20775048531 b3c5fc7063 c

Nederlanders worden beduveld: krijgen absurd weinig voor teruggeleverde stroom

Binnenlandmei 03 2022, 15:18
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat klanten met zonnepanelen vaak een belachelijk laag tarief krijgen voor stroom die zij terugleveren aan energieleveranciers. Het lijkt helemaal nergens op!
Tot 2014 was vastgelegd dat minimaal 70 procent van het kale leveringstarief een redelijke vergoeding was. Maar omdat er een nieuwe Energiewet aankomt, wacht men met het vastleggen van een percentage. Energieleveranciers maken daar kennelijk héél handig gebruik van.
Van de dertig door de Consumentenbond energieaanbieders, halen veertien die 70 procent terugleververgoeding niet. Zes aanbieders betalen zelfs minder dan 15 procent van het kale leveringstarief. "EnergyZero en DGB Energie betalen het slechtst: hun vergoeding voor zonnestroom bedraagt slechts 7% van het leveringstarief. Van de grote leveranciers betaalt Essent het slechtst: 11% van het leveringstarief", meldt De Telegraaf.
Als de zon in een jaar redelijk schijnt dan scheelt het zonnepaneelbezitters makkelijk 600 euro per jaar aan misgelopen vergoeding. Het lijkt werkelijk helemaal nergens op dat die mensen zo hard worden genaaid! Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, raadt dan ook aan om goed te kijken bij welke aanbieder men een contract aangaat en ook vooral om aanbieders met elkaar te vergelijken.
Dit laat wel weer zien wat voor een zwendel die verduurzaming eigenlijk is. Het kabinet zou eigenlijk toe moeten juichen dat mensen hun stroom terugleveren aan het net en daarvoor worden beloond. Zo'n tarief had makkelijk en snel afgesproken kunnen worden. Maar nee, eerst worden burgers zonnepanelen aangepraat met een leuke terugverdientijd en vervolgens worden ze eigenlijk keihard (legaal!) beroofd.
Goed nieuws! DDS heeft nu een eigen app voor iPhone en iPad, en voor Android-toestellen. Download de app gratis en voor niets in de AppStore of in Google Play voor Android, en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Oh, en als je de app hebt gedownload, laat dan even een 5-sterren recensie achter alsjeblieft. Dat is enorm belangrijk!
Moet je nagaan: energieleveranciers kregen eigenlijk al 30 procent korting op teruggeleverde stroom en dan flikken ze het om de boel voor pakweg 90 procent korting te kopen (en weer voor de volle mep te verkopen).

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten