dh 10533 beatrix

Illegaal teakhout op de Groene Draeck: een koninklijke controverse

Binnenlandjul 29 2023, 12:00
Het zeiljacht van Prinses Beatrix, de Groene Draeck, is onlangs opgeknapt met teakhout uit Myanmar, een bron van controverse. Ondanks sancties en importverboden blijft dit hout Nederland binnenkomen, wat bijdraagt aan de financiering van de militaire junta in Myanmar.
Tijdens de renovatie van de Groene Draeck is dit betwiste teakhout gebruikt. De import ervan is sinds 2007 verboden vanwege de schending van mensenrechten en ontbossing in Myanmar. De Rijksvoorlichtingsdienst erkent dat teakhout is gebruikt, maar stelt niet te weten waar het hout precies vandaan komt. Organisaties zoals Milieudefensie hebben kritiek geuit op het feit dat belastinggeld is gebruikt voor deze renovatie.
Drie ervaren dekkenbouwers zijn ervan overtuigd dat dit teakhout uit Myanmar is, gebaseerd op de jaarringen in het hout. Myanmar is het enige land ter wereld dat nog wilde teakbomen uit het oerwoud kapt en exporteert. Deze bomen groeien veel langzamer dan die op plantages, wat te zien is aan de dicht op elkaar liggende jaarringen.
De renovatie van de Groene Draeck is betaald uit de begroting van het ministerie van Defensie, dat hiervoor jaarlijks 87.000 euro reserveert. Dit is dus belastinggeld. De extra kosten die bij deze renovatie naar voren kwamen, zijn door Beatrix zelf betaald.
Het is opmerkelijk dat het schip van het voormalig staatshoofd vorig jaar met teakhout uit Myanmar is bekleed, gezien de overheid de afgelopen jaren pogingen heeft gedaan om de import van dit materiaal te bestrijden. Organisaties zoals Human Rights Watch en Milieudefensie vinden het schandalig dat er publieke middelen zijn gebruikt om een zwaar gesanctioneerde houtsoort op het koninklijke schip te leggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten