Rotterdam wordt overspoeld door geweld: nu al meer schietpartijen en explosies dan in heel 2021!

Rotterdam wordt overspoeld door geweld: nu al meer schietpartijen en explosies dan in heel 2021!

Rotterdam is bezig in een rap tempo te verpauperen net als heel Nederland. De vraag is weet het nieuwe college met Leefbaar Rotterdam erin dit tij te keren? Er zijn nu al meer schietpartijen en explosies in de stad en omgeving dan in heel 2021. De daders zijn vooral jongeren onder de 23 de politie maakt zich daarover terecht zorgen.

Het Leefbaar raadslid Caroline Aafjes-van Aalst vindt het bizar dat burgemeester Aboutaleb niet wil spreken over een tsunami van geweld. De cijfers liegen er anders niet om. Het aantal explosies zijn verdubbeld, van 12 in 2021 naar 24 in 2022. Het aantal schietpartijen is ook flink gestegen. Over heel 2021 waren het er 105 en tot en met september dit jaar waren het er al 100. Het loopt dus de spuigaten uit. Het is daarom ook een schande dat een burgemeester dit loopt te bagataliseren.

De politie spreekt bij RTV Rijnmond niet over een geweldsexplosie of onderwereldoorlog, maar vindt het wel zorgwekkend en vaak speelt ruzie om drugs een hoofdrol. “Het kan gaan over een schuld op verdovende middelen die nog ingelost moet worden en dan zet je zo een punt”, zegt portefeuillehouder excessief geweld bij de eenheid Rotterdam-Rijnmond.

“Hoe jonger de dader, hoe groter de kans op een vergissing”, is de analyse van Hoek. En dat is wat de politie ziet gebeuren, steeds meer jongeren worden geronseld voor een afpersingsopdracht. “We zien meer amateurisme. En dat komt vooral door de jeugdigen die een klus uitvoeren en daarbij fouten maken. Dat vergroot de kans dat willekeurige Rotterdammers het slachtoffer worden”, waarschuwt Hoek.

De onderwereld zet eigenlijk kindsoldaten in om hun vuile klusjes op te knappen. Zo moet je deze jongeren echt zien. Helemaal als je de cijfers ziet hoeveel jongeren als verdachte zijn aangehouden. Dit jaar zijn er 123 verdachten aangehouden voor geweldsincidenten. Ruim veertig procent is jonger dan 23 en zeven procent is zelfs jonger dan 18 jaar. Niet eerder lag dit percentage zo hoog. Ook het aantal jongeren onder de 18 jaar dat betrokken is bij geweld, groeit. “Dat zijn zorgelijke ontwikkelingen”, zegt portefeuillehouder jeugd bij de eenheid Rotterdam-Rijnmond Wietske Straathof.

(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Dat er iets moet gebeuren dat is duidelijk. Je kunt dit zoals Ahmed Aboutaleb dit niet in de wind slaan met de opmerking dat overdrijven ook een kunst is. Bij zo'n opmerking kun je je wel afvragen of de houdbaarheidsdatum van burgemeester Aboutaleb niet verlopen is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties