9758009243 604c43faf4 c

Inspectie concludeert: het is nog steeds een rommeltje bij de IND rondom asielaanvragen

Politiekmei 03 2022, 15:00
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid nog steeds onvoldoende geld en personeel om asielaanvragen goed te kunnen beoordelen. Het kabinet heeft dus niets gedaan om de problemen daar te verhelpen.
Een vorig Rutte-kabinet kwam ooit op het idee om de IND wat verder uit te kleden, zodat de procedures voor asielaanvragen langer zouden duren. 'Dat zal de asielzoekers wel ontmoedigen om naar Nederland te komen', dacht men toen. Liep dát even anders!
De ervaren medewerkers kwamen om in het werk omdat de asielzoekers maar binnen bleven stromen. Dit leidde uiteindelijk tot vele rechtszaken, omdat advocaten namens asielzoekers dwangsommen begonnen te eisen. Het hele idee van het kabinet blies dus op in hun gezicht.
Om die dwangsommen de kop in te drukken probeerde men via een wet dit te omzeilen. Die wet bleek niet helemaal in de haak, dus dat ging hem ook niet worden. Daarnaast zette het kabinet in op het aannemen van nieuw personeel, om de asielprocedures weer enigszins te kunnen versnellen. Dát heeft er weer toe geleid dat de (resterende) ervaren medewerkers meer tijd kwijt zijn met het opleiden en begeleiden van nieuw personeel, waardoor de asielprocedures alsnog niet sneller werden afgehandeld.
En als klap op de vuurpijl konden de nieuwe medewerkers lang niet altijd goed worden ingewerkt, waardoor ze zeer waarschijnlijk niet kritisch genoeg naar asielaanvragen hebben gekeken, waardoor onterechte aanvragen toch zijn goedgekeurd. Het was dus al een gigantische bende bij de IND en die is alleen maar groter geworden.
De Inspectie concludeert nu dat er eigenlijk nauwelijks iets is veranderd de afgelopen tijd en dat de problemen dus nog steeds bestaan, zo niet groter zijn geworden. Dat meldt de NOS. De achterstand van 15.000 zaken vorig jaar zomer is grotendeels ingelopen, maar de wachttijden lopen al weer op.
Omdat het kabinet druk bezig is met gaten in de begroting op te vullen en sowieso al niet echt prioriteit geeft aan het Nederlandse asielbeleid, biedt dat nou niet bepaald hoop voor snelle verbetering. Het is eigenlijk gewoon één groot drama en het kabinet heeft dat veroorzaakt en verergerd.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten