frits bosch column

- Frits Bosch - Diewertje Blok keert zich tijdens Dodenherdenking tegen identiteitsbeleid

Opiniemei 06 2023, 9:00
Dodenherdenking was indrukwekkend. “Dit nooit weer” klonk weer als vanouds. Mevrouw Diewertje Blok hield een indrukwekkende toespraak over haar familie tijdens de oorlog.
Diewertje Blok: “wat doe je met de onverdraagzaamheid nu, de onverdraagzaamheid om je heen. Mijn moeder werd joods door de oorlog. Ineens werd ze teruggebracht tot dat ene facet van de veelzijdige diamant die ze was… die ieder mens is. Ieder mens, ieder kind heeft een naam, een gezicht, een geschiedenis, een eigen verhaal. Maar hoe makkelijk brengen wij een mens terug tot dat ene kleine deeltje van dat verhaal. Het is mooi dit eens per jaar te bedenken, maar eigenlijk zouden dit soort vragen ons elke dag moeten bezighouden.”
Ik vind dit heel mooi gezegd van Diewertje Blok. Ze keert zich hier in feite frontaal tegen identiteitsbeleid van onze regering. Want identiteitsbeleid brengt de identiteit van een mens inderdaad terug tot dat ene facet van de diamant die een mens is. Dat kan gebaseerd zijn op geslacht, seksuele geaardheid, ras, herkomst of religie. Ieder mens heeft kent vele facetten. Identiteitsbeleid selecteert juist op dat ene facet dat past binnen de bestaande ideologie. Identiteitsbeleid brengt ieder mens terug tot de vermeende groep waartoe hij of zij zou behoren. Tijdens de oorlog was dat de joodse groep. Alle andere facetten zijn blijkbaar niet relevant want ze passen niet in de ideologie.
Steun DDS op BackMe: samen pakken we het mediakartel aan. Deze steun is heel nuttig in deze zware economische tijden. Steun ons dus! Dat kan met een groter of een kleiner bedrag... en help ons het partijkartel en het mediakartel te slopen.
Waaraan doet identiteitsbeleid ons denken? Aan de nazi’s die selecteerden op de joodse identiteit. Identiteitsbeleid selecteert op een stuk of vijf facetten van menszijn. Maar is in wezen even foutief. “Dit nooit weer.” Het gevaar komt dit keer uit een andere hoek en loopt niet op laarzen. Het schreeuwt wel in cancel culture en is buitengewoon onverdraagzaam. Het sluit mensen uit. De vrijheid van meningsuiting wordt aangetast. Onze samenleving is helaas amper meer een democratie te noemen. “Het zou ons iedere dag moeten bezighouden” .
Diewertje Blok’s toespraak was zeer indrukwekkend. Ze heeft gelijk, het gevaar zit dit keer onder ons.
Frits Bosch, econoom en socioloog. Tevens auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten