Invloedrijke leerstoel belastingrecht werd bekostigd door... de Belastingdienst

Invloedrijke leerstoel belastingrecht werd bekostigd door... de Belastingdienst

Het is eigenlijk nauwelijks te bevatten, maar de Belastingdienst heeft een grote financiële bijdrage geleverd aan een leerstoel "Belastingrecht" aan de Rijksuniversiteit Leiden. In tien jaar tijd doneerde de Dienst meer dan 400.000 euro aan de leerstoel van Rex Arendsen. Lief he?

Nieuwsuur heeft zich gisteren gebogen over de financiering van een bijzonder invloedrijke leerstoel aan de Rijksuniversiteit Leiden. De hoogleraar om wie het gaat is Rex Arendsen. Zijn expertise: belastingrecht.

Volgens hemzelf én de universiteit wordt de leerstoel (grotendeels) gesponsord door het Belasting en Douane Museum in Rotterdam. Zo leuk. Geweldig. Wat een initiatief.

Maar wat Arendsen en zijn werkgever niet vertellen is dat er nóg een (grotere) sponsor bij betrokken is. De Belastingdienst. Die heeft in tien jaar tijd maar liefst 425.000 euro bijgedragen "aan de kosten van de leerstoel."

Let wel, terwijl hij geld ontving van de Belastingdienst (en dus van de Staat) moest Arendsen onderzoek doen "naar belastingrecht en ICT." Zoals Nieuwsuur stelt, "dat gaat onvermijdelijk ook over zijn stille sponsor, de Belastingdienst."

En dat is nog niet eens alles. Oh nee. Want Arendsen heeft om nog meer redenen een goede vriend van de dienst. Tot zijn aanstelling als hoogleraar was hij namelijk een hoge ambtenaar bij de Belastingdienst, en zelfs nu nog blijkt hij er een "werknemer" van te zijn.

Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!

"Ook dit dienstverband vermeldt hij niet volgens de regels," stelt Nieuwsuur. "De Rijksuniversiteit Leiden maakt zijn salaris over naar de Belastingdienst, en die betaalt dat vervolgens aan hem uit. De Belastingdienst heeft ook een vaste vertegenwoordiging in het bestuur van het sponsorende museum, en kan ook op die manier meebeslissen over het geld voor de bijzondere leerstoel van Arendsen."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer