26365929551 59ab487e66 c

Niet-bezwaarmakers van onterecht geheven vermogenstaks kunnen volgens juristen fluiten naar hun geld

Binnenlandnov 07 2022, 12:00
De Hoge Raad heeft vorig jaar geoordeeld dat de belasting in box 3 sinds 2017 onrechtmatig was. Het biedt belastingbetalers die geen bewaar maakten tegen de heffing geen compensatie. Juristen  achten de kans klein dat zij alsnog geld terugkrijgen door naar de rechter te stappen. Daar ben je lekker mee.
Sinds vrijdag krijgen niet-bezwaarmakers een herkansing voor teruggave van de heffing. Juristen achten de kans klein dat dit werkelijk iets zal opleveren. 'De kans dat niet-bezwaarmakers alsnog compensatie krijgen voor te veel betaalde belasting grenst aan nihil', zegt hoogleraar belastingrecht Philippe Albert. Oud-raadsheer van de Hoge Raad Bernard Bavinck denkt er net zo over: 'Voor niet-juristen is het onbevredigend dat niet-bezwaarmakers geen rechtsherstel krijgen, maar voor juristen is dat logisch. Zo staat het nu eenmaal in de wet.' Beide heren zeggen dit in het FD
Een verzoek om ambtshalve vermindering moet binnen vijf jaar na het betreffende belastingjaar zijn ingediend. Voor 2017 verloopt die termijn op 31 december aanstaande. Het besluit is juridisch kansloos volgens veel juristen, omdat het besluit stamt uit 2015. Dit besluit geldt enkel voor de jaren 2015 en 2016, niet voor de jaren erna. Voor 2017, 2018 en 2019 heeft de staatssecretaris namelijk nieuwe besluiten genomen. Die besluiten hebben voorrang en daarin staat dat je tijdig bezwaar moet hebben gemaakt om rechten te kunnen ontlenen aan een massaal bezwaarprocedure.
(Artikel gaat verder onder de oproep ons te steunen in deze barre tijden)
Een oproep van de redactie: door de coronacrisis, de energiecrisis, de inflatiecrisis ´én de koopkrachtcrisis heeft DDS het ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Econoom Lex Hoogduin vindt dat een fatsoenlijke/betrouwbare overheid deze kwestie niet moet juridiseren. Maar dat de overheid het onrechtmatig verkregen geld gewoon zo snel mogelijk terug moet geven aan de burger. Alleen weten we dat de kabinetten van Rutte niet uitblinken in betrouwbaarheid en fatsoen. Als zij de burger kunnen benadelen dan zullen zij dit niet nalaten. Je kan dus fluiten naar je compensatie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten