Afbeelding gemaakt met ChatGPT van OpenAI

Energieprijs straks elk kwartier anders: wat dit voor jouw rekening betekent

Binnenland18 jul , 15:00
Vanaf 1 oktober is het zover: de dynamische energieprijs wordt niet langer per uur, maar per kwartier aangepast. Dat betekent dat de prijs die je betaalt voor elektriciteit straks 96 keer per dag verandert. Klinkt als technologische vooruitgang? In werkelijkheid betekent dit vooral nóg meer complexiteit en nóg meer ongrijpbare dynamiek voor de gewone burger.

Wat is er aan de hand?

Steeds meer Nederlanders hebben een zogenaamd dynamisch energiecontract. Daarmee betaal je op elk moment van de dag precies wat de stroom op dat moment kost op de markt. Tot nu toe werd de prijs per uur vastgesteld, maar per 1 oktober verandert dat dus naar elke vijftien minuten.
De reden? Er is steeds meer ‘duurzame’ energie uit zonnepanelen en windmolens. Daardoor is het aanbod grillig. Om daar beter op te kunnen inspelen, moeten de prijzen volgens de Europese regels sneller worden aangepast.
Maar terwijl de Europese elite het heeft over ‘marktwerking’ en ‘evenwicht’, vragen veel Nederlanders zich af: wat gebeurt hier met onze controle, met onze stabiliteit, met onze zekerheid?

Vooruitgang of overbelasting?

Energiebedrijf Tibber omarmt als enige nu al volledig het nieuwe model. Andere leveranciers, zoals Zonneplan en ANWB Energie, blijven voorlopig gewoon de uurprijzen hanteren. En terecht, want de verschillen tussen kwartierprijzen en uurprijzen zijn op dit moment minimaal. Het enige verschil is dat kwartierprijzen het systeem nóg ingewikkelder maken.
Kijk, innovatie is prima. Niemand is tegen modernisering of verbetering van onze infrastructuur. Maar als dat gepaard gaat met ondoorzichtige modellen en prijsschommelingen die de gemiddelde Nederlander niet meer kan volgen – dan dient dat niet de consument, maar de controlezucht van technocraten.

Wat zijn de gevolgen?

Voor mensen met zonnepanelen kunnen deze nieuwe tarieven voordelig uitpakken, maar alleen als je actief bezig bent met het monitoren van de prijzen. Je moet dus als een boekhouder gaan plannen wanneer je de wasmachine aanzet of je thuisbatterij leeg trekt.
Voor wie geen zonnepanelen heeft? Die moet nóg alerter zijn. Want op piekmomenten – denk aan koude winteravonden – kunnen de prijzen door het dak gaan. En dan geldt: wie dan geen slimme technologie of kennis heeft, betaalt de prijs.
Kortom: de energiearmoede wordt niet opgelost, ze wordt geautomatiseerd.

Waar blijft de burger in dit verhaal?

Het blijft fascinerend hoe technologische vernieuwingen altijd verkocht worden als “positieve stappen”, terwijl het steeds de gewone burger is die zich moet aanpassen. Meer administratie, meer onzekerheid, meer stress.
We zien het keer op keer: of het nu gaat om belastingen, mobiliteit of energie – de middenklasse en werkende Nederlanders worden keer op keer opgezadeld met de lasten van het ‘groene’ beleid.
En straks? Dan krijg je geen vaste prijs meer voor je elektriciteit, maar een wiskundige puzzel die je elk kwartier moet oplossen. Absurd. Onnodig. En – eerlijk is eerlijk – gevaarlijk.

🟥 DDS MOET BLIJVEN BESTAAN – STEUN ONS!

Bij De Dagelijkse Standaard leggen we de vinger op de zere plek. Maar dat maakt ons géén vrienden bij Big Tech en de grote adverteerders. Sterker nog: we worden gesaboteerd.
🟥 Help ons het tweede halfjaar van 2025 door. Steun DDS via BackMe of maak direct een bijdrage over naar NL95RABO0159098327 t.n.v. Liberty Media.
💥 En let op: wie via BackMe doneert, ontvangt élke dag een extra column in de mailbox – zó scherp dat we hem niet op DDS kunnen publiceren.

Wat jij kunt doen

De energiemarkt verandert razendsnel. De controle verdwijnt, en wie niet oplet wordt de dupe. Houd jezelf goed geïnformeerd – én steun het vrije geluid.
🔌 Denk goed na voor je overstapt naar dynamische contracten. Wees kritisch. Stel vragen. En bovenal: laat je niet gijzelen door een energiesysteem dat vooral gebouwd lijkt te zijn om jou afhankelijk te maken.
En blijf DDS volgen – wij blijven wél waarschuwen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten
6 Reacties