dh 10050 koningin maxima en koning willem alexander

Anti slavernij-demonstrant verstoort bezoek van de koninklijke famillie op Aruba

Binnenlandfeb 01 2023, 13:30
Kroonprinses Amalia, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn namens de koninklijke familie in het Caribische deel van het Koninkrijk om aandacht te vragen voor het slavernijverleden. Hun bezoek aan de Universiteit van Aruba werd onderbroken door een lokale politica.
De vrouw die actief is voor de lokale partij Pueblo Prome hield een vlag omhoog en zong een gospellied over de slavernij. De vrouw werd na haar protestactie al snel verwijderd uit de zaal waar ook de koninklijke familie bij aanwezig was. De vrouw, bekend als Gisele Sint Jago is naast politica ook masterstudent rechten. Omdat de vrouw student is aan de universiteit mocht ze om die reden aanwezig zijn in de zaal. Het doel van de vrouw was om een manifest te overhandigen aan koning Willem-Alexander. Zo meldt de NOS.
De vrouw wil dat de koning excuses maakt voor het Nederlandse slavernijverleden en wenst de vrouw herstelbetalingen voor nazaten van tot slaaf gemaakten te ontvangen. Ook wil de vrouw dat er wettelijk wordt vastgelegd dat slavernij een misdaad tegen de mensheid is.
Na lang twijfelen heeft de vrouw haar actie toch doorgezet. Ze had het aan niemand van te voren verteld, alleen de leider van haar politieke partij was op de hoogte. De vrouw woont 18 jaar op Aruba maar verbleef daarvoor wel 29 jaar in Nederland. Ze heeft daardoor kunnen ervaren hoe het slavernijverleden nog steeds zichtbaar is in de huidige maatschappij.
De actie van de vrouw was uiteraard te verwachten. Wanneer de koninklijke familie naar het Caribische deel van het koninkrijk afreist om excuses te gaan maken voor het Nederlandse slavernijverleden kun je je klok er op gelijk zetten dat er figuren zoals deze dame de kans aangrijpen om een of andere vage actie op touw te zetten.
De koning is op 1 juli ook aanwezig bij de Keti Koti herdenking in Amsterdam maar verwacht wordt dat de koning daar niet zijn excuses zal aanbieden voor het Nederlandse slavernijverleden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten