shutterstock 1658113744 1

Leefbaar Rotterdam woedend over houding Erasmus Universiteit in Israël-debat

Binnenlandmei 10, 16:00
Leefbaar Rotterdam heeft felle kritiek geuit op de Erasmus Universiteit vanwege hun reactie op de voortdurende protesten tegen de academische banden met Israëlische instellingen. De partij beschuldigt de universiteit van een 'laffe houding' en appeasement richting een radicale minderheid die de academische vrijheid bedreigt.
Recentelijk stuurde de Erasmus Universiteit een e-mail aan haar studenten en medewerkers waarin zij uitleg gaf over haar banden met verschillende Israëlische universiteiten. In deze e-mail betuigde de universiteit begrip voor de roep van studenten en academici om de banden met Israëlische instellingen te herzien of zelfs te verbreken. Volgens Leefbaar Rotterdam getuigt deze stap van een zorgwekkende toegeeflijkheid aan een kleine groep activisten die de academische wereld willen politiseren.
De Rotterdamse partij is bijzonder ontstemd over het feit dat de universiteit in haar communicatie suggereert dat de samenwerkingen met Israëlische instellingen heroverwogen worden, iets wat volgens hen neerkomt op het 'voor de bus gooien' van gewaardeerde academische partners uit vrees voor controverse. Dit zou een gevaarlijk precedent scheppen, waarbij academische samenwerkingsverbanden onderhevig zijn aan de grillen van politiek activisme in plaats van gebaseerd te zijn op wetenschappelijke verdiensten en wederzijds voordeel. Wat de Erasmus Universiteit hier heeft gedaan zien veel mensen ook als een Niet-Joodverklaring,
Verder bekritiseert Leefbaar Rotterdam de universiteit voor het verstrekken van een lijst van samenwerkingsverbanden met Israëlische organisaties in de e-mail, wat de partij ziet als een onderdanige poging om tegemoet te komen aan de druk van pro-Palestina activisten. Zij zien dit als een directe ondersteuning van een agenda die niet alleen anti-Israël is, maar ook potentieel schadelijk voor de internationale reputatie en de academische integriteit van de universiteit.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we KLAAR met spelletjes van het KARTEL én van extreemlinks. Jij ook? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en sta zij aan zij met ons tegen deze geschifte situatie in ons land!
Met geplande pro-Palestina protesten die roepen om een volledige breuk met Israëlische academische instellingen, staat de Erasmus Universiteit op een kruispunt. Zal zij vasthouden aan haar academische principes of zal zij zwichten onder druk van activistische groepen? Leefbaar Rotterdam maakt duidelijk dat zij sterk gekant is tegen elke vorm van politieke beïnvloeding die de academische vrijheid in gevaar brengt en roept de universiteit op om standvastig te blijven in het verdedigen van haar internationale samenwerkingsverbanden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten