img 20230504 192409

Activisten verstoren Dodenherdenking Breda met smakeloze teksten: “Maar 0,4% van alle Nederlanders zat in het verzet”

Binnenlandmei 05 2023, 15:00
Op 4 mei, de dag van de dodenherdenking, staan we stil bij de slachtoffers van oorlog en geweld. De herdenking is een moment van bezinning en respect, waarbij we ons realiseren hoe belangrijk het is om stil te staan bij de verschrikkingen die oorlog met zich meebrengt. Helaas werd de herdenking op verschillende plaatsen in Nederland verstoord.
Tijdens de dodenherdenking in het Valkenbergpark van Breda, die traditioneel om 20.00 uur plaatsvindt, werd de stilte van twee minuten opgeschrikt door een dronken man die luid begon te schreeuwen en beweerde dat hij als militair had gediend. Gelukkig wisten een agent en een omstander de man te overmeesteren en af te voeren. Dit was niet het enige ongepaste incident dat zich voordeed tijdens de herdenking. Zo waren er ook verschillende activisten die met smakeloze borden aanwezig waren op de bijeenkomst.
“Maar 0,4% van alle Nederlanders zat in het verzet”. Is te lezen op een van de borden. Of het bijzonder originele ”nooit meer fascisme” was ook te zien. De lokale media hebben er geen woord over gezegd of geschreven. Ook lokale politici zijn verdacht stil, enkel LPF-voorman Iwan Dienjes heeft (via Twitter) van zich laten horen: “4 mei 2023. Waar we de slachtoffers herdenken van toen en nu. Die alles gaven voor vrede en vrijheid. En dan..dit. 0,0% respect!”
In een reactie aan De Dagelijkse Standaard voegt Dienjes daar nog aan toe dat “4 mei een dag is die symbool zou moeten staan voor het herinneren en eren van onze helden. Helaas werd de herdenking zowel verbaal als non-verbaal verstoord. Gedurende de gehele ceremonie werden de aanwezigen met deze afschuwelijke teksten op kartonnen borden getolereerd en er werd niet op ingegrepen. Zelfs de media keek hier van weg. Beschamend en respectloos.” Aldus Dienjes.
Naast de ongeregeldheden in Breda vond ook in Rijswijk de nodige onrust plaats. Zo werd de herdenking ontsierd door een respectloze daad, waarbij een herdenkingskrans en bloemen in het water werden gegooid. De burgemeester van Rijswijk heeft haar afschuw en verontwaardiging uitgesproken over deze actie.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten