20220125 tweede kamer rob jetten d66 4

Groningen verzet zich tegen 'brute belastingverhoging' op energie door minister Jetten: "Nog niet zonder fossiele brandstoffen!"

Binnenlandjun 15 2023, 12:00
Het nieuws dat de provincie Groningen zich verzet tegen de voorgestelde belastingverhoging op energie door minister Rob Jetten (D66) doet ons deugd. De provincie Groningen is van mening dat bedrijven nog niet zonder fossiele brandstoffen kunnen en dat er onvoldoende alternatieven voorhanden zijn meldt de NOS.
Volgens de brandbrief die de provincie aan de energieminister heeft gestuurd, ontbreekt het momenteel aan een levensvatbaar alternatief voor gas en kolen. Hoewel er wordt gewerkt aan warmte- en waterstofnetwerken, zijn deze op dit moment nog niet operationeel en kunnen bedrijven er dus geen gebruik van maken.
Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol van Groningen benadrukt in een interview met RTV Noord dat het onredelijk is om belastingen massaal te verhogen terwijl bedrijven wel willen investeren in alternatieve energiebronnen, maar hier momenteel simpelweg niet de mogelijkheden voor hebben. Hij noemt de voorgestelde belastingverhoging dan ook een 'brute belastingverhoging', die grote gevolgen kan hebben voor de bedrijven in de regio, zoals die in industriegebied Eemshaven.
Het verzet van de provincie Groningen tegen de belastingverhoging wordt ondersteund door eerdere bezwaren van werkgeversorganisaties. Zij stellen dat de voorgenomen belastingverhoging enkel werkt als ondernemers een alternatief hebben, wat op dit moment vaak nog niet het geval is. MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof benadrukt dat het verhogen van de belastingen slechts leidt tot een lastenverzwaring voor ondernemers, zonder dat dit de klimaatdoelen dichterbij brengt.
Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW voegt hieraan toe dat het verhogen van de belasting op gas terwijl bedrijven nog niet volledig kunnen overstappen naar andere energiebronnen, resulteert in hogere kosten voor consumenten of verplaatsing van CO2-uitstoot naar het buitenland. Dit doet afbreuk aan de inspanningen van bedrijven die juist bezig zijn met vergroening en investeringen doen om dit te bewerkstelligen.
Help DDS deze moeilijke tijden door te komen. Help ons een vuist te maken tegen de mainstream media én tegen het partijkartel. Strijd zij aan zij met ons. Doneer op BackMe en strijd zij-aan-zij met DDS tegen het de globalistische elites.
Het verzet van Groningen en de steun van werkgeversorganisaties laten zien dat er nog een lange weg te gaan is voordat bedrijven volledig kunnen overschakelen naar duurzame energiebronnen. Het is van belang dat er realistische en haalbare alternatieven beschikbaar zijn voordat er sprake kan zijn van een belastingverhoging op fossiele brandstoffen. Het debat blijft vrolijk voortduren, waarbij gezocht wordt naar een evenwicht tussen groene doelen en economische realiteit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten