Gemeenten woedend op niet-verplichte noodopvang asielzoekers door Broekers-Knol: enkele gemeenten zetten streep door noodopvang

De door het Rijk aangewezen gemeenten zijn nog steeds niet te spreken over de niet-verplichte noodopvang van asielzoekers. Ze zijn boos dat ze om de tuin zijn geleid door voormalig staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. Enkele gemeenten hebben nu aangegeven de noodopvang voorlopig niet te gaan realiseren, het Rijk moet dus zelf maar met een oplossing komen. 

Vorige maand kregen de gemeenten Enschede, Gorinchem, Venray en de regio Rotterdam te horen dat ze meer asielzoekers moesten opvangen. Toenmalig VVD-staatssecretaris Ankie Broekers-Knol gaf aan dat het om een aanwijzing ging vanuit het Rijk, wat insinueerde dat er een geldige wettelijke bevoegdheid was voor deze actie. Maar inmiddels is duidelijk geworden dat het Rijk gemeenten helemaal niet kan opdragen dit te doen. Den Haag kan Nederlandse gemeenten alleen verzoeken dit te doen – in andere woorden: bestuurlijk vragen of dit te realiseren valt.

De Dagelijkse Standaard

De gemeenten in kwestie zijn daarom niet te spreken over de actie, de gemeente Albrandswaard heeft het plan voor de realisatie van een noodopvang direct opgeschort. Ook in Venray vangt men nog niet de aangewezen asielzoekers op, de gemeente wil eerst om tafel met het kabinet om wat zaken op te helderen, dat meldt de NOS.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Broekers-Knol zadelt VVD-collega Eric van der Burg direct met een flink hoofdpijndossier op. Het asielbeleid in Nederland piept en kraakt aan alle kanten, daarnaast moet Van der Burg nu ook dit brandje zien te blussen. En de rest van het kabinet kan voor de zoveelste maal gaan werken aan de vertrouwensband tussen Den Haag en Nederlandse gemeenten. Die sinds het uitbreken van de coronacrisis nog meer onder druk is komen te staan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Xenon

  Precies hetzelfde doen als Denemarken.
  Afspraken maken met Rwanda.
  En alle asielzoekers enkele reis naar Rwanda.
  Gevolg: er komt geen asielzoeker meer naar Denemarken.
  Probleem opgelost.

  1. hans-e-pans

   Daar vindt de Nederlandse Roverheid zich te fatsoenlijk voor.

   Ook het zich houden aan de (te)vele internationale verdragen vinden ze belangrijk, ook als die voor Nederland en de Nederlanders vrijwel altijd verkeerd uitvallen.

 2. ikweetwatikwil

  Dat we bedonderd worden weten we allang. Maar hoe lang nog.

 3. LifeBuddy

  De grenzen sluiten voor gelukzoekers en opvangen in afrika , waar ze de woestijn kunnen ontginnen en er een Grote Oase van kunnen maken. Dit is de enige manier om binnen zeer korte tijd de broeikasgassen kooldioxide CO2 op te laten nemen in bomen en bladeren, die de rijken blijven kappen over de Rug en gezondheid van onze kinderen.!!! 2 maanden geleden hebben ze heel de straat gerenoveerd, met nieuwe kozijnen. U weet het al, het waren HOUTEN kozijnen. Hoe extreem sLinks zit de VVD in elkaar.kots!!!

 4. Hamer Sikkel

  Die VVD-tuthola zou Wassenaar, Bloemendaal en Aerdemhout moeten dwingen om asielzoekers op te nemen ⁉️

  1. HenC

   In Wassenaar heeft deze exploitant van de vier expositie- en markthallen geen vrije ruimte liggen.
   Het was voor hen een leuke opvulling van de lockdown.
   Het betaalt goed per “vluchteling” per bed per dag zo’n 500 mensen in een markthal.
   Een leuk verdienmodel

 5. Re-al

  Grenzen dicht, tegen illegale massa-immigratie.

  NEXIT !

 6. Adriaen van Bergen

  In het Dublin akkoord staat duidelijk “eerste veilige land”. Dus terugsturen naar waar ze vandaan komen.
  Vluchtelingen die met het vliegtuig komen zijn sowieso geen vluchtelingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.