shutterstock 1512654476

Foto en video! Donny Roelvink bekeert zich tot de islam: radicale moslims vieren feest

Binnenlandapr 20, 8:03
Donny Roelvink heeft zich bekeerd tot de islam. Dat heeft hij gisteravond zelf gezegd bij RTL Boulevard. Op diezelfde dag verschenen online filmpjes en video's van zijn publieke bekering, die plaatsvond in wat een extreem volle conservatieve moskee lijkt te zijn. Zijn bekering tot de islam wordt online gevierd door radicale en extreem conservatieve moslims. Bijvoorbeeld door Arnoud van Doorn.
Roelvink zit momenteel in Dubai en heeft geen zin om grote en lange interviews te geven over zijn bekering. "Ik ben hier zelf nog lerende in dus wil ik me in de media hier niet over uitlaten," zegt hij alleen.
Donny's broer Dave is ook bezig met de islam. In het geval van Donny begon dit allemaal omdat hij betrokken was bij een behoorlijk ernstig ongeluk. Dat gaf hem, zei hij eerder al in RealTalks van FunX-dj Fernando Halman, het gevoel "dat er iets hogers" moest zijn. Vervolgens keek hij dus niet naar mogelijk christelijke opties, maar naar de islam - wat hoogstwaarschijnlijk iets zegt over de mensen waarmee hij normaal omgaat.
Media hebben Dries Roelvink, de vader van Dave en Donny, natuurlijk gevraagd wat hij hiervan vindt, ook omdat Donny zelf publiekelijk nog geen commentaar wenst te geven. Daar is Dries niet van gediend. Volgens hem kan Donny "zelf beter kan uitleggen wat hij gelooft of niet gelooft." Het is dus niet aan hém om daar iets van te vinden. Of niet van te vinden.
Dat klopt natuurlijk totaal. Ieder mens heeft het recht om zijn geweten te volgen en om de religie (of niet) te volgen die hem in zijn ziel raakt, die zijn hart aanspreekt, en die zijn brein stimuleert. Daarbij kan het niet zo zijn dat een vader tekst en uitleg geeft over de keuzes van één van zijn kinderen (of twee).

"Sinds genocide duizenden bekeringen"

Donny's bekering tot de islam wordt online toejuicht door conservatieve en radicale moslims. Arnoud van Doorn, de voormalige PVV'er die in de jaren na zijn PVV-carriere moslim is geworden, juicht bijvoorbeeld op X dat volgens hem "duizenden jongeren in Nederland bekeerd" zijn tot zijn religie "sinds de Israëlische genocide in Gaza."
Vervolgens verwelkomt hij Donny en zegt hij te hopen "dat er maar meer mogen volgen."
Op videobeelden die online zijn gezet spreekt Donny Roelvink de Shahada uit. De Shahada is de islamitische geloofsovertuiging. Als je die uitspreekt met geloof en in het bijzijn van (twee) getuigen ben je volgens de islam 'officieel' moslim. De reactie van de aanwezigen is, na de Shahada, natuurlijk erg positief: zij zijn blij dat ze een nieuw lid van hun gemeenschap hebben.

Kritiek

Natuurlijk zijn er ook veel mensen die niet blij zijn met Donny's bekering (hoewel je zou denken dat het ze toch niet echt aangaat, zeker als ze zelf geen geloof hebben en dus ook niet kunnen denken dat hij zijn ziel verspeelt ofzo). Daarbij gaat het in sommige gevallen om kritiek op de islam als religie, en in andere gevallen juist op kritiek op Donny, als mens.
Svennus J. Max stelt bijvoorbeeld dat hij bepaald geen fan is van de islam als religie, "maar dit verdienen ze nou ook weer niet."
Twitteraar Flickr heeft kritiek op Donny én de islam. "Zogenaamd bekende Nederlandse mensen draaien helemaal door, ze weten van gekkigheid niet meer hoe ze aandacht kunnen krijgen! En dus bekeren ze zich tot de islam...."
Vervolgens vraagt hij: "Wordt snuifje Gordon de volgende?"
Dick Kraaij is er ook niet van onder de indruk, en vraagt zich af of Donny echt weet wat hij gedaan heeft:

Een 'sterk' geloof

Op X heb ik een langer verhaal gezet met mijn gedachten over deze bekering van Donny. Iedereen heeft het recht om zich tot welke religie dan ook te bekeren. Mensen ontwikkelen zich gedurende hun leven en kunnen op verschillende momenten tot verschillende conclusies komen. Donny beledigen of fel aanspreken vanwege zijn bekering slaat dan ook totaal nergens op.
Nee, mijn punt is in mijn post eerst en vooral dat we ons moeten afvragen: hoe kan het dat we steeds vaker zien dat jongemannen als Donny zich tot de islam bekeren op het moment dat ze ontdekken "dat er iets hogers" moet zijn en niet eens nadenken over bijvoorbeeld het schitterende katholicisme? Of - voor mijn part als het echt niet anders kan - het protestantisme? Waarom stappen ze over naar een ándere religie die een relatief kort bestaan heeft in onze cultuur? Het is bij deze jongens niet eens zo dat ze een islamitische vrouw hebben of in een islamitisch land wonen. Vaak, wonen ze in Nederland en hebben ze autochtone, Nederlandse partners. Dus dat kan géén rol spelen.
Die vraag moeten met name katholieken zichzelf stellen. Want nee, het kan niet gaan om 'regels' en strengheid. Het katholicisme kent zeker regels en is redelijk 'streng.' Maar dat geldt zeker ook voor de islam. Sterker nog, voor jongens als Donny is dat vaak reden om de islam serieus te nemen.
Kan het zijn dat ze regels niet vervelend vinden, maar juist mooi en goed? Omdat ze zijn opgevoed in een hedonistische samenleving? En dat daar nog eens bijkomt dat moslims overduidelijk heel trots zijn op hun religie, terwijl christenen (ook katholieken!) zich juist lijken te schámen?
Je ziet online dat Donny bekritiseerd wordt en dat hem de maat wordt genomen. Dat is ronduit achterlijk. In plaats van hem te beledigen moet je je afvragen: waarom doet hij dit, en waarom doen steeds meer Néderlandse jongemannen dit? Waar zijn ze naar op zoek, en wat levert de islam hen op? En hoe kan het dat zij niet eens aan het katholicisme dénken als ze hiermee bezig zijn?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten