Afbeelding gemaakt met ChatGPT van OpenAI

19 miljoen bekers per dag weggegooid: het bewijs dat het ‘hergebruikbeleid’ compleet faalt

Binnenland25 jul , 15:15
Zónder enig gevoel voor realiteit heeft de overheid een duurzuchtig verbod op wegwerpbekers ingevoerd – zogenaamd voor het milieu. En wat blijkt? Elke dag verdwijnen er nog steeds 19 miljoen bekers en bakjes in het afval. De hele “duurzame transitie” blijkt wederom een farce. Regels waar niemand zich aan houdt, miljoenen aan belastinggeld en wéér extra betutteling waar niemand om vroeg.
Dit is wat er gebeurt als bureaucraten zonder praktijkervaring bepalen hoe de samenleving moet functioneren. De ambtelijke kaste in Den Haag en Brussel wil alles ‘herbruikbaar’ maken, maar heeft géén flauw benul van logistiek, gedrag, of economie. Het resultaat? Onuitvoerbare regels, halfslachtige uitzonderingen en exact het tegenovergestelde van wat men beoogt.
🟦 DDS krijgt geen cent van de overheid of het kartel. We leven van donaties van trouwe lezers zoals jij. 👉 Doneer via https://dds.backme.org – dan krijg je ook nog eens elke dag een exclusieve column in je inbox die we niet op DDS kunnen publiceren. 💶 Of maak een bedrag over naar: NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media

De waarheid: hergebruik is géén wondermiddel

We worden overspoeld met campagnes over ‘herbruikbare bekers’ alsof het de heilige graal is. Maar zelfs dat idee begint te wankelen. Recycling van karton blijkt meer water en energie te kosten dan gedacht. Veel ‘milieuvriendelijke’ bekers bevatten PFAS en plastic coatings. Dus zelfs als ze netjes worden ingezameld, kunnen ze vaak helemaal niet worden hergebruikt.
Dit hele beleid is gebouwd op een leugen. De kartelpolitiek doet alsof gedrag van burgers centraal staat, maar in werkelijkheid draait het allemaal om controle en symboliek. Een ‘bekerbeleid’ dat nauwelijks handhaafbaar is, uitzonderingen toestaat voor zorginstellingen, festivalorganisatoren laat doen wat ze willen, en afhankelijk is van gedoogconstructies? Dat is géén serieus milieubeleid. Dat is toneel voor de bühne.

Duurzaamheidswaan als politiek excuus

Wat écht speelt, is dat de overheid verplichtingen en kosten afwentelt op burgers en ondernemers. Je moet maar zelf je beker meenemen. Je moet zelf extra betalen voor iets wat vroeger vanzelfsprekend was. Je moet het systeem leren gebruiken. Ondertussen gaat de overheid vrolijk door met miljoenen verspillen aan beleid dat zelfs geen draagvlak heeft.
Volgens een evaluatie van het ministerie zou 80 procent van de consumenten positief staan tegenover hergebruik. Onzin. De praktijk laat iets anders zien: miljoenen bekers verdwijnen gewoon in de vuilniszak. En terecht. Want mensen willen geen belerende folders of QR-codes op hun koffiebeker. Ze willen gewoon gemak. En dat is precies wat deze overheid ze afpakt – onder een groen dekmantel van ‘verantwoordelijkheid’.

Kartelregels maken alles ingewikkelder – en duurder

En let op: dit soort beleid stopt niet bij bekers. Alles wordt straks ‘herbruikbaar’: verpakkingen, flesjes, zakjes, dozen, noem het maar op. Wat volgt is een massale bureaucratisering van het dagelijks leven. Meer regels. Meer toezicht. Meer boetes. Minder vrijheid. En altijd met het morele vingertje erbij.
Tegelijkertijd draait de industrie gewoon door. Multinationals kopen zich vrij. Supermarkten krijgen uitzonderingen. Grote festivals lappen de regels aan hun laars. De kleine ondernemer en de gewone burger zijn opnieuw de dupe.
🟥 Als jij wilt dat DDS blijft bestaan – als tegenmacht tegen de linkse media en Big Tech-censuur – dan hebben we jouw steun nú nodig. 👉 Ga naar https://dds.backme.org of doneer direct via: 💶 NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media Help ons het tweede deel van het jaar door. Vrijheid is niet gratis.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten
9 Reacties