shutterstock 313056677

Terugkerend argument voor verbod op consumentenvuurwerk: gigantische toename van fijnstof tijdens oud en nieuw

Binnenlandjan 02 2023, 9:00
Het is niet nieuw dat de tegenstanders van vuurwerk argumenten zoeken om de jaarlijkse consumentenvuurwerktraditie te verbieden. Dus brengen ze weer een overtuigend argument in: de hoeveelheid fijnstof die tijdens oud en nieuw wordt uitgestoten.
Volgens het AD werd er in 2020, het laatste "normale" jaar voor de corona-pandemie, 2,5 miljoen kilogram fijnstof uitgestoten door vuurwerk. Dat is ongeveer 7% van de totale uitstoot door verkeer, industrie en landbouw in een heel jaar. Om dit in perspectief te plaatsen, is dat ongeveer evenveel als al het autoverkeer in Nederland in zeven maanden uitstoot aan fijnstof, volgens een woordvoerder van het RIVM. Dit laat ook weer zien dat het autoverkeer zó schoon is, dat milieu zones, laat staan aanscherping daarvan voor diesels, volslagen overbodig zijn. Met een moderne diesel rijdt je de vuurwerklucht én de fijnstof van wegdekslijtage van zware elektrische auto's als een luchtreiniger schoon!
Fijnstof is een verzamelterm voor vaste en vloeibare deeltjes die enkele micrometers groot zijn en luchtverontreiniging veroorzaken. De gevolgen van deze verontreiniging voor de gezondheid zijn groot, met name voor mensen met luchtwegproblemen zoals astma en COPD.
Steun DDS op BackMe: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en het mediakartel aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden.
Het is duidelijk dat de tegenstanders van vuurwerk niet zullen rusten voordat de jaarlijkse traditie de nek is omgedraaid. De hoeveelheid fijnstof die tijdens oud en nieuw wordt uitgestoten, kan voor dit Nederlandhatende kabinet een overtuigend argument zijn om deze traditie te verbieden. Het is aan de coalitie om te beslissen of ze dit argument meeweegt bij het nemen van beslissingen over vuurwerkbeleid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten