De betutteling zet verder door! Kabinet opent de aanval op fastfoodketens

Carlo van Remortel

Carlo van Remortel

De betutteling zet verder door! Kabinet opent de aanval op fastfoodketens

Het cancelen van alles wat leuk en lekker is zet nog even verder door. Het AD meldt dat het kabinet nu de aanval geopend heeft op de fastfoodketens en producten met te veel suiker. Zo krijgen gemeenten nu handvaten om nieuwe fastfoodketens te gaan verbieden. Met name in de buurt van scholen of plaatsen waar er al te veel van dat soort zaken gevestigd zitten. Ook marketing rondom producten met de veel suikers voor kinderen worden een stuk minder gezellig.

Gemeenten gaan voortaan zelf uitmaken hoeveel fastfoodketens er bij mogen komen en ze ook zelf gaan weren. Sterker nog, het kabinet wil het aantal huidige fastfoodketens gaan verminderen, al is daar voorlopig nog geen wetgeving voor. We kunnen ons dus op gaan maken voor nog meer betutteling en het verder cancelen van alles wat leuk is in het leven. Een hele klus, want het is ook nog niet eens duidelijk wat nou precies valt onder “fastfood”. Maar dat het er komt, of beter gezegd, dat het gaat verdwijnen is een ding wat zeker is. De verwachting is dan ook dat het vandaag door de ministerraad goedgekeurd zal worden.

Maar ook onze kinderen gaan hier de gevolgen van merken. Zo wordt de marketing gericht op kinderen ook aangescherpt. Een Donald Duck ijsje, een Dora koek of zelf speelgoedfiguurtjes die je als kind bijvoorbeeld kunt sparen bij de Chips is straks waarschijnlijk niet meer mogelijk. Dit alles moet er voor zorgen dat volwassenen maar dus ook kinderen gezonder gaan leven. Het kabinet wil met deze maatregelen er voorzorgen dat we volledig overgaan op “gezonde voeding”.

Het enige probleem waar tot op heden niet of nauwelijks over gesproken wordt is dat de ongezonde producten nog altijd vele male goedkoper zijn dan de “gezonde” producten. Zolang een zak chips goedkoper is dan bijvoorbeeld groenten en fruit zal het aanscherpen van de marketing niet veel helpen. Ook het verplaatsen of het verwijderen van fastfoodketens uit het straatbeeld gaat er niet voor zorgen dat mensen daar minder gebruik van zullen maken. Een broodje gezond is ook vaak duurder dan een hamburger van de MC Donalds.

Daarnaast werd vorige week ook nog eens duidelijk dat roken ook verboden gaat worden op plekken zoals speeltuinen en sportlocaties, de smaakjes voor vapes worden opgedoekt en het aantal verkooppunten van tabak flink wordt teruggedraaid. De betuttelingstrein van het kabinet draait op volle toeren en de vraag is dan ook waar dit gaat ophouden?

Lees meer over:
kabinet Verbod Fastfood

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties