shutterstock 1173152773

Nationale trend: Toename gewelddadige overvallen door jongeren

Binnenlandnov 11 2022, 11:00
Vorige week schreven wij er al over dat er in Rotterdam een flinke toename is van het aantal jongeren dat voor geweldsdelicten zijn aangehouden. Dit blijkt dus een nationale trend te zijn. De Telegraaf schrijft dat dit jaar al twaalf 13-jarigen op voor het plegen van gewelddadige berovingen zijn opgepakt.
Het gaat dus geweldig in Nederland met de criminaliteitscijfers onder jongeren. Uit cijfers die De Telegraaf opvroeg bij de Nationale Politie blijkt dat er een zorgwekkende stijging is van het aantal gewapende overvallen door jonge tieners ten opzichte van vorig jaar. Het aantal opgepakte 13-jarige overvallers verdubbelde naar twaalf en in de leeftijdscategorie van 13 tot 17 jaar werden tot dusver in 2022 ruim een kwart meer verdachten gepakt voor overvallen dan in het afgelopen jaar: 84 tegen 66. In nog geen twee jaar tijd pakte de politie 150 verdachten jonger dan zestien jaar op.
We zijn er nog niet. Een analyse van de overvalcijfers leert dat het aandeel minderjarigen onder de overvallers steeg van 25 procent in 2017 naar ruim 35 procent dit jaar. Het totaalaantal opgepakte verdachten voor overvallen daalde van 965 in 2017 naar 482 dit jaar. Vorig jaar waren het er 611. Met nog bijna twee maanden te gaan verwacht men dat het jaarcijfer uiteindelijk nog fors hoger zal uitvallen.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Kunnen deze jongeren uit groeien tot de nieuwe penoze van Nederland? „Deze jonge overvallers kunnen in korte tijd uitgroeien tot zware criminelen. Ze stijgen niet langzaam op de ladder met één soort criminaliteit, maar plegen al op jonge leeftijd geweld en worden actief in de drugshandel. We moeten ons vooral richten op preventie. Voorkomen dat ze in de criminaliteit belanden,” zegt Jos van der Stap, landelijk overvalcoördinator van de politie. Het is wel opmerkelijk dat de politie met geen woord rept over een mogelijke daderomschrijving. We kunnen er dus bijna vanuit gaan dat de jonge daders uit de getto's van de grote steden komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten