20220228 Debat over situatie in Oekraïne Hoekstra 2

Kabinet stuurt geen afvaardiging naar wedstrijd tegen de Verenigde Staten

sportdec 02 2022, 13:00
Aanstaande zaterdag speelt Nederland tegen de Verenigde staten voor een plaats bij de laatste 8 van het WK in Qatar. Het ANP meldt dat er geen afvaardiging van de Nederlandse regering daarbij aanwezig zal zijn. Dat zei Minister Wopke Hoekstra vandaag aan het begin van de ministerraad.
Maar goed ook want na de complete aanfluiting van eerder deze week waarbij minister Helder er voor koos om met een karig speldje de ‘One Love’ (deug)campagne uit te dragen. Wat nota bene een initiatief is vanuit Nederland zelf, namelijk een actie opgezet door de KNVB. Daarmee is des te meer duidelijk geworden dat onze minister met een uitstraling van de gemiddelde huismoeder niet bepaald indruk heeft gemaakt in Qatar. De vraag is ook maar wat het bezoek überhaupt heeft opgeleverd voor Nederland.
Het wordt echter niet uitgesloten dat wanneer Nederland verder komt in het toernooi er alsnog een afvaardiging die kant op gaat. Als dat het geval zou zijn wordt er contact opgenomen met vertegenwoordigers van het land wat op dat moment de tegenstander is. Zo zegt Hoekstra: “Als men daar met een bepaalde delegatie komt, ook politiek, dan ligt het meer voor de hand dat je dat zelf ook doet.” Met andere woorden, we kijken eerst wel even wie de tegenstander wordt, wat het ons gaat opleveren en of het de moeite waard is om weer met zijn alle in het regeringsvliegtuig richting Qatar te vliegen. Maar als we de finale halen zal er een “serieuze afvaardiging komen” zegt Hoekstra. Want zo vervolgt hij: “Het wordt wel een keer tijd.”
Volgens Hoekstra was het optreden van minister Helder eerder deze week goed verlopen. Zo vindt hij dat de minister het “hartstikke goed gedaan” heeft. Het was volgens Hoekstra dan ook de bedoeling om een “bredere dialoog over een heleboel zaken” aan te gaan. Het ging vooral over de mensenrechten, maar een goed gascontract voor ons eigen land zat er klaarblijkelijk niet in.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten