shutterstock 515326441

COA voert druk uit op gemeenten om proactief te handelen in asielopvang

Immigratiejan 31, 19:00
Met het vaststellen van het aantal benodigde opvangplekken voor asielzoekers door provincies en gemeenten, roept het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gemeenten dringend op om proactief actie te ondernemen. Hoewel officieel de deadline voor provincies en gemeenten tot 1 november is gesteld om gezamenlijk een oplossing te vinden op basis van de spreidingswet, benadrukt COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker dat 2024 een overgangsjaar zal zijn op weg naar een stabiel opvanglandschap.
Hij doet een beroep op gemeenten om niet te wachten op het verdeelbesluit, maar nu al samen te werken aan de toekomst van asielopvang. Schoenmaker benadrukt de noodzaak van spoedige realisatie van (nood)opvanglocaties, het verlengen van de looptijd van bestaande locaties en het transformeren van noodopvanglocaties naar duurzame locaties.
Schoenmaker wijst erop dat 2024 als een overgangsjaar wordt beschouwd, maar benadrukt dat er nog geen stabiel opvanglandschap is bereikt. Gemeenten en provincies hebben tot 1 november de tijd om een verdelingsplan op te stellen, waarna de staatssecretaris van Justitie deze voor 1 januari zal beoordelen. Tot juli 2025 hebben ze de gelegenheid om opvanglocaties te ontwikkelen. Indien provincies geen passend voorstel presenteren, kan de staatssecretaris via een verdeelbesluit gemeenten dwingen om opvang te regelen.
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS zijn we klaar met ALLE kartelspelletjes. Het is tijd voor een Realistisch en Conservatief kabinet. Niet overmorgen. Niet volgende week. Maar VANDAAG. Denk jij. daar net zo over? Steun ons dan! Doneer aan DDS via BackMe en help ons elke dag weer te pleiten voor een rechts kabinet dat ons land rédt!
Het COA waarschuwt echter dat, ondanks inspanningen, het lastig kan zijn om tegen het einde van dit jaar de beoogde 30.500 nieuwe opvangplekken te realiseren. Op basis van de huidige situatie wordt verwacht dat dit voor 10.000 tot 20.000 plekken een uitdaging kan vormen, waardoor het theoretisch mogelijk is dat pas in juli van het volgende jaar voldoende opvangplekken beschikbaar zullen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten