten, maar ook anderen, zoals beveiligers.

Is dit maar “mijn mening”? Helaas niet. Het zijn gebleken feiten.

Moordenaars uit Pakistan (heel actief!), Somalië (ook een rijke leverancier van aanslagplegers), Afghanistan (niet verbeterd met het aan de macht komen van de Taliban) zijn heel actief. En zij volgen wat in het buitenland gebeurt. Wilders is, als persoon, een directe steen des aanstoots voor het internationaal jihadisme. Terroristen uit Pakistan, Afghanistan, Somalië en andere risicogebieden zijn bereid gebleken af te reizen naar Nederland in een poging Wilders te vermoorden als represaille voor door hem gedane uitspraken. Verschillende van die mensen zitten al lange gevangenisstraffen uit nadat hun pogingen in Nederland zijn verijdeld. Dat hebben onze ministers van veiligheid van de afgelopen kabinetten (VVD-ers en CDA-ers) helaas niet kunnen verbeteren. Sterker, de situatie is er alleen maar op achteruit gegaan. Nederlands is onveiliger dan 20 jaar geleden. In die zin is veiligheidsbeleid mislukt.

Een bericht als “Dutch rightwing extremist aims to revoke the right to vote for Muslims” (of woorden van gelijke strekking) werkt in Pakistan, min of meer een failed state, als een rode lap op een stier. Dat heeft ongetwijfeld een aanzuigende werking op terroristen. Die terroristen komen, ja ook in Nederland, verhaal halen vanwege wat zij zien als onaanvaardbare aanvallen op de islam, de profeet, God, moslims of andere heilige zaken.

Ongetwijfeld heeft Akyol dit niet bedoeld. In een Tweet waarin hij antwoord geeft op de eis van de PVV blijkt ook dat hij niet lijkt te beseffen wat hier in het geding is. Eigenlijk weet hij niet in wat voor wereld hij leeft. Hij schrijft: “Geert Wilders – mister freedom of speech – is beledigd omdat ik zei dat hij van moslims het stemrecht wil afpakken. Dat is een feitelijke interpretatie van dit standpunt. Marokkaanse moslims kúnnen geen afstand doen van die nationaliteit. Cry baby. Niks geen rectificatie, dus.”

Nou, nee, Akyol. Ook “mister freedom of speech” wil niet dood. Dat je een grens legt voor “freedom of speech” bij het activeren van een moordaanslag, is niet zo vreemd. Dat heeft ook niet te maken met overgevoeligheid voor “beledigingen”. Waar het mee te maken heeft, is dat de meeste mensen liever niet eindigen als Samuel Paty of Theo van Gogh.

Als iemand moet sterven dan doet hij dat liefst op basis van een standpunt dat hij echt inneemt, niet op basis van een standpunt dat hem door een columnist wordt toegedicht (“feitelijke interpretatie”).

Dit zal ook de context zijn waarin een rechter de zaak zal beoordelen als het aankomt op een gerechtelijke procedure. Iemand woorden in de mond leggen die moordenaars activeert, is werkelijk dodelijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Fortiori

  “Vecht voor uw vrijheid” is niet van hem afkomstig. De meeste maatschappelijke onlusten zijn toch elders uit voortgekomen.

 2. Monty

  Gelukkig kon de teken wedstrijd door Wilders georganiseerd de jihadisten niet motiveren om een aanslag op hem te plegen.
  Zelfs zijn moslim beveiligers namen niet de moeite om hun heilige plicht te doen.

  Misschien moet Wilders toch wat luider op de anti islam trommel slaan.

 3. Paul Cliteur

  @Monty. Nee, dat klopt niet, Monty. Er zijn wel degelijk terroristen naar Nederland gekomen om wraak te nemen vanwege de cartoonwedstrijd. Volg de hyperlinks in mijn artikel en je zal daarvan voorbeelden vinden.

 4. Paul Cliteur

  Bewijsoverwegingen
  3.1
  Inleiding

  De cartoonwedstrijd

  Op 17 mei 2018 heeft [slachtoffer] (hierna: [slachtoffer] ), voorzitter van [politieke partij] ) en namens deze politieke partij werkzaam als fractieleider in de Tweede Kamer der Staten-Generaal, bekend gemaakt dat hij in het kader van de vrijheid van meningsuiting een ‘Mohammed-cartoonwedstrijd’ wilde organiseren in de Tweede Kamer. De cartoonwedstrijd is later gepland op 10 november 2018.

  De cartoonwedstrijd heeft wereldwijde aandacht getrokken.

  1. Monty

   ”De cartoonwedstrijd heeft wereldwijde aandacht getrokken.”

   En wat waren de gevolgen van deze ‘wereldwijde aandacht’?
   Gelukkig niet zo heftig als velen gedacht zouden hebben.

   Gelukkig zijn de grote aanslagen waar Wilders ons al meer 15 jaar voor waarschuwt uitgebleven.
   Hopelijk blijft dit ook zo ondanks de vrij van meningsuiting die Wilders gebruikt.

 5. Peter Rissing

  Heel mooi geformuleerd. Benieuwd of Akyol hier van terug heeft?

  1. Pauline Kummer

   Waarom Geert Wilders juist deze tekenwedstrijd organiseerde ontgaat mij nog steeds. Een brand blussen doe je niet door meer olie op het vuur te gooien. Maar dat is mijn inschatting.

   1. Xyz1234

    Ik begrijp op zich wel wat u zegt, maar de vrijheid verdedigen doe je ook niet door je de mond te laten snoeren.

 6. Mar

  En wat genereerde Wilders zelf met zijn tweet over justitieminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius?

  In mijn ogen uitlokking maar dat zal wel weer verkeerd gezien zijn.

  1. Baco

   Ja maar als Wilders iets zegt mag het niet andersom wel

  2. Re-al

   @Mar : Iemand met een buitenlandse nationaliteit,
   kan niet in ons Parlement of onze regering zitten.
   Dat constateren, heeft niets met “uitlokking” te maken.

   Met je valse “genereren” …

 7. Re-al

  Het gaat om : dubbel nationaliteit.
  Dat is een onmogelijk iets : er moet gekozen worden.
  En van elke dubbele nationaliteit, kan afstand gedaan worden.

  Dit is Nederland, ons land, een democratische rechtstaat.

  1. Re-al

   vervolg : vergat te vermelden : heel goed artikel, van prof. Paul Cliteur.

 8. Kleurloze Politiek

  @Monty

  Dat volgens jou Moslim beveiligers hun “plicht niet deden” is namelijk omdat die plicht niet in de Islam bestaat.
  Maar kennelijk had jij liever wel gezien dat er een aanval op wilders door een Moslim beveiliger was gedaan. Want dan had jij eindelijk je bevestigin.

  Maar helaas voor jou en voor veel anderen hier.
  Dat zal hopelijk nooit gebeuren.
  Want geloof me als de Islam daar echt toe roept en het dus een plicht was .. dan was jij al lang sushi..
  Dus je kunt met gerust hart gaan slapen er komt geen aanslag op wilders.
  Ook zonder beveiligers is de kans kleiner dan jij denkt.

  Kijk die blaffende honden op social media is vaak stoerdoenerij, thuis acht je laptop wartaal uit brullen
  En dreigen van kijk mij eens even stoer doen.
  Dat is 95% loos alarm.

  1. Baco

   De islam is vergif in onze maatschappij, kijk maar naar het drammerige gedrag over de gebedsuitingen door speakers op vrijdag…

   1. Heineken

    Vergeet je onze kerkklokken niet die oproepen tot gebed en eindeloos blijven luiden. Mijn mening is dat geloof meer kapot maakt dan je lief is.
    Tijd geleden een documentaire gezien van hersen gespoelde christelijke Amerikanen die zich nu al aan het voor bereiden zijn om in Arabie een kruistocht te gaan organiseren. Angst aanjagend gewoon hoe zei over moslims praten. Ik wil er mee zeggen je hebt overal uitwassen in het geloof zitten. En niet alleen bij de moslims dus. Waar ik me wel over verbaasde is dat elke vluchteling die Nederland huisvest, er een met een moslim achtergrond is. Waarom dat zo is?? zou wel afspraken uit de jaren 70 zijn toen de oliekraan dicht ging. En wij beloofde moslims in europa toe te laten in ruil voor olie. Maar gelden die afspraken na al die jaren nog??

  2. Heineken

   Je hebt helemaal gelijk!! de kans is byzonder klein dat er een aanslag op Wilders daadwerkelijk plaatsvind. Van alle moslims is 99,99999 echt met hun geloof bezig, en die denken zal allemaal wel Geert!!! Maar ja die hele kleine 0,00001 extreme moslims. Die willen een voorbeeld stellen.

  3. Monty

   ”Want geloof me als de Islam daar echt toe roept en het dus een plicht was .. dan was jij al lang sushi..”

   Maar, maar Wilders en vele koran geleerden op dit blog roepen dit al jaren dat dit hun heilige plicht is en dat dit in de koran staat.
   Hoe kan jij nu beweren dat dit niet zo is.

   De feiten liegen er niet om dat jij gelijk hebt.

   Maar Wilders zou dit toch niet zomaar al 15 jaar roepen, wat denkt hij hier mee te bereiken?

 9. Bolkestein

  Moslims zijn geen nationaliteit en ook geen etniciteit en ook geen ras, dus subsidiespons Akyol kletst uit zijn nek. Hij bedrijft laster en smaad.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.