shutterstock 2211098933

Demonstranten verstoren bezoek van Franse president Macron aan Universiteit van Amsterdam

Binnenlandapr 12 2023, 13:00
Eerder vandaag zijn een man en een vrouw aangehouden tijdens het bezoek van de Franse president Macron">Emmanuel Macron aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het Amsterdam Science Park. De politie meldt dat de man op Macron afrende en dat de twee Franse leuzen riepen. Het incident vond plaats tijdens het bezoek van Macron aan de universiteit waarbij ook Koning Willem-Alexander aanwezig was.
Het bezoek van Macron aan Nederland was bedoeld om de banden tussen Nederland en Frankrijk aan te halen en om te praten over economische samenwerking en klimaatverandering. Het is echter niet de eerste keer dat Macron te maken heeft met protesten en verstoringen tijdens zijn buitenlandse bezoeken. Eerder deze week werd een toespraak van de Franse president in Den Haag ook al verstoord door betogers.
De beveiligers van Macron reageerden snel op de man die op hem afrende. Zo'n zes beveiligers sprongen op hem toen hij in de buurt probeerde te komen van Macron en burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Een beveiliger hield daarnaast ook een hand voor de mond van de demonstrant. De man is later door vijf agenten afgevoerd. Het is nog niet duidelijk wat hij riep en waarom hij daar was.
De toespraak van dinsdag werd verstoord door betogers die de Franse president omschreven als de “president van geweld en hypocrisie”. Macron staat onder grote druk door de aanhoudende demonstraties in Frankrijk vanwege de pensioenwet die Macron er doorheen heeft gedrukt, zonder enige stemming in het parlement.
De aangehouden vrouw is ook gearresteerd vanwege het roepen van Franse leuzen. Het is nog onduidelijk wat haar exacte rol was in het incident. Beide demonstranten zijn aangehouden wegens verstoring van de openbare orde, meldt de politie. Het is afwachten wat de gevolgen zullen zijn voor de aangehouden demonstranten.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten