arbeidsongeschikt dagelijksestandaard

Nederland piept, kraakt en brokkelt af: 'Personeelstekort duurt nog wel 30 jaar'

Binnenlandmei 16 2022, 15:14
Er is een groot personeelstekort in de zorg, het onderwijs, bij de NS en kennelijk zelfs bij het toezicht op verkeerstunnels. Deskundigen beweren dat het personeelstekort in Nederland nog wel dertig jaar kan duren, zelfs als er flink wordt ingegrepen.
Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt aan de Tilburg University, meent dat er een ontregeling of zelfs ontwrichting van de samenleving op kan treden door alle tekorten op de arbeidsmarkt en de gevolgen die dat met zich meebrengt. Dat zegt hij tegen RTL Z.
Volgens hem is de grootste oorzaak van de problemen de aanhoudende vergrijzing. Het effect van de coronacrisis en het uitkleden van de zorg versterken dat effect natuurlijk alleen maar.
Het probleem is ook niet zomaar op te lossen. Verschillende sectoren zouden gedeeltelijk kunnen worden geautomatiseerd en arbeidsmigranten zouden ook een deel van het probleem op kunnen lossen. Verder zou er nog ingezet kunnen worden op om- en bijscholing. Maar zelfs dan hebben we nog zeker decennia last van personeelstekorten, waar we allemaal last van zouden kunnen krijgen.
Wilthagen verklaart een deel van het probleem bij het feit dat Nederlanders veel meer waarde hechten aan vrije tijd, waardoor veel belangrijk werk blijft liggen. Het is echter maar de vraag of dat zo is, want veel mensen zijn best wel bereid om flink wat uren te werken. Het probleem is alleen dat dit veel minder loont!
Inzetten op arbeidsmigranten zou dat probleem juist alleen maar versterken, omdat er dan meer geconcurreerd wordt op loon. Het aanbod van beschikbare arbeid gaat dan omhoog, terwijl de vraag gelijk blijft. Zet je daar volledig op in dan krijg je heel veel meer arbeiders die voor een groot deel geen volledige werkweek willen draaien. Dan zit je over een paar jaar gewoon weer met hetzelfde probleem, alleen treft het dan nóg meer mensen.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Dat samen laten gaan met meer automatisering, iets waar veel sectoren echt wel naartoe bewegen, dan verklein je de vraag naar arbeid aanzienlijk. Dat zorgt ervoor dat er nóg meer geconcurreerd zal worden op loon. Het lijkt er dus op dat we in de knel zitten.
Misschien zit de oplossing juist wel in het beter belonen van 'belangrijk werk' en prioriteit geven aan dergelijke sectoren. In de praktijk betekent dat gewoon dat er heel veel onzinbedrijfjes zullen moeten verdwijnen, plat gezegd: iets minder nagelstudio's en iets meer zorgpersoneel en onderwijzers.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten