117048243 7cc6bb0b87 c

Levenslang geëist voor verdachten in zaak misdaadjournalist Peter R. de Vries

Binnenlandjan 31 , 20:00
Op woensdagochtend werden flinke strafeisen uitgesproken tegen de negen verdachten die betrokken zouden zijn bij de moord op Peter R. de Vries, volgens het Openbaar Ministerie (OM). Voor de vermeende schutter, chauffeur en moordmakelaar werd de hoogst mogelijke straf geëist: levenslang. De officier van justitie benadrukte de enorme schok die de moord teweegbracht in de samenleving en het onmeetbare verdriet voor de nabestaanden.
De moord op Peter R. de Vries veroorzaakte niet alleen onpeilbaar leed voor zijn partner, kinderen en voormalige echtgenote, maar ook een ongekend grote schok in de samenleving, zo stelde het OM in de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam. De hoogste strafeis van levenslang werd uitgesproken voor de vermeende schutter Delano G. (24) en chauffeur Kamil E. (37), waarvoor eerder al levenslang was geëist in 2022.
Het OM beschuldigt 'moordmakelaar' Krystian M. van een sleutelrol, waarbij hij als schakel fungeerde tussen de opdrachtgever en de uitvoerders. M. zou foto's van De Vries hebben gestuurd met de boodschap: 'Deze hond moet je hebben', waardoor ook hij de hoogst mogelijke celstraf kreeg opgelegd. Andere verdachten, waaronder 'filmers' Gerower M. (27) en Erickson O. (29), die de zwaargewonde De Vries filmden na de aanslag, werden geconfronteerd met een eis van 21 jaar cel.
Konrad W., die aanvankelijk de beoogde schutter was maar zich terugtrok op de dag van de aanslag, kreeg een gevangenisstraf van zeventien jaar opgelegd. Een groep Antillianen, waaronder Divainy K. (30) en Ludgardo S. (35), die betrokken waren bij de voorbereiding, hoorde eisen van respectievelijk acht jaar en vier maanden, en veertien jaar cel.
Christopher W. (28), die toevallig werd gearresteerd vanwege een openstaande gevangenisstraf, ontsnapte aan een zwaardere strafeis. Het OM eiste drie jaar cel voor zijn rol in de voorbereiding van de aanslag. Zeven van de negen verdachten zouden deel uitmaken van een organisatie die ernstige geweldsdelicten op bestelling pleegde. Het OM benadrukte het motief voor de moord op De Vries: zijn rol als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengo-proces. De aanslag op De Vries werd beschouwd als de derde in een reeks aanslagen op de rechtsstaat, volgens het OM.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten